Alig kap levegőt az agyi bénulásban szenvedő kisfiú, mégis évekig kell várnia a műtétre

GettyImages-541852228
Olvasási idő kb. 2 perc

Édesanyja attól tart, hogy a hosszú kórházi várólista miatt súlyos beteg kisfia nem fogja megélni a műtétet.

A négyéves Óisín cerebrális parézisben (CP), egy agyi bénulásnak is nevezett állapotban szenved. Ez egy olyan, a születés előtt, alatt vagy nem sokkal utána jelentkező agyi károsodás, amelynek következtében izomgyengeség, izommerevség, bénulás, valamint egyéb idegrendszeri problémák léphetnek fel.

A kórházi várólista miatt kell várnia a műtétre

A kisfiút egy szondával etetik, amely az orrán keresztül a gyomrába juttatja az ételt, de mióta fél évvel ezelőtt megtörtént a behelyezése, nehezen kap levegőt és gyakran fulladozik. A megoldás az lenne, ha kapna egy másik szondát, amely közvetlenül a gyomrába vezeti az ételt. A gond csak az, hogy lakóhelyén, Észak-Írországban rendkívül hosszú a kórházi várólista, ezért édesanyjának azt mondták,

3 évet kell várnia a műtétre.

Az édesanya, Collette Mullan a BBC-nek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kisfia talán meg sem éli a műtétet, hiszen súlyos betegsége miatt bármikor szövődmények léphetnek fel. A kisfiú helyzetét ráadásul tovább bonyolítja, hogy szüksége lenne egy csípőműtétre is, ezért a két beavatkozást össze kell hangolni.

A Belfast Health and Social Care Trustnál, ahol a speciális műtétet végzik, elnézést kértek a családtól, és a hosszas várakozási időt azzal indokolták, hogy a beavatkozást csak korlátozott számú gyermeksebész tudja elvégezni, jelenleg pedig 75 másik gyerek vár arra, hogy sorra kerüljön. Most mindenesetre azt ígérik, hogy a kisfiúnak legfeljebb 2 évet kell várnia az új szonda behelyezésére.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek