Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap környezetünk védelme, többen fordulnak tudatosan a természetes megoldások, gyógymódok felé. A gyógynövény-készítmények bizonyos betegségek, állapotok kezelésében nagyon hatékonyak lehetnek, de ez nem azt jelenti, hogy ha ezeket alkalmazzuk, többet már fel sem kell keresnünk a háziorvost. A hagyományos és alternatív gyógyászat jól kiegészítheti egymást, de mindig szükség lesz az orvosi szakértelemre. A gyógynövény-készítményeknek a betegségek kezelése mellett a megelőzésben is jelentős szerepe lehet, így akkor is érdemes rendszeresen alkalmazni, ha jó az egészségi állapotunk.
Hol találunk gyógynövényt?
Patikában, drogériákban kaphatók különböző készítmények, krémek, kenőcsök, tinktúrák, kivonatok, de sok növény megtalálható szárított formában is a polcokon. Sokszor nem is biztos, hogy tudjuk, épp gyógynövénykészítményt vásárolunk, ha csak találomra a kosarunkba dobunk például egy fájdalomcsillapító krémet. A növényi drogok sok gyógyszer alapját is adják, hisz hatásukat nem csak a néphagyományokból ismerhetjük, de klinikai vizsgálatok is igazolják.
Az adagolás
Otthon a legegyszerűbb felhasználási mód a teakészítés. Ha filteres kiszerelést választunk, akkor nem kell bajlódnunk sem az adagolással, sem a szűréssel. Egy filter általában egy bögre tea elkészítéséhez elegendő növényi részt tartalmaz. Ha mi magunk akarjuk adagolni a gyógyfüveket, akkor ehhez a bögréhez, ami átlagosan 2-2,5 dl vizet jelent, 3 gramm, vagyis egy csapott evőkanálnyi a megfelelő mennyiség.
Kerüljük a fémeszközöket
Sokszor hallani azt a figyelmeztetést, hogy gyógyteák készítésénél kerüljük a fémeszközök használatát. Ez valóban hasznos tanács olyan fémek esetében, melyekből könnyen kioldódnak fémionok, mint például az alumínium és a réz. C-vitamin-tartalmú növényeknél különösen kerülendő a használatuk, mert a fémionok gyorsítják a C-vitamin bomlását. A fémionok reakcióba léphetnek a hatóanyagokkal, leginkább a fenolokkal, és módosítják a szerkezetüket, ezért inkább műanyag, textil, klórmentes papír vagy háncs teaszűrőt használjunk. A modern technológiával készült fémeszközök, mint a rozsdamentes acél, biztonságosan használhatók.
Hogyan válasszunk gyógynövényt?
Általában a csomagoláson feltüntetik, hogy az adott növénynek mi a hatása, de sok megbízható szakmai fórumon is tájékozódhatunk. Tea készülhet csupán egyféle növényből, de akár teakeveréket is készíthetünk. Azt a szabályt kell csupán szem előtt tartanunk, hogy az azonos betegségre ható növények erősítik, de különböző betegségekre ható növények kiolthatják egymás hatását. Szerencsére nem kell képzett fitoterapeutának lennünk, hogy finom keverékeket fogyasszunk, mert ezek már készen is vásárolhatók, csupán azt kell eldöntenünk, milyen célra fogyasztanánk.
Hazai vállalkozások termékeiből is szép számmal válogathatunk, de minden esetben ellenőrizzük, hogy a dobozon szerepeljen: „gyógyszerkönyvi minőségű” növényt tartalmaz.
Ez garantálja a megfelelő mennyiségű hatóanyag-tartalmat, és azt is, hogy nem szennyezett egészségre ártalmas anyagokkal, például nehézfémekkel vagy rovarirtóval.
A tea elkészítése
Az elkészítés módja attól függ, milyen növényi részt használunk.
- Forrázás: Virágokat, leveleket, hajtásvégeket, tehát a lágyabb növényi részeket forrásban lévő tiszta vízzel leöntjük, majd lefedve 15-20 percig állni hagyjuk. Ha egy kicsit tovább áznak, nincs gond, de 1 óránál tovább nem javasolt. A gyömbér bár gyökér, mégis forrázással készítjük a teáját, mert főzéssel nagy lenne az illóolaj-veszteség. Így készülhet: kamilla, menta, kakukkfű, zsálya, cickafark, citromfű, gyömbér.
- Főzés: A magas rosttartalmú növényi részeket, gyökereket, kérgeket, terméseket hideg vízbe téve kezdjük melegíteni, majd forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Így készülhet: édesgyökér, tölgyfakéreg, fűzfakéreg, mezei zsurló.
- Hideg áztatás (macerálás): Ha C-vitamin-tartalma miatt készítjük a teát, akkor ez a módszer a megfelelő, mert az elbomlik 50 Celsius-fok felett. Így a csipkebogyót 5-6 órán keresztül kell hideg (szobahőmérsékletű) vízben áztatni, hogy kioldódjanak a hatóanyagai. Ezzel a módszerrel készülnek még a nyálkatartalmú növények, például a mályva és a kankalin, amik 4-5 órán keresztül ázhatnak. Ezután a szűréskor jól nyomkodjuk ki őket, hogy minél több hasznos nyálkaanyag kerüljön a teába.
Édesen vagy natúr?
Sokan nem javasolják a gyógyteák édesítését. A keserű anyagok hatását valóban befolyásolhatja, így ha a cél étvágyjavítás vagy az emésztés serkentése, akkor az üres tea hatásosabb. Ha édesítésre a mézet választjuk, akkor várjuk meg, amíg fogyasztható hőmérsékletűre hűl, mert a magas hőfok károsítja a méz hatóanyagait.
Mennyit ihatunk?
Ha terápiás hatást szeretnénk elérni, akkor általánosságban naponta 3 csésze tea javasolt. Akkor a legjobb a hatóanyagok felszívódása, ha éhgyomorra isszuk, ez azt jelenti, hogy az utolsó étkezés óta eltelt legalább 3 óra. Mindig olvassunk utána, mit javasolnak a szakemberek az adott növénnyel kapcsolatban, mert van, amelyik teáját nem ihatjuk folyamatosan, csak kúraszerűen, kisebb kihagyásokkal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés