Nemcsak a betegségek megelőzése miatt volna előnyös, hogy minél több halat együnk, de társadalmi szempontból is fontos az egészségtudatos étkezés. Mint kiderült, az egészségügyi rendszerre és a gazdaságra is hatást gyakorolna, ha csak hetente egyszer a tányérunkra kerülne némi folyami vagy tengeri finomság.
A halfogyasztás társadalmi és gazdasági problémákra is gyógyír
Már azzal évente 600 millió fontot takaríthatna meg a brit egészségügyi rendszer, ha egy adaggal több halat enne minden angol hetente.
![Sokkal kisebb az esélye a rákos megbetegedésnek akkor, ha sok halat fogyasztunk](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5630/56307/563079/56307913_9cbbccdbb974679e760a1c7f29ae6991_wm.jpg)
Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NSH) legutóbbi kutatásából kiderül, hogy az egészségügyi szektorban közel 600, míg vállalati szinten a különféle megbetegedések és az orvoslátogatások miatti betegszabadságok csökkentésével közel 360 millió fontos nyereséget hozna a tudatos táplálkozás. Mint azt a Seafish megbízásából készített kutatás során feltárták, a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek legalább hetente kétszeri halfogyasztást is magában kéne foglalnia. Ha mindenki csak eggyel többször enne valamiféle halat vagy tenger gyümölcsét, már szignifikánsan csökkenne mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind egyes ráktípusok előfordulási aránya a brit társadalomban.
Az NSH által megfogalmazott legfrissebb irányelvek is ennek mentén születtek meg, szeretnék azt tudatosítani az emberekben, hogy az ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban gazdag halakat legalább heti gyakorisággal volna érdemes enniük. A jelenlegi statisztikák azonban a szigetországban is elszomorítóak ebből a szempontból, nem csak hazánkban: ott az ajánlott fogyasztás alig felét érik el a tenger gyümölcsei és a halak, ráadásul egyre kevesebben és egyre kevesebbet esznek belőle.
Ezek az egészségügyi előnyök idéznék elő a gazdasági hasznot
A Risk and Policy Analysts, a Health Economics Consulting és a Kelet-angliai Egyetem (UEA) közös vizsgálatsorozatának köszönhetően kiderült, hogy a halfogyasztás nemcsak egészségünkre, hanem a gazdasági folyamatokra is pozitív hatással lenne.
![A titok egyik nyitja az ómega-3 zsírsavban rejlik](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5630/56307/563079/56307917_e3a596fb7b3889bf33f6b42d702690ca_wm.jpg)
A hal jót tesz a testnek: sovány húsa kiváló fehérjeforrást biztosít, más fehérjékkel szemben pedig alacsony zsírtartalma teszi könnyebben emészthetővé és egészségesebbé. A hosszú szénláncú ómega-zsírsavaknak köszönhetően igazán szívbarát eledel.
A kutatók a halak mellett a kagylóhús fogyasztását is kiemelik, ez ugyanis segíthet a fogyásban, csökkentheti az elhízást, a vérnyomást, és a koleszterinszintet is. A kutatásból azonban kiderül, hogy a britek annak ellenére, hogy milyen jó hatással van az emberi szervezet egészére a tenger minden gyümölcse, mégis keveset esznek belőle. Az átlag angol legfeljebb heti egy alkalommal fogyasztja valamelyik vízi állat húsát.
Ha ez a mennyiség heti két adagra nőne, országos szinten évente mintegy 4900 cukorbetegséget és 18 000 rákos megbetegedést lehetne megelőzni.
Mint azt a kutatók összefoglalójukban kiemelték, heti két adag ezekből az ételekből:
- 15 százalékkal csökkentené a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát;
- 30-42 százalékkal csökkentené a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásának kockázatát;
- 40 százalékkal csökkentené a tüdőrákos megbetegedéseket;
- 42-44 százalékkal csökkentené a nőknél a petefészekrák kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy bár a gazdasági válság és a megélhetési költségek növekedése Anglia-szerte hatással van az emberek étkezési szokásaira, de a halak jótékony hatásai már a viszonylag olcsó szardíniakonzervek rendszeres fogyasztásával is érvényesülhetnek. Úgy vélik, az egészséges táplálkozásnak betegségmegelőző szerepet kellene betöltenie.
Nem csak a rákot, a cukorbetegséget is megelőzhetik, akik halat esznek
„Ez a kutatás feltette a kérdést azzal kapcsolatban, hogy jár-e gazdasági előnyökkel az angol lakosság számára, ha növelné a halfogyasztását. A válasz egyértelműen igen. Ha a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát sikerülne csökkenteni, az óriási, továbbgyűrűző hatással bírna, az egyéni életminőség javulásától kezdve egészen az állami gazdaságra gyakorolt hatásáig. A betegségek diétával történő megelőzésének ez egy elérhető és reális módja” – nyilatkozta Teresa Fenn, a tanulmányt vezető kutatócsoport igazgatója is.
Az eredmények azt is megmutatták, hogy az ország azon részének is igencsak jót tenne a megnövelt fogyasztás, mely jelenleg a gazdaságilag leginkább elmaradott, ugyanis a halfeldolgozás Északkelet-Angliában hozhatna hasznot. Bár a kutatás brit eredményeken és az ottani fogyasztási szokásokon alapszik, a magyar Halra magyar! mozgalom is hasonló okok miatt kívánja elterjeszteni és népszerűsíteni a folyók és tavak kincseit. Mottójuk szerint a magyaroknak is minimum hetente egy alkalommal kellene halat fogyasztaniuk.
A halhús alacsony koleszterintartalma, nagy mennyiségű, szervezet számára elengedhetetlen nyomelem- és vitamintartalma okán csökkenti a szívroham kockázatát. Ómega-3 zsírsavtartalma az idegrendszer fejlődéséhez és épségéhez is elengedhetetlen.
Ha erről a témáról olvasnál bővebben, ide kattintva megteheted.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5692/56922/569223/56922361_7925cc47912913a06b1fdfa33008bc6d_wm.jpg)
DOGZ Fesztivál a Városligetben!
Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.
Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!
hirdetés