Ráadásul az Európában legrégebb óta alkalmazott módszerrel lehet probléma: ennek során úgy távolítják el a kávéból a koffeint, hogy szerves oldószereket, diklórmetánt vagy etil-acetátot használnak, írja az Index.
A kávébabot gőzölik, oldószerben áztatják, majd öblítik: ezt nyolc-tizenkét alkalommal megismételve a koffeintartalom 99 százaléka eltűnik.
Arról, hogy a metódust követően a kávéban maradó vegyszer mekkora veszélyt jelent, megoszlanak a vélemények, ám tény, hogy a diklórmetán karcinogén anyagként ismert.
![A koffeint méreg segítségével vonják ki a kávéból, a szermaradványok miatt aggályos a módszer](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5582/55826/558265/55826521_f35090b6eabe844937a5b9002216b530_wm.jpg)
Májkárosodást, májrákot és tüdőrákot okozhat, festékoldószerként Európában 2012 óta, Amerikában 2019 óta tilos használni.
Az élelmiszeriparban viszont engedélyezett.
Nagyon kevés marad belőle ugyanakkor a fenti módszer alkalmazását követően a kávéban: az amerikai szabályok szerint 0,001 százalék, az európaiak szerint 0,0002 százalék.
Az Environmental Defense Fund amerikai egészségvédő civil szervezet kampánya azt követeli most, hogy az európai koffeinmentesítési módszert tiltsák be. Ez a kávé koffeinmentesítését önmagában nem lehetetleníti el, más módszerek továbbra is használhatók lennének, közte például a mentesítő közegként vizet használó megoldás is.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés