Ez az autizmus 4 legkorábbi tünete: már kisgyermekkorban is megjelenik

shutterstock 528601450

Minden századik gyermek érintett az autizmusban, azonban ezrek maradnak diagnosztizálatlanul felnőtt korukra is. A szakértők szerint van azonban 4 tünet, mely a legkisebbeknél is tetten érhető.

Neurodiverzitásnak is nevezik sokan azt a fejlődési eltérést, mely autizmushoz vezet. Az autizmus ugyanis nem betegség, egyfajta tünetegyüttes, mely spektrumzavarként jelenik meg, teljesen egyéni módon minden érintettnél. Mark Blakey, az Autism Parenting magazin szakértője a legkorábbi tüneteket összegezte. 

Bár ma már tudjuk, hogy körülbelül minden 100. gyermek érintett a spektrumzavarban, mégis rengetegen nőnek fel anélkül, hogy autizmussal diagnosztizálnák őket, így a megfelelő támogatást sem kapják meg verbális és non-verbális problémáik kezeléséhez. 

Az autizmus tünetei gyermekkorban is megjelennek
Az autizmus tünetei gyermekkorban is megjelennek

Az autizmus gyermekkorban is tetten érhető

Az egészségügyi szakértő az autizmus négy legkorábbi tünetét összegezte annak érdekében, hogy a szülők mihamarabb segítséget kérhessenek gyermekük számára. Az autizmus, azaz az ASD egy génmutáció, illetve a környezeti tényezők együttes következménye, mely verbális és non-verbális tünetekkel is együtt jár. Utóbbiak a szemkontaktus létesítéséhez szükséges készséget, a testbeszédet, az érintés elfogadását, illetve a szociális interakciókat is érinthetik. Nem tudnak másokkal szemkontaktust teremteni, nem értik meg a társadalmilag elfogadott jelzéseket, nem ismerik fel a testbeszéd másoknak egyértelműnek tűnő jeleit. 

"Az ASD-vel küzdő gyermekek körében előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra nehezen tudják kimondani azokat a szavakat, melyeket korábban gyakran és helyesen használtak - magyarázta Blakey. "A gyermekek általában jók abban, hogy megosszák egymással játékaikat, kezük mozdulataival jelezzék mindezt. Ha a gyermeke ASD-vel küzd, ez nehézséget jelenthet. Ugyanígy kisebb a valószínűsége, hogy a szerepjátékokban részt vegyenek."

Kevésbé gördülékeny a mozgásfejlődés

A szakértő szerint a mozgásuk összegrendezetlensége is előre vetítheti, hogy rajta vannak-e a spektrumon. Az autista gyerekek darabosan, robotszerűen mozoghatnak, ügyetlenül járnak, meg-megbotlanak, de jellemző rájuk az is, hogy kerülik az éles fényt és a zajos helyeket

Vannak, akik csapkodják a kezüket, pörögnek vagy lábujjhegyen járnak, mások pedig szeretnek ringatózni: az ismétlődő mozdulatsorok is korai jelei lehetnek az autizmusnak. 

"Ha gyermekén az autizmus árulkodó jegyeit fedezi fel, jelentkezzen felmérésre. Minél hamarabb teszi ezt meg, annál gyorsabban szerezheti meg a segítségükhöz szükséges eszközöket"

- hangsúlyozza Blakey. 

A fentieken kívül ezek a jelek is az autizmusra utalhatnak:

  • Más emberekkel nehezen kommunikál
  • Nem érti, mit gondolnak és érezhetnek mások
  • Feszült vagy túlterhelt lesz zajos környezetben és az erős fények miatt
  • Szorong a társadalmi eseményeken, ismeretlen helyzetekben
  • Nehezen fogad be új információkat
  • Ugyanazokat a viselkedési mintákat ismétli

Magyarországon  nyolc nagy kategóriába sorolják  az autizmussal élő embereket, a konkrét BNO-kódot pszichiátriai vizsgálatot követően kapják meg az emberek, akár már 3 éves korukban. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek