Nem az jön ki a füledből, amit várnál: hiába divatos, kerüld ezt az eljárást

GettyImages-506250244

A fülgyertya használatának manapság is nagy divatja van, miközben semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá, hogy működne.

A fülgyertyázás azon az elven alapul, hogy a cső alakú gyertya vákuumot hoz létre, is kiszívja a fülből a fülzsírt. Egy 1996-os tanulmány azonban egy nyomásméréses vizsgálattal megállapította, hogy amikor a fülgyertyát a fülbe illesztik, nem keletkezik vákuum.

Így derült ki, hogy nem működik a fülgyertya

Ugyanennek a tanulmánynak a keretében a kutatók a gyertya alján felhalmozódó szennyeződés összetételét is tesztelték. Ha a technika úgy működne, ahogy azt állítják, ennek az anyagnak többségében fülzsírnak kéne lennie – sokakban ezt a feltételezést erősíti a színe is. Csakhogy a kémiai elemzés arra jutott, hogy ez

nem más, mint gyertyaviasz.

Semmi nem támasztja alá, hogy a fülgyertya eltávolítja a fülzsírt
Semmi nem támasztja alá, hogy a fülgyertya eltávolítja a fülzsírtWavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary

Bár a szakemberek kifejezetten a fülzsír kémiai komponenseit próbáltak kimutatni, nem találták annak nyomát, a gyertyaviasz összetevőiből viszont nagyobb mennyiségre bukkantak. Ráadásul azoknál az embereknél, akiknél alkalmazták a fülgyertyát, semmivel nem csökkent a fülzsír mértéke. Magyarán kijelenthető, hogy

a fülgyertyázás egész egyszerűen nem működik.

Ezt erősítette meg egy 2006-os tudományos áttekintés is, amely kiemelte:nincs olyan adat, ami azt sugallná, hogy az eljárás bármilyen állapot esetén hatékony lenne”.

Veszélyes is lehet

Ha még mindig ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy hátha a fülgyertya nálad mégis beválik, vagy legalábbis ártani nem árthat, akkor jobb, ha tudod: de, nagyon is. Az egyik ismert veszélyforrás, hogy

a gyertya égési sérüléseket okozhat.

Mivel a láng nagyon közel van a hajadhoz, ha véletlenül hozzáér, vagy netán a gyertya kiesik a füledből, akkor könnyen meggyulladhat. Számolni kell azzal is, hogy a fülgyertya használata miatt gyertyaviasz rakódhat le a füledben. A fent említett tanulmánnyal összhangban ezt állapította meg több esettanulmány is.

Veszélyezteti a fül egészségét
Veszélyezteti a fül egészségétQuayside / Getty Images Hungary

Mindezek tükrében a fülgyertya alkalmazásától az egészségügyi szervek is óva intenek. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal például 2017-ben azt közölte, hogy az elmúlt évtizedek során égési sérülésekről, dobhártya-károsodásról és hallójárat-elzáródásos esetekről kaptak jelentéseket, amelyek ambuláns műtéteket tettek szükségessé.

A fülgyertyázás tehát nemhogy nem távolítja el a fülzsírt, hanem komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek