Borzalmas vegyi anyagokra bukkantak az ivóvízben

GettyImages-153465159

Hatalmas mennyiségben találhatók meg a Föld ivóvízkészletében az úgynevezett örök vegyi anyagok: az egészségügyi határértéket jóval maghaladja koncentrációjuk.

Ausztrál és amerikai kutatók az egész világra kiterjedően vizsgálták, mennyi vegyi anyag van a felszíni és a mély vizekben: egészen megdöbbentő, hogy mire jutottak.

Hivatalosan PFAS-oknak nevezik azokat az anyagokat az ivóvízben, melyeket örök vegyi anyagok néven is ismerünk. A közismert név nem véletlen, hiszen ezek nem bomlanak le teljesen a környezetben, később pedig megjelennek a felszíni és mélyvizekben is, melyekből ivóvizet nyerhetünk. Ezeket az 1950-es évektől kezdve használják különböző fogyasztási cikkekben. 

Borzalmas vegyi anyagokra bukkantak az ivóvízben
Borzalmas vegyi anyagokra bukkantak az ivóvízbenNitat Termmee / Getty Images Hungary

A friss kutatás alapjául szolgáló, a világ különböző tájairól vett minták több mint egyharmadában haladta meg az örök vegyi anyagok mennyisége az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által 2023 márciusában javasolt határértékeket.

Különösen riasztó tény, hogy ezek a vegyi anyagok még az olyan helyeken is ott vannak, ahol ismeretlen a szennyeződés forrása.

Egyes PFAS-típusok rendkívül súlyos egészségügyi problémák kialakulásával hozhatók öszefüggésbe: ilyenek egyes daganatos- és pajzsmirigybetegedések, a magas koleszterinszint, bizonyos hormonális zavarok vagy éppen az elhízás.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa állítja, hogy ezek a le nem bomló vegyi anyagok a világon mindenhol megtalálhatók a vízkészletekben. Nem kivétel ez alól az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest sem.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek