Ha ezt viseled otthon, kevesebbet fog fájni a derekad

GettyImages-1317750060

Sokunkat érintő probléma felnőttkorban is a lúdtalp, boka- vagy harántsüllyedés. Ha érintettek vagyunk, különösen fontos, hogy nagy odafigyeléssel válasszunk cipőt, és ha kell, hordjunk talpbetétet. De az sem mindegy, hogy mit viselünk otthon. Egy jó papucs megkímélhet minket a térd- vagy derékfájdalmaktól is.

Nincs is jobb érzés, mint hazaérve már az ajtóban megszabadulni a cipőnktől az egész napos járkálás után. Jól is tesszük, mert nem csak esős, saras időben vihetjük be a koszt a lakásba. A cipőnk talpán még akkor is lehetnek káros baktériumok, ha épp nem léptünk kutyapiszokba. De az, hogy mit viselünk a lábunkon otthon, szintén fontos lehet.

Gyerekeknél jobban figyelünk rá

A gyerekeknél, amikor járni tanulnak, különösen odafigyelünk, milyen cipőt adunk a lábukra, hisz jól tudjuk, nagyon fontos a fejlődésük szempontjából. Valahogy felnőttként megfeledkezünk arról, hogy cipő vásárlásakor nem a divat az elsődleges szempont, és hajlamosak vagyunk még akár a kényelmet is a második helyre sorolni, egy-egy csini topánka vagy cipő láttán.

Ez lábmelegítőnek tökéletes, de nem tartja a lábat
Ez lábmelegítőnek tökéletes, de nem tartja a lábatFertnig / Getty Images Hungary

A jó cipő nem csak csinos

A férfiak ebből a szempontból könnyebb helyzetben vannak, mert őket nem fenyegeti az a veszély, hogy egész nap 10 centis magas sarkúban tipegjenek, csak mert annyira szép. Sarkuk persze a férficipőknek is van, ami nem véletlen. Szakértők szerint az ideális sarokmagasság 2,5-3 cm, ha ennél magasabb, akkor nagy a szintkülönbség a sarok és az előláb között, így nagyobb lesz a terhelés a harántboltozaton. Az sem jó, ha a cipőnk sarka teljesen lapos, mert ebben az esetben az Achilles-ín túlságosan terhelődhet. De akár férfi-, akár női cipőről legyen szó, az az ideális, ha tartja a lábfejet, a bokát. Ha nem megfelelő cipőt hordunk, idővel harántsüllyedés, lúdtalp, bokasüllyedés alakulhat ki, vagy ha már kialakult a probléma, súlyosbítja azt.

Ezért fontos a talpunk egészsége

Mivel a talpunk, a lábfejünk a vázrendszerünk alapja, ha ott valamilyen deformitás alakul ki, az hatással van egész testünkre. Ilyenkor izmaink próbálják korrigálni a megfelelő alátámasztás hiányából adódó rossz egyensúlyi helyzetet. Ennek következtében rossz tartás alakul ki, ami térd-, hát-, derék-, csípő-, gerincfájdalmakat és ízületi problémákat okoz. Sokszor nem is gondolunk rá, hogy ezeket a problémákat megfelelő cipővel, és ha szükséges, talpbetéttel megszüntethetjük. 

Derékfájdalmat, hátfájást okozhat az ortopédiai problémákból adódó rossz tartás.

Az rendben van, hogy a cipőnkbe már akár egyedileg gyártott betétet is tehetünk, így útközben és a munkahelyünkön megkapja lábunk a megfelelő támogatást, így kezelhető a talpproblémákból eredő fájdalom. De jellemzően otthon nem cipőben vagyunk, akkor mit viseljünk, hogy a lábunknak is jó legyen? 

Mezítláb nem mindig jó

Otthonunk nyugalmát szeretnénk a lehető legkényelmesebb viseletben élvezni. Én a mezítlábas táborba tartozom, leginkább csak egy zokni van rajtam. Azt gondoltam, ez a legegészségesebb, hisz gyakran ajánlják, hogy a gyerekek is sokszor legyenek mezítláb, így erősödnek a talp izmai. Ez igaz is, ha természetes felületekről van szó, csakhogy a lakásban nem igazán fordul elő homokos part, erdei talaj vagy patakmeder. Az épített burkolatok túl kemények és egyenesek, így ha sokat vagyunk otthon is talpon, nem árt felvenni egy papucsot. Na és az sem mindegy, hogy milyet!

A jó papucs kiválasztása nem mindig egyszerű
A jó papucs kiválasztása nem mindig egyszerűDeepak Sethi / Getty Images Hungary

Milyen a jó papucs?

A lapos talpú flipflop papucsok arra tökéletesek, hogy ha kilépünk a zuhany alól nedves lábbal, akkor belebújva nem a hideg kőre állunk, és kevésbé fog csúszni a lábunk. Szerencsére papucsokból is van már megfelelő választék, és találunk csinosabb darabokat akkor is, ha a lábunk egészségét szem előtt tartjuk. 

Ezekre figyeljünk a választásnál:

  • Megfelelő méretű papucsot válasszunk. Ha túl nagy vagy túl kicsi a méret, a papucs nem illeszkedik megfelelően.
  • A talp kialakítása optimálisan kövesse a lábfej alakját. Az ilyen ergonomikus kialakítás biztosítja a stabilitást.
  • A magasított perem támogatja a láb helyes tartását.
  • A talpa ne legyen túl merev vagy túl puha.
  • Legyen 2-3 cm-es sarka. A papucsoknál általában egyben van a talp, csak a sarokrésznél vastagabb, így biztosítva a megfelelő tartást. 
  • Fontos az állítható a felső rész, hogy tökéletesen illeszkedhessen a lábfej formájához és méretéhez.

A gyógypapucsok akkor is segítenek, ha valamilyen ortopédiai problémánk van, mert kapható olyan, aminek cserélhető a talpbetét része, így akár az egyedileg nekünk gyártott betéttel is viselhetjük.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra