Magyarországon 2019-ben a halálozások 49%-át, vagyis 64 ezer halálesetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek. Ugyanebben az évben az orvosok a megbetegedések közül 30,9%-ban magas vérnyomást diagnosztizáltak, 8,3%-ban szabálytalan szívverést, szívritmuszavart, pitvarfibrillációt, illetve 3,6%-ban szívkoszorúér-megbetegedést.
A szív egészsége esetén az étrend hihetetlenül fontos. A világ olyan részein, ahol nem elterjedt a nyugati életmód, vagyis a kevés mozgás és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a szívbetegségek száma alacsony. Nincs olyan étel, ami megmenti az életed, és nincs olyan sem, ami megöl, de nagyon kell figyelni az egyensúlyra. Ha néha-néha megeszed a következő ételeket, még nem lesz bajod, de a kardiológusok szerint érdemes az alábbiakat ritkán fogyasztani.
1. A vörös húsok
Egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy elsősorban a vörös húsokban található telített zsírok növelik a szívbetegség kockázatát, de egy új kutatás szerint a bélbaktériumaink által a vörös húsok emésztése során termelt vegyi anyagok növelik jelentősen a szívroham és a stroke kockázatát. Azt is megállapították, hogy a vörös hús fogyasztása valószínűleg jelentős hatással van a vércukorszintünkre és a testükben lévő gyulladásokra is.
2. Szalonna, kolbász és egyéb feldolgozott húsok
Ezeknek magas a kalória, telítettzsírsav- és sótartalmuk, de a hozzáadott összetevőik, például a nitrátok is rontanak a helyzeten. Nem csak a szív egészségére lehet hatással a hot dog, a szalámi, a szalonna, a sonka és a szárított húsok túlzott fogyasztása: az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása rákot okozhat.
3. Margarin
A margarin elméletben nagyszerű ötletnek tűnik, hiszen zsírra szüksége is van a szervezetnek, de nem mindegy, miből és mennyit fogyasztunk. Egy tanulmány szerint azok, akik naponta fogyasztottak egy evőkanál magarint, 6%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat 16 éves átlaga alatt. Az olívaolaj jobb az egészség szempontjából, a mindennapi evőkanál olívaolaj 4%-kal alacsonyabb halálozási kockázattal járt. Ezért érdemes olívaolajat választani, akár tojásfőzésről, akár pirítósról van szó. Ha mindenképpen szeretnéd, hogy vajíze legyen, vékony rétegben használd az olívaolaj mellett, lehetőleg a csökkentett zsírtartalmú változatát.
4. Burgonyacsipsz és más feldolgozott, csomagolt snackek
A sós, ropogós, szénhidrátokat tartalmazó kis zacskók elképesztően csábítóak tudnak lenni egy filmnézős estén. De sajnos a csomagolt, feldolgozott, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó élelmiszereket jobb kerülni a szívünk egészsége érdekében. Helyettük van néhány szintén egyszerű, hordozható, mégis természetes élelmiszer, amit választhatunk, például az alma, a sárgarépa, más gyümölcsök és zöldségek − mind rostban, tápanyagokban gazdag lehetőségek. Az egyszerű szénhidrátok − amelyek a csipszekben, kenyérben és kekszekben találhatók − nagyobb problémát jelentenek, mint a zsír.
5. Rántott csirke
A rántott ételek rendszeres fogyasztása megemeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mivel telített és transzzsírok nagy mennyiségét juttatja a szervezetbe. Ezek az egészségtelen zsírok növelhetik az LDL (rossz koleszterin) és csökkenthetik a HDL (jó koleszterin) szintjét, amelyek a test érrendszerében zsírosodást (érelmeszesedést) okoznak.
6. Fánkok
Sok fánkot transzzsírokat tartalmazó olajban sütnek, ami megviseli a szívedet. A transzzsírok emelik a koleszterinszintet és a vércukorszintet, hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegséghez, a szívbetegségekhez és a stroke-hoz. A transzzsírokat gyakran "álcázzák" a címkéken hidrogénezett olajoknak, ezért ezeket is ajánlott kerülni. Nem minden fánkot sütnek transzzsírokat tartalmazó olajokban, van ahol pálmaolajban sütik őket, amely nem tartalmaz transzzsírokat, de telített zsírokat igen, amelyek túlzott fogyasztása szintén nem tesz jót a szívnek, ezért ügyelj arra, hogy csak mértékkel fogyassz fánkot.
+1. Máj
Hogy a máj egészséges-e, az eléggé megosztó az egészségügyi szakemberek között. Rengeteg előnye van, de sok hátránya is. A máj minden fajtája gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, rengeteg fehérjét, vasat és B-vitamint tartalmaz. Emellett az egyik legjobb állati eredetű A-vitamin-forrás. Egy adag marhamáj például több mint 100%-ban fedezi a napi A-vitamin-szükségletet. A máj jó forrása még a C-vitaminnak, a káliumnak, a foszfornak és a réznek is.
Azonban a máj az a szerv, amely a méreganyagokat is kiszűri, így a méreganyagok jellemzően megülnek benne. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a haszonállatok (nyúl, csirke, kacsa, tehén, kecske és pulyka) mája biztonságosabb, mint a vadon élő állatoké (vaddisznó és szarvas). Utóbbiaknak a mája általában magasabb kadmium-, réz- és higanyszintet mutat. Mind a kadmium, mind a higany káros az emberi egészségre, a réz kisebb dózisban egészséges, nagy mennyiségben mérgező. Emellett a máj fogyasztása a magas zsírtartalom miatt növeli a szívbetegségek kockázatát, illetve a túl sok máj fogyasztása A-vitamin-mérgezést okozhat, aminek a tünetei az émelygés, a hányás, a fejfájás, az ingerlékenység és az álmosság.
Gyümölcslével kezded a napod? Esetleg szóba jöhetnek zöldségek is, ha ivólét fogyasztasz? Mutatjuk, melyik 3 a legegészségesebb.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés