A séf szerint is vigyázz, ha ezekből főzöl

GettyImages-1448000800
Olvasási idő kb. 4 perc

Sült hús friss zöldsalátával – egy könnyű, gyors és finom vacsora lehet a családnak. De gondoltál már arra, hogy ez az egyszerűen elkészíthető étel mennyi buktatót rejthet magában? Otthon sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra! Ha szeretnéd elkerülni az ételmérgezéseket és az élelmiszerek okozta fertőzéseket, egyáltalán nem mindegy, hogy a boltban mi kerül a kosaradba.

Nincs annál jobb és talán finomabb sem, mint amikor mi magunk főzünk otthon a családnak vacsorát. Ilyenkor biztos, hogy olyan ízű lesz az étel, ahogyan azt mi szeretjük. De nem elég csupán, ha a végeredmény a szánk ízének való. Stiller Tamás kreatív séfet kértük meg arra, ossza meg a Dívány olvasóival, hogy az egészségünk megóvása és a pazarlás elkerülése érdekében mi mindenre érdemes figyelnünk már a bevásárláskor.

Veszélyes, ha a húst nem a hentestől vesszük

A sütéshez és főzéshez felhasznált élelmiszerek közül talán az egyik legkényesebb alapanyag a nyers hús, különösen igaz ez a vákuumcsomagolt termékekre. 

A vákuumcsomagolt húsokat vásárlás után javasolt minél előbb felhasználni
A vákuumcsomagolt húsokat vásárlás után javasolt minél előbb felhasználniKoichi Kamoshida / Getty Images Hungary

„A csirkehússal nem árt a kelleténél óvatosabbnak lenni. Miután hazavittük, a csomagoláson feltüntetett szavatossági időtől függetlenül célszerű minél előbb feldolgozni, mert már akár két nap után is kritikussá válhat a minősége” – mindezt tapasztalatból mondja Stiller Tamás, akivel már az is megtörtént, hogy az egyik nagyobb élelmiszer-áruházban, grillezéshez vásárolt, vákuumcsomagolt marhahús az eltarthatósági idő ellenére romlott volt. Miután a rostélyosnak szánt húsok igen sokat kóstáltak, a séf a megbüdösödött húsokat visszavitte az üzletbe, és kárpótlást kért.

Stiller Tamás azt javasolja, ha tehetjük, a hentestől vásároljunk húst
Stiller Tamás azt javasolja, ha tehetjük, a hentestől vásároljunk hústschef.hu

„A nem a pultból vásárolt húsokkal nagyon vigyázni kell. Nem azt mondom, hogy soha ne vegyünk előrecsomagolt húst, de ha mégis erre esik a választásunk, azt nagyon-nagyon rövid időn belül fogyasszuk el.

A legjobb, ha arra törekszünk, hogy megbízható forrásból vásároljunk.

Ha csak nem muszáj, a húst ne a nagyáruházak hűtőiből válasszuk ki, hanem menjünk el a henteshez vagy a halashoz, ahol biztos, hogy friss árut kapunk” – tette hozzá Stiller Tamás.

Gomba csak megbízható forrásból kerüljön a konyhába

Vásárláskor szintén nagyobb odafigyelést igényel a gomba, különösen akkor, ha piacon, frissen szedve, erdőjáróktól vásároljuk. Fontos, hogy a gomba mindenképpen megbízható forrásból származzon, és gombaszakértő által kiállított igazolás tanúskodjon arról, hogy az élelmiszert szakember bevizsgálta. Így elkerülhetjük a gombamérgezést. 

Fontos, hogy a gomba biztos forrásból származzon, egyéb esetben veszélyes lehet
Fontos, hogy a gomba biztos forrásból származzon, egyéb esetben veszélyes lehetGuido Mieth / Getty Images Hungary

Jobb, ha a zöldség ropog a fogunk alatt

A földes áruk, illetve a földdel szennyezett zöldségek megfelelő konyhai elkészítése során is ügyelni kell, ha nem szeretnénk, hogy a tányérra került étel csalódást okozzon. 

A spárga tobozvirágzatát jó alaposan mossuk át elkészítés előtt
A spárga tobozvirágzatát jó alaposan mossuk át elkészítés előttMaskot / Getty Images Hungary

„Ebben az esetben elsősorban nem az élelmiszer minősége tartogathat számunkra meglepetést, sokkal inkább igényesség kérdése a zöldségek feldolgozása. Ugyanis nem biztos, hogy örömet okoz, ha nem a levesbetét, hanem a póréhagyma levelei között megülő por vagy a felületesen megmosott zöldségen maradó sár ropog a fogunk alatt” – hangsúlyozza Stiller Tamás, külön felhívva a figyelmet a leveles áruk, például a saláták alapos megtisztítására, megmosására. Hamarosan indul sokak kedvence, a spárga szezonja is. A zöldség tobozvirágzatában szintén rengeteg por ülepszik meg, ezért az előkészítés során rendkívül fontos, hogy kellőképpen megmossuk. 

Senki sem ismeri jobban az éttermi konyhák titkait, mint a szakácsok. Ha kíváncsi vagy rá, vajon ők mit nem rendelnének soha egy étteremben, olvasd ezt a cikkünket is: 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek