Vigyázz, ha ezt az intő jelet tapasztalod, a cukorbetegség előszobájában lehetsz

GettyImages-1195195695 (1)

A férifak túlnyomó részét érintő kopaszodás nem ugyanaz, mint a kóros hajhullás. Míg az előző genetikai alapú, és a beletörődésen kívül csak kevés tennivaló lehet vele, addig a hirtelen, nemtől és kortól független hajvesztés komoly szervi bajok indikátora is lehet, ezért érdemes rá figyelni.

Az öröklött kopaszodást az érintett férfiak többsége igen rosszul viseli, annál is inkább, mert ez még a legfiatalabbakat is sújthatja. Érthető tehát, ha azok, akik tehetik, arcszőrzetük felhalmozásával igyekeznek optikailag helyreállítani a szőrbalanszot. Ezt azért lehet könnyen megtenni, mert az arcszőr, ahogy neve is nagyon helyesen sejteti, nem a hajjal, hanem a (test)szőrzettel rokon származék, vagyis annak mennyisége nem függ a hajzat minőségétől. 

A haj elveszítése, hullása vagy elvékonyodása viszont nagyobb bajok előrejelzője is lehet.

 

Amikor a haj hullása nem csak öröklött és egyáltalán nem csak a férfiakat érintő jelenség, azok azok az esetek, amikor sajnálkozás helyett konkrét és gyors lépések megtételére is szükség lehet, mert 

a hajhullás sok betegség előfutáraként is ismert.

Ezek közül a helytelen életforma,nem megfelelő táplálkozás, vitamin és ásványi anyagok hiánya, a stressz, a rendszeres testmozgás hiánya vagy a lelki eredetű gondok csak az enyhébbek közé tartoznak.

A hajhullás számos okra vezethető vissza
A hajhullás számos okra vezethető visszaBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A fejbőr gombás fertőzésének vagy a szervezetben zajló gyulladásos folyamatoknak jelzője is lehet hajhullás mindkét nem tagjainál, de bekövetkezhet valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is. Nőknél a menopauza következményekénti hajszálvékonyodás, illetve hajhullás természetes élettani változás lehet, de előre jelezheti nőgyógyászati eredetű vagy pajzsmirigybetegségek kialakulását is.

További intő jelek

A hajhullás azonban lehet tünete a hasnyálmirigy elégtelen működéseként kialakuló cukorbetegségnek is. A vércukorszintméréssel is hamar felismerhető vércukorszint-emelkedés árulkodó jele lehet még a gyakran jelentkező vizelési inger, a fokozott éhség- és szomjúságérzet vagy akár a hirtelen fogyás is.

Így működik a haj(hullás)

Persze, a hajhullás bizonyos mértékben természetes jelenség, és a haj hármas életciklusának az utolsó, normális fázisa is egyben. A haj ugyanis aktív növekedésben van az első fázisban, nyugalmi állapotban a másodikban, majd a harmadik során kihullik, s rendes körülmények között a kihullott hajszál helyén új jelenik meg.

A hajhullás fázisai férfiaknál és nőknél
A hajhullás fázisai férfiaknál és nőknélViktoriia Ilina / Getty Images Hungary

Diabétesz

A cukorbetegség következtében az artériák beszűkülnek, a vérerek fala pedig annyira megvastagodik, hogy a vér nem képes megfelelő oxigént szállítani például a hajhagymákhoz sem. Ennek az elégtelen vérellátottságnak a folyománya a haj fénytelenné válása, elvékonyodása vagy akár annak drasztikus hullása is lehet. Míg ez inkább a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre jellemző, az 1-es típushoz tartozókat is sújthatják a hajhullás egyes formái, mint például a foltos kopaszság.

Az alopecia areata, vagyis a foltos kopaszság jelenségénél az immunrendszer tévedésből az egészséges szőrtüszőket kezdi megtámadni, és foltokban észlelhető szőrhiányt eredményez nemcsak a hajas fejbőrön, de más testtájon is, ahol szőr nő.

Foltos kopaszság
Foltos kopaszságFatCamera / Getty Images Hungary

Reverzibilitás

A cukorbetegségből bekövetkező hajritkulás visszafordítható is lehet a vércukorszint kontrollálásával és a stressz-szint kézben tartásával a szokásos módokon: kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres testmozgással, gyakori vércukorszint-ellenőrzéssel, az orvosi javallatot betartó gyógyszeres kezeléssel és tudatos stresszkezeléssel.

Figyelni kell

A hajhulláson kívül a cukorbetegséget jelezheti még egy sor más tünet, amelyek észlelésekor érdemes további vizsgálatoknak alávetnünk magunkat. Ilyen lehet a homályos látás, a perifériás neuropátia okozta idegkárosodás a lábakban, vagyis a nyugtalanláb-szindrómaként ismert „lábrángás”, az édes lehelet, a hallás romlása, fokozott fáradtságérzet vagy a gyakori szájpenész is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra