Ezzel az egy mozdulattal baktériumteleppé teszed a fogkefédet

GettyImages-611184710

Noha azt már az első fogak megjelenésétől tudjuk, hogy milyen fontos a fogmosás, azzal csak kevesebben vannak tisztában, hogy milyen galibát okozhatunk a nem megfelelő szájápolással. Ráadásul elég hozzá egy automatikus, fogmosás utáni mozdulat.

Megannyi hasznos kütyü van a piacon, a high-tech nyomkövető eszközöktől kezdve az olyan egyszerű termékekig, mint a fogkefevédő. Annak ellenére, hogy utóbbi fürdőszobánk népszerű alapdarabja, ha a használatáról van szó, a fogorvosok óvatosságra intenek. De vajon mi lehet a gond ezekkel?

Megtartja a nedvességet

Miután a szájüregben több száz baktériumfaj található és megannyi szuperorganizmus jön-megy a fogainkon, amikor fogat mosunk, ezek egy része akkor is a sörtéken marad, ha használat után alaposan leöblítjük a fogkefét. Így tehát ha dolgunk végeztével a nedves kefére még egy tokot is húzunk vagy épp egy zárt edénybe dobjuk azt, előkészítjük a terepet a baktériumoknak és a gombáknak. 

Noha dr. Aierress Davis fogorvos szerint nincs sok olyan kutatás, amely szerint a fogkefén növekvő mikrobák kárt okoznának a szájban, mégis azt mondja: jobban tesszük, ha a fogkefét a levegőn hagyjuk megszáradni. 

A baktériumok melegágya lesz, ha a nedves fogkefére még tokot is teszünk
A baktériumok melegágya lesz, ha a nedves fogkefére még tokot is teszünkDoucefleur / Getty Images Hungary

Utazás közben

Ugyan a fogkefeborítók napi szintű használatát dr. Jordan Brown fogorvos sem ajánlja, abban valamennyi szakember egyetért, hogy utazáshoz praktikus lehet. Ám mondanunk sem kell, hogy az sem mindegy, hogyan csomagoljuk el a fogkefét. Davis doktor szerint jó ötlet papírtörülközőt tekerni a sörték köré, de jó szolgálatot tesz egy tiszta piperetáska is, amelyben úgy tárolhatjuk a szájápolási eszközt, hogy ne érintkezhessen mással.

Akár így, akár úgy csomagoljuk el, egy a lényeg: csakis szárazon tegyük a táskába!

A fogkefét csakis szárazon, más eszközöktől elkülönítve csomagoljuk el!
A fogkefét csakis szárazon, más eszközöktől elkülönítve csomagoljuk el!Aitor Diago / Getty Images Hungary

Így tartsuk tisztán!

De mégis hogyan tarthatjuk patyolattisztán a fogkefénket? Íme, a fogorvosok tanácsai!

  • Tartsuk távol a vécétől, mert ha azt nyitott fedél mellett húzzuk le, az ürülék részecskéi a levegőbe jutva megtelepedhetnek a sörtéken.
  • Érdemes a mosdókagylóktól is távolabb tenni, így a sörték kisebb eséllyel szennyeződnek kézmosás közben.
  • Háromhavonta mindenképpen cseréljük le a fogkefénket, ám ha úgy látjuk, már megkoptak a sörték, vásároljunk inkább újat a régi helyett. Ez nemcsak a baktériumok elszaporodása elleni védelem miatt fontos, hanem azért is, mert kopott kefével nem lehet jól fogat mosni. 
  • Egy-egy betegség után is mindenképp tanácsos lecserélni a fogkefét, függetlenül attól, hogy három hónapon belüli volt-e az előző csere.
  • Fogmosás után alaposan öblítsük ki az eszközt, majd másokétól elkülönítve, függőlegesen tároljuk, hogy lefolyhasson róla a víz. 
  • Nemcsak a fogkefe, hanem a tárolóedény rendszeres tisztítása is elengedhetetlen a megfelelő szájhigiéniához.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra