Ezért érzed úgy, hogy gyakrabban kell pisilned a hidegben

GettyImages-1370827010

A gyakori pisilési inger nem a te hibád, hanem a hólyagodé, ami kicsit máshogy működik a hidegben.

Veled is előfordul, hogy éppen csak kilépsz az ajtón, de máris pisilned kell? Ha mindez télen, a nagy hidegben történik, akkor van rá logikus magyarázat, aminek nincs köze Murphy törvényéhez. Lássuk, hogy valójában miről is van szó!

Így függ össze a hideg és a pisilés

A jelenségért az úgynevezett hideg diurézis a felelős, ami lényegében szervezetünk reakciója a hidegre, amelynek hatására a bőr körüli erek összehúzódnak, így a vérkeringés a belső szervek köré koncentrálódhat, melegen tartva azokat. Ez összefügghet azzal is, hogy ujjaink zsibbadni kezdenek.

Mivel ilyenkor testünk külső részénél kevesebb vér áramlik, és több jut szerveink köré, vérnyomásunk is magasabb, mint általában, ezért veséinknek gyorsabban kell megszűrnie a vért, ami vizeletkiválasztással jár. Így már érthető, hogy hólyagunk a hidegben miért telik meg olyan hamar.

Ha a hideg miatt rád tör a pisilési inger, nehéz lehet eljutni hazáig
Ha a hideg miatt rád tör a pisilési inger, nehéz lehet eljutni hazáigIvan-balvan / Getty Images Hungary

Nem kell aggódnod miatta

A hideg diurézis szerencsére inkább csak átmeneti kényelmetlenséget jelent, mintsem valós egészségügyi problémát. Ha zavar a dolog, indulás előtt próbálj elmenni a mosdóba. Emellett még annyit tehetsz, hogy rétegesen öltözködsz fel, hiszen így kevésbé vagy kiszolgáltatva a reakciót kiváltó hidegnek.

Érdemes odafigyelned arra is, hogy hidratált maradj. Ha a hideg miatt többet pisilsz, gyorsabban kiszáradhatsz, anélkül hogy egyáltalán tudatosulna benned. Amennyiben tehát a kint töltött idő után szomjasan térsz haza, ne felejts el gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra