Nemcsak a betegségek megelőzése miatt volna előnyös, hogy minél több halat együnk, de társadalmi szempontból is fontos az egészségtudatos étkezés. Mint kiderült, az egészségügyi rendszerre és a gazdaságra is hatást gyakorolna, ha csak hetente egyszer a tányérunkra kerülne némi folyami vagy tengeri finomság.
A halfogyasztás társadalmi és gazdasági problémákra is gyógyír
Már azzal évente 600 millió fontot takaríthatna meg a brit egészségügyi rendszer, ha egy adaggal több halat enne minden angol hetente.
Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NSH) legutóbbi kutatásából kiderül, hogy az egészségügyi szektorban közel 600, míg vállalati szinten a különféle megbetegedések és az orvoslátogatások miatti betegszabadságok csökkentésével közel 360 millió fontos nyereséget hozna a tudatos táplálkozás. Mint azt a Seafish megbízásából készített kutatás során feltárták, a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek legalább hetente kétszeri halfogyasztást is magában kéne foglalnia. Ha mindenki csak eggyel többször enne valamiféle halat vagy tenger gyümölcsét, már szignifikánsan csökkenne mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind egyes ráktípusok előfordulási aránya a brit társadalomban.
Az NSH által megfogalmazott legfrissebb irányelvek is ennek mentén születtek meg, szeretnék azt tudatosítani az emberekben, hogy az ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban gazdag halakat legalább heti gyakorisággal volna érdemes enniük. A jelenlegi statisztikák azonban a szigetországban is elszomorítóak ebből a szempontból, nem csak hazánkban: ott az ajánlott fogyasztás alig felét érik el a tenger gyümölcsei és a halak, ráadásul egyre kevesebben és egyre kevesebbet esznek belőle.
Ezek az egészségügyi előnyök idéznék elő a gazdasági hasznot
A Risk and Policy Analysts, a Health Economics Consulting és a Kelet-angliai Egyetem (UEA) közös vizsgálatsorozatának köszönhetően kiderült, hogy a halfogyasztás nemcsak egészségünkre, hanem a gazdasági folyamatokra is pozitív hatással lenne.
A hal jót tesz a testnek: sovány húsa kiváló fehérjeforrást biztosít, más fehérjékkel szemben pedig alacsony zsírtartalma teszi könnyebben emészthetővé és egészségesebbé. A hosszú szénláncú ómega-zsírsavaknak köszönhetően igazán szívbarát eledel.
A kutatók a halak mellett a kagylóhús fogyasztását is kiemelik, ez ugyanis segíthet a fogyásban, csökkentheti az elhízást, a vérnyomást, és a koleszterinszintet is. A kutatásból azonban kiderül, hogy a britek annak ellenére, hogy milyen jó hatással van az emberi szervezet egészére a tenger minden gyümölcse, mégis keveset esznek belőle. Az átlag angol legfeljebb heti egy alkalommal fogyasztja valamelyik vízi állat húsát.
Ha ez a mennyiség heti két adagra nőne, országos szinten évente mintegy 4900 cukorbetegséget és 18 000 rákos megbetegedést lehetne megelőzni.
Mint azt a kutatók összefoglalójukban kiemelték, heti két adag ezekből az ételekből:
- 15 százalékkal csökkentené a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát;
- 30-42 százalékkal csökkentené a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásának kockázatát;
- 40 százalékkal csökkentené a tüdőrákos megbetegedéseket;
- 42-44 százalékkal csökkentené a nőknél a petefészekrák kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy bár a gazdasági válság és a megélhetési költségek növekedése Anglia-szerte hatással van az emberek étkezési szokásaira, de a halak jótékony hatásai már a viszonylag olcsó szardíniakonzervek rendszeres fogyasztásával is érvényesülhetnek. Úgy vélik, az egészséges táplálkozásnak betegségmegelőző szerepet kellene betöltenie.
Nem csak a rákot, a cukorbetegséget is megelőzhetik, akik halat esznek
„Ez a kutatás feltette a kérdést azzal kapcsolatban, hogy jár-e gazdasági előnyökkel az angol lakosság számára, ha növelné a halfogyasztását. A válasz egyértelműen igen. Ha a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát sikerülne csökkenteni, az óriási, továbbgyűrűző hatással bírna, az egyéni életminőség javulásától kezdve egészen az állami gazdaságra gyakorolt hatásáig. A betegségek diétával történő megelőzésének ez egy elérhető és reális módja” – nyilatkozta Teresa Fenn, a tanulmányt vezető kutatócsoport igazgatója is.
Az eredmények azt is megmutatták, hogy az ország azon részének is igencsak jót tenne a megnövelt fogyasztás, mely jelenleg a gazdaságilag leginkább elmaradott, ugyanis a halfeldolgozás Északkelet-Angliában hozhatna hasznot. Bár a kutatás brit eredményeken és az ottani fogyasztási szokásokon alapszik, a magyar Halra magyar! mozgalom is hasonló okok miatt kívánja elterjeszteni és népszerűsíteni a folyók és tavak kincseit. Mottójuk szerint a magyaroknak is minimum hetente egy alkalommal kellene halat fogyasztaniuk.
A halhús alacsony koleszterintartalma, nagy mennyiségű, szervezet számára elengedhetetlen nyomelem- és vitamintartalma okán csökkenti a szívroham kockázatát. Ómega-3 zsírsavtartalma az idegrendszer fejlődéséhez és épségéhez is elengedhetetlen.
Ha erről a témáról olvasnál bővebben, ide kattintva megteheted.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés