A levesekről gyakran úgy tartják, hogy gyógyító erejük van. Ez különösen igaz a húslevesre, melynek fogyasztása az elterjedt népi hiedelem szerint gyorsabb felépülést ígér légúti betegségek esetén. De mit mond erről a tudomány? Csak bebeszéljük maguknak, hogy egy tányér meleg húslevestől jobban leszünk, vagy tényleg így van?
Így segíthet az étel a betegségeken
Hippokratész, az ókori görög orvos nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, „az ételed legyen a gyógyszered.” Egyes kultúrákban az étkezések összeállításakor ezért is tulajdonítanak nagyobb jelentőséget az ételek gyógyászati tulajdonságainak és emésztésre gyakorolt hatásának.
Az élelmiszerek számos kémiai vegyületből állnak. Egyesek, mint az étcsokoládé, akár több százat is hordozhatnak belőlük. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek befolyással lehetnek a hangulatodra vagy akár a tested működésére. Gondolj csak például a pulykacombban lévő triptofánra vagy egy csésze kamillateára, aminek nyugtató hatása van.
A húsleves gyógyító erejének titka
A 2000-es évek elején az American College of Chest Physicians tekintélyes mennyiségű húslevessel tesztelte az állítólagos gyógyhatást. Az általuk vizsgált leves sokféle zöldséget, így édesburgonyát, paszternákot, fehérrépát és zellert is tartalmazott. Az eredmény azt mutatta, hogy a húsleves enyhe gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, ami segíthet a felső légúti fertőzések, így a megfázás enyhítésében.
A Nebraska Medical Center tanulmánya szerint a húsleves betegségek leküzdésében betöltött szerepe annak is köszönhető, hogy képes gátolni a neutrofil kemotaxisnak nevezett jelenséget. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek másképp viselkednek a húsleves fogyasztása után, ami szintén a gyulladáscsökkentő hatást erősíti.
A széles körben idézett tanulmány a levesben lévő csirkehúsnak és zöldségeknek tulajdonította az eredményt.
A vizsgálatban bolti termékek és házi készítésű levesek egyaránt szerepeltek, ami érdekes tanulságokkal járt. Mint kiderült, a boltban vásárolt levesek közül nem mindegyik fejti ki ugyanezt a jótékony hatást.
Egy korábbi tanulmány azt is megállapította, hogy a húsleves az orrváladék eltávolítását is megkönnyíti. Mindez arra utal, hogy a húsleves gyógyító ereje több puszta fantazmagóriánál.
Ha tágabb szemszögből nézzük, testünknek tápanyagokra van szüksége a betegségek leküzdéséhez. A húsleves pedig tápanyagok széles tárházát tartalmazza a vitaminoktól kezdve a fehérjéken át egészen az egészséges zsírokig.
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a forró húsleves milyen jól tud esni, amikor egy hűvös napon fel akarsz melegedni. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érzed magad tőle, csakúgy mint az, ha valaki gondoskodása jeleként elkészíti neked, vagy ha másokkal együtt jóízűen fogyasztod.
A húsleves további előnye, hogy sokféleképpen elkészíthető: ahány ország, annyi recept létezik. Van, ahol más gyulladáscsökkentő anyagokat, így például gyömbért is tesznek bele, így megéri más változatokkal is kísérletezni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés