Májrákot okozhat egy gyakori kávéfajta

GettyImages-1183079590

A koffeinmentes változattal kapcsolatosan merültek fel komoly aggályok: az éberség fokozásáért felelős koffein eltávolítása többféle módon is lehetséges, ezek közül az egyik méreganyagot hagyhat a kávéban.

Ráadásul az Európában legrégebb óta alkalmazott módszerrel lehet probléma: ennek során úgy távolítják el a kávéból a koffeint, hogy szerves oldószereket, diklórmetánt vagy etil-acetátot használnak, írja az Index.

A kávébabot gőzölik, oldószerben áztatják, majd öblítik: ezt nyolc-tizenkét alkalommal megismételve a koffeintartalom 99 százaléka eltűnik.

Arról, hogy a metódust követően a kávéban maradó vegyszer mekkora veszélyt jelent, megoszlanak a vélemények, ám tény, hogy a diklórmetán karcinogén anyagként ismert. 

A koffeint méreg segítségével vonják ki a kávéból, a szermaradványok miatt aggályos a módszer
A koffeint méreg segítségével vonják ki a kávéból, a szermaradványok miatt aggályos a módszerHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

Májkárosodást, májrákot és tüdőrákot okozhat, festékoldószerként Európában 2012 óta, Amerikában 2019 óta tilos használni.

Az élelmiszeriparban viszont engedélyezett.

Nagyon kevés marad belőle ugyanakkor a fenti módszer alkalmazását követően a kávéban: az amerikai szabályok szerint 0,001 százalék, az európaiak szerint 0,0002 százalék.

Az Environmental Defense Fund amerikai egészségvédő civil szervezet kampánya azt követeli most, hogy az európai koffeinmentesítési módszert tiltsák be. Ez a kávé koffeinmentesítését önmagában nem lehetetleníti el, más módszerek továbbra is használhatók lennének, közte például a mentesítő közegként vizet használó megoldás is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek