Front hátán front, neked meg fáj a fejed? Ez a tea segíthet

GettyImages-1432351201

Mostanában mintha hetek óta egymást érnék a frontok, megkeserítve sokak életét. Fáradékonyság, hasogató fejfájás, koncentrációs zavarok, kimerültség – az időjárás-változásra érzékenyek számára biztosan ismerősek. Mutatjuk, mit kortyolgass napközben, ha te is rosszul reagálsz a változékony hőhullámokra.

A frontok szükséges velejárói a légköri folyamatoknak. Amikor a hideg és a meleg levegő összecsap felettünk, a légkör is megváltozik, más lesz a páratartalom és a légnyomás. A természet szerves részei vagyunk, teljesen érthető, hogy hatással vannak ránk ezek a folyamatok. Akadnak, akik csupán kis kellemetlenségeket észlelnek, vagy észre sem veszik, másokat még a mindennapi rutinjukban is akadályozhatják azok a tünetek, amelyekkel a frontérzékenységük révén reagálnak.

Az orvosi vizsgálatok nem képesek előre jelezni, ki milyen típusú és mennyire intenzív testérzetekkel éli meg a változékony időjárást. Hazánkban évente átlagosan száz frontátvonulást észlelnek az elmúlt száz év mérései alapján, ez igencsak komoly szám, hiszen így minden hétre jut legalább kettő belőlük. Egy részükön simán felülemelkedünk, mert kevéssé intenzívek, mások teljesen a földhöz vágnak bennünket. De miért? 

A frontokra érzékeny embereknek komoly fájdalmakat okozhat az időjárás változása
A frontokra érzékeny embereknek komoly fájdalmakat okozhat az időjárás változásaIan Forsyth / Getty Images Hungary

Az időjárás hatással van ránk

Melegfront esetén a panaszok már órákkal a frontbetörést megelőzően megjelenhetnek. Nő a páratartalom, melegszik a levegő, csökken a légnyomás, amitől könnyen leesik a vérnyomás, emelkedik a pulzus, erősödhetnek a depressziós tünetek, a migrénes fejfájás. Amikor a hideg levegőtömeg dominál, miután átvonult felettünk a front, éppen fordítva történik mindez, csökken a levegő hőmérséklete és nő a légnyomás, ami rossz hatással lehet az ízületekre, asztmás rohamokat okozhat, gyengítheti az emésztőrendszert. Ilyenkor könnyebben indulnak be – akár túl korán is – a szülések, de a szívinfarktusok száma is nő.

Mivel a tünetek erősségét a mindenkori állapotunk befolyásolja leginkább, ha szeretnénk elkerülni ezeket, magunkat kell rendbe tenni. Kipihenten, kiegyensúlyozottan, megfelelő fizikai erőnléttel megerősített immunrendszerrel hatékonyabban állhatunk ellen a kellemetlen tüneteknek.

Szuperfrontok ideje

Hazánk különleges légköri helyzete miatt sok esetben egyszerre két front is jelen lehet, ezt nevezzük kettős fronthatásnak. Az orvosmeteorológia szerint ez az, ami igazán megviselheti az érintetteket, hiszen a vegetatív idegrendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve. Egyszerre változik a hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom, miközben a meteorológiai folyamatokkal kapcsolatban különféle elektromágneses impulzusok is hatással lehetnek ránk.

Az ideális természetesen frontérzékenység esetén is az volna, ha valahogy megelőzhetnénk a testünk túlzott reakcióit. Egy kipihent, egészséges és ellenálló szervezetet kevésbé viselnek meg a panaszok, gyorsabb a regenerálódás is. Korábban, amikor ember és természet a mainál nagyobb összhangban létezett, a gyógyfüvekkel foglalkozók szinte minden kellemetlen tünetre ismertek valamiféle csodaszert. Amióta a környezetünkben növekvő füvek hatásait tudományos úton is képesek a kutatók vizsgálni, a legtöbbről kiderül, hogy valóban tartalmaznak a gyógyításhoz megfelelő összetevőket. A frontérzékenység legjellemzőbb tüneteit végignézve összegyűjtöttük, melyek lehetnek azok a gyógynövények, melyeket teaként elkészítve mérsékelhetjük a kellemetlenségeket. 

Mivel a folyadékfogyasztás és a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen ahhoz, hogy a közérzetünk hosszú távon is megfelelő maradjon, folyadékpótlásként is jól jönnek majd ezek a teák az egyre melegedő mindennapokban. 

Megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel mérsékelhetjük a frontérzékenység tüneteit
Megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel mérsékelhetjük a frontérzékenység tüneteitGeography Photos / Getty Images Hungary

Őszi margitvirág

Nem a legismertebb gyógyfüveink egyike, pedig partenolidban gazdag, vagyis gyulladáscsökkentő hatású. Migrénes rohamok ellen, reumás és ízületi gyulladások esetén is alkalmazható, értágító hatású. Valódi csodaszer lehet a frontérzékenyek körében oly gyakori vérnyomásproblémákra is. Bárhol megterem, egész évben gyűjthetjük leveleit, hogy aztán kiszárítva leforrázhassuk. Érdemes akár otthon is nevelgetni belőle, ha a fenti tünetek érintenek bennünket. 

Csipkebogyó

Ha nagyrészt ízületi bántalmaktól szenvedünk frontátvonulások idején, a csipkebogyótea lesz a számunkra megfelelő. A hecsedli ízületekre gyakorolt jótékony hatása kiemelkedő C-vitamin-tartalmának köszönhető. Ez a vitamin a szervezet saját kollagéntermelését segíti elő, így rendszeres fogyasztása a frontok tüneteinek mérséklése mellett hozzájárulhat életminőségünk általános javításához is. 

Számtalan gyógynövény segíthet túlélni a frontos napokat
Számtalan gyógynövény segíthet túlélni a frontos napokatRedaco / Getty Images Hungary

Citromfű 

A Melissa officinalis néven jelzett orvosi citromfű nem azonos a hasonló nevű, ázsiai konyhában kedvelt fűfélével. A hazai változatának leveleit forrázhatjuk le. Citromos aromájával felfrissíthet, nyugtató hatása segít a kezdődő depresszión is. Évszázadok óta része a népi orvoslásnak, mára pedig tudományos vizsgálatok is alátámasztották jótékony hatásait a kedélyjavításban és az idegrendszer kiegyensúlyozásában. 

Borsmenta

Hűsítő és nyugtató hatását idegrendszeri tünetek megjelenésekor is érdemes kihasználni. Kiváló fejfájás-csillapító, izomlazító. A benne található mentol serkenti a véráramlást, amely kellemes, hűsítő érzéssel társul. Természetes nyugtató hatása miatt segít ellazulni, és a vérnyomást is csökkenti, szabályozhatja megemelkedett pulzusunkat is. Mivel nem tartalmaz koffeint, az éjjeleink is nyugodtabbak lesznek, ha lefekvés előtt elfogyasztunk egy pohárral.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra