Nyáron 15 percig sem maradnánk életben enélkül, mégis küzdünk ellene

GettyImages-177561265

Az evolúció minden tekintetben felkészítette testünket a természeti elemekkel való megküzdésre. De van, amikor kellemetlennek tartjuk azokat a folyamatokat, melyek az életben maradásunkat szolgálják. Akár bele is halhatunk, ha túlzásba visszük bizonyos szerek használatát.

Testünk hőszabályozó funkcióinak legalapvetőbb eleme az izzadás. A verejték hűsít, így képesek vagyunk a szervezetünk egészségét megőrizni a nagy melegben is. Bár életben maradásunkhoz szükséges, mégis, a történelem folyamán rengeteg módszerrel igyekeztünk megakadályozni ezt a sokszor kellemetlen melléktünetekkel járó védekezési mechanizmust. 

Az izzadság bőrünk verejtékmirigyeinek a váladéka, mely a vízen kívül mintegy egy százalékban tartalmaz egyéb alkotóelemeket, például nátriumot, káliumot, magnéziumot is, pH-szintje enyhén savas vagy semleges. Az, hogy kinek mennyi verejtékmirigye, és milyen mennyiségben termeli, a környezeti feltételektől, például a külső hőmérséklettől, illetve az ember egyéni tulajdonságaitól függ. Utóbbiak egyrészt öröklöttek, másrészt akár a nemünktől függőek is lehetnek. Optimális esetben átlagosan 3 millió apró kis mirigy segít a hőmérséklettel való küzdelemben.

Kellemetlen tünetekkel jár együtt, ha sokat izzadunk
Kellemetlen tünetekkel jár együtt, ha sokat izzadunkSolStock / Getty Images Hungary

Kellemetlen, de hasznos

A verejtékmirigyek extrém körülmények között egy nap alatt akár 10-12 liternyi izzadságot is termelhetnek, az elképesztő mennyiség igazán kellemetlen lehet, de szükség van rá ahhoz, hogy életben maradjunk a nyári hőségben. 

Az izzadság bőrön keresztüli párolgása az, amely segít a test hűtésében, a folyadék mennyiségét a hipotalamusz szabályozza, s csökkenti az erekben és vénákban lévő vér hőmérsékletét. Az izzadást a meleg mellett a fizikai munka, a testmozgás és a stressz is fokozhatja. Ha lázasak vagyunk, ez akadályozza meg a túlmelegedést. 

Ásványianyag-tartalmától függően megfelelő testhigiénia mellett is szagokkal járhat együtt, s emiatt hajlamosak vagyunk arra, hogy különféle kemikáliákkal fedjük el vagy akadályozzuk meg. 

Bár számtalan kutatás született, mely a verejtékmirigyek működésével kapcsolatos, illetve az izzadás fiziológiás előnyeit hivatott alátámasztani, ez az a területe a tudománynak, melyben még mindig számtalan kérdőjellel találkoznak a szakemberek. Az azonban bizonyos, hogy izzadás nélkül rövid úton meghalnánk. 

Optimális belső hőmérsékletünk 37 fok körül van, kánikula idején azonban az ennél alacsonyabb külső hőmérsékletet is kínzónak érezhetjük, testünk felforrósodik, ereink kitágulnak, s beindulnak a verejtékmirigyek is. Amennyiben a szervezetünk víztartalmát tartósan csökkenti a hőség elleni védekezés, és nem pótoljuk az így elvesztett folyadékot, az az agyunkra és a keringésünkre is negatív hatással lehet. 

Mivel az izzadással a test vizet és sót veszít, testünk túlmelegedhet, ami izomgörcsöket is okozhat, extrém esetben a szívizom is veszélybe kerülhet. 42 fokos tartós külső hőmérséklet a határa annak, hogy károsodás nélkül megússzuk. 

Vannak, akik képtelenek izzadni

S míg az emberek többsége szinte egész életében küzd ez ellen a testfunkció ellen, egy ritka betegségben szenvedők számára az izzadság hiánya és nem a jelenléte keseríti meg a mindennapokat. 

A verejtékezés segít túlélni a nagy melegben is
A verejtékezés segít túlélni a nagy melegben isFrederick Bass / Getty Images Hungary

Tízezer emberből hetet érint az a kór, mely jelenleg nem gyógyítható. Számukra a nyári kánikula végzetes is lehet, ha nincsenek megfelelő eszközeik testük lehűtésére. Az ektodermális diszpláziának nevezett rendellenességet csak tüneti kezeléssel lehet enyhíteni. S míg ezek a betegek mindent megtesznek azért, hogy izzadhassanak, az emberek jelentős része folyamatosan tesz a kellemetlen testszagokkal járó verejtékezés ellen. 

Bár hazánkban tényleg nagyon ritkán fordul elő ekkora hőség, Dél-Európában már egyre gyakrabban fordul elő, hogy a déli melegben 40 fok fölé szökik a hőmérő higanyszála. Amennyiben öltözetünkkel vagy izzadásgátló szerekkel megakadályozzuk a verejtékezést, egészségünket is kockáztathatjuk. Alig negyedórát élnénk túl ekkora melegben. A dezodorok, amennyiben alumíniumot is tartalmaznak, ténylegesen képesek csökkenteni a hűtést szabályozó testnedvet azáltal, hogy dugót képeznek a verejtékmirigyekben. Bár korábban a rákkal és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozták a használatukat, a tudományos kutatásoknak nem sikerült egyértelmű összefüggéseket kimutatni a dezodorok használata és a betegségek között. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra