Ez a két apró állat nagyobb ellenséged, mint a medve

GettyImages-1155754379

A legtöbb halálesetet nem a cápák vagy a medvék okozzák. Lássuk, hogy melyik az a kilenc állat, amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti az emberre – két egészen apró is van köztük!

Ha halálos állatokról hallunk, akkor általában vérszomjas ragadozók jutnak eszünkbe. Ezért is lehet meglepő, hogy a legtöbb embert olyan fajok képviselői ölik meg, amelyeknek nincsenek pengeéles karmaik vagy tűhegyes fogaik, és méretüket tekintve is messze elmaradnak az igazi fenevadak mögött.

Ezek a leghalálosabb állatok

A statisztikák szerint a legtöbb ember a következő 9 állat miatt veszti életét. A lista számodra is tartogathat újdonságokat – főleg az első két helyezett vonatkozásában, amelyek ritkán szerepelnek a hírekben.

1. Szúnyogok

A szúnyogok mintegy egymillió emberrel végeznek évente. Pontosabban nem is a szúnyogok, hanem az általuk terjesztett betegségek. Ilyen például a dengue-láz, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz, a Zika-kór, vagy mind közül a legrosszabb, a malária, amely önmagában 627 ezer emberéletet követel egy évben. Ilyen, trópusi betegségeket hordozó fajokkal Magyarországon is egyre gyakrabban lehet találkozni.

A legtöbb halálesetet a szúnyogok által terjesztett betegségek okozzák
A legtöbb halálesetet a szúnyogok által terjesztett betegségek okozzákJoao Paulo Burini / Getty Images Hungary

2. Édesvízi csigák

Ha édesvízi csigákat látsz, valószínűleg rajtad sem uralkodik el a rettegés. Pedig nagyon is indokolt lenne! A helyzet itt is hasonló, mint a szúnyogok esetében, vagyis nem maguktól az állatoktól kell félned, hanem az általuk terjesztett bilharzia nevű trópusi betegségtől, amiért a laposférgek közé tartozó vérmételyek felelősek.

A férgek lárvái édesvízi csigákban vernek tanyát, de idővel új gazdatest után néznek: ha valaki megközelíti őket a vízben, a bőrön keresztül befúrhatják magukat az emberi testbe, ahol tüskés petéket raknak, és a szövetekhez tapadva vérszegénységet, majd halált okozhatnak. Ebből adódóan körülbelül 200 ezer haláleset történik évente.

3. Kígyók

A kígyók szereplése a listán már nem annyira meglepő. A WHO szerint évente 81–138 ezer ember leli halálát kígyómarás következtében, és háromszor ennyien lehetnek, akik ugyan túlélik a támadást, de amputációra szorulnak.

Az egyik legveszélyesebb kígyó a fűrészpikkelyes vipera, amely több áldozatot követel, mint az összes többi kígyófaj együttvéve. Ha a kígyóméreg erősségéből indulunk ki, akkor viszont a tajpán kerül a lista élére, melynek marása annyi méreganyagot tartalmaz, ami akár 100 emberrel is végezhetne.

A fűrészpikkelyes vipera különösen agresszív állat
A fűrészpikkelyes vipera különösen agresszív állatNimit Virdi / Getty Images Hungary

4. Kutyák

Az „ember legjobb barátai” nem mindig olyan barátságosak. Éves szinte hozzávetőleg 25 ezer haláleset tulajdonítható nekik. Nem mintha szokásuk lenne embert enni, a tragédiák 99 százaléka a veszettséghez köthető. A leghalálosabb kutyafajtának egyébként a pitbullokat tartják. Nem véletlenül: a támadások 65 százalékáért ők felelősek.

5. Orsóférgek

A orsóférgek leggyakrabban állatokban fordulnak elő, de a fertőzött széklettel való érintkezés útján az emberi szervezetbe is képesek bejutni. Ez a gyerekekre nézve jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen rájuk jellemző, hogy mindenfélét a szájukba vesznek.

A fertőzést követően a férgek szabadon vándorolhatnak a testen belül, és eljuthatnak akár a szembe is, ami vakságot okozhat, vagy elszaporodhatnak a belekben, amiből az alultápláltságon át a súlyos hasi fájdalomig szintén sokféle probléma adódhat. Megfelelő kezeléssel ugyan eltávolíthatók, de nem mindenki jut szakszerű orvosi ellátáshoz, így évente 4500 ember hal meg miattuk.

6. Skorpiók

A világon közel kétezer skorpiófaj él, de csak 30-40 olyan van közöttük, ami megölheti az embert. A leghalálosabb fajta a Közel-Keleten és Észak-Afrikában őshonos izraeli sárgaskorpió, melynek mérge nemcsak halálos, hanem rendkívül értékes is, mivel a malária, a tuberkulózis és rákos megbetegedések kezelésére is használható. A skorpiók csípése évente 3 ezer halálesethez vezet.

Az izraeli sárgaskorpió mérge gyógyszer is lehet
Az izraeli sárgaskorpió mérge gyógyszer is lehetInna Giliarova / Getty Images Hungary

7. Krokodilok

A krokodilok ezer embert ölnek meg évente, de voltak idők, amikor ez a szám a duplája volt. 1945 februárjában, amikor a brit és indiai erők szembeszálltak a mai Mianmar területét megszálló japán hadsereggel, heteken át tartó harcok után a japánok egy krokodiloktól hemzsegő mocsárvidékre szorultak vissza.

Bár csapatuk ezer főt számlált, csak egy maroknyian tértek vissza.

A történészek szerint sokan közülük megfulladtak, bőséges lakomával szolgálva a túlélőkre vadászó krokodiloknak.

8. Vízilovak

Bármilyen jámbornak is tűnnek, a vízilovak igen erőszakosak lehetnek, és területeket védelmezve megtámadhatják az embert. Az állatok meglepően gyorsak tudnak lenni, így nincs menekvés előlük. Gyakran felborítják és elsüllyesztik a csónakokat, áldozataikat pedig megharapják vagy egyszerűen halálra zúzzák. Az ő számlájukra 500 haláleset írható évente.

A vízilovak támadása gyakran halálos kimenetelű
A vízilovak támadása gyakran halálos kimenetelűEtienne Outram / Getty Images Hungary

9. Oroszlánok

Az oroszlánok minden évben körülbelül 220 életet oltanak neki. Bár az ember nem tartozik természetes prédáik közé, az óvatlan turistákkal néha kivételt tesznek, de áldozataik többségében helyi lakosok, akik afrikai vadrezervátumok közelében élnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra