Ha elektromos fogkeféd van, jó eséllyel rosszul használod: így kellene

GettyImages-476459489

Mit kell túlbonyolítani egy fogkefe használatát, kérdezheted: nos, a fogmosás kérdése sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Naponta kétszer két perc a minimum, amit fogaid egészsége érdekében fogmosással kell töltened: reggel és este legalább ennyi ideig tartson a fogmosás. De milyen eszközzel és milyen mozdulatokkal végezzük? Nagyon nem mindegy, hogyan látsz neki!

Sokféle elektromos fogkefe létezik

A lepedék eltávolításában sokkal hatékonyabbak a hagyományosnál az elektromos fogkefék, ugyanakkor nem mindegy, hogy pontosan hogyan használod ezeket az eszközöket.

Ma már nagyon széles választék érhető el elektromos fogkefékből az üzletekben, és itt nem a külcsínre gondolunk.

Különböző programokat használhatsz, jelzik, ha túl erősen nyomod a fogadra a sörtét, sőt, rezgéssel figyelmeztetnek arra is, mennyi ideje használod őket, hogy biztosan meglegyen a két perc. Van olyan változat is, amely Bluetoothon keresztül csatlakozni tud az okostelefonodhoz, és alkalmazásban vezeti, mennyire vagy alapos. Mondhatjuk, hogy a csilli-villi funkciók egy része valójában felesleges, és ez nem is áll távol a valóságtól, ettől azonban még nagyon nem mindegy, hogyan sikálod a fogaidat.

Elektromos fogkefe sok háztartásban van már, de nem mindenhol használják jól
Elektromos fogkefe sok háztartásban van már, de nem mindenhol használják jólCarol Yepes / Getty Images Hungary

Bizonyított a jobb hatás

Kezdjük azzal, miért érdeme beruházni egy elektromos fogkefére. 2014-ben 56 tanulmány metaanalízise megmutatta, hogy 5000 felhasználón végzett vizsgálatok alapján azok, akik elektromos fogkefét használtak, 21 százalékkal tudták csökkenteni a lepedék lerakódását fogaikon. Egy másik kutatás 11 éven át kísérte figyelemmel az elektromos fogkefét használók fogainak egészségét: arra jutottak, hogy egészségesebb foggyökerekhez és 19 százalékkal több megtartott foghoz vezet az, ha valaki nem a jó öreg manuális kefével sikálja még mindig fogait.

Gyerekeknek segíthet az eszköz használatában, hogy az nem olyan unalmas, mint a régi típusú fogkefét jobbra-balra, fel-alá húzogatni, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a fogszabályzóval élők sokkal alaposabb tisztítást kapnak az eszköz használatával. Abból, hogy az elektromos fogkefe jobban megtisztítja a fogakat, sokat profitálhatnak azok, akik valamilyen fogyatékossággal élnek együtt, vagy nem képesek akkora erőt kifejteni kezükkel, mint az átlag.

Ezt tartsd be

Azt tehát tudod, miért érdemes elektromos fogkefére váltani, de vajon azt is, hogy miként használd az eszközt? Íme, minden, amit tudnod kell:

  • A fogkefe akkor tisztít, ha jól fel van töltve, ezért ne hagyd lemerülni.
  • A sörték negyvenöt fokos szögben érintkezzenek fogaiddal az optimális tisztítóerő érdekében.
  • Ezzel a fogkefével nem kell sikáló mozdulatot végezni. Tartsd egyszerűen 2-5 másodpercig a fog külső felületénél, ezt kövesse a belső, majd a rágófelület, mindegyiknél 2-5 másodperc mosással.
Ha a fej elhasználódott, ki kell cserélned
Ha a fej elhasználódott, ki kell cserélnedBlanchi Costela / Getty Images Hungary
  • Ezután külön távolíts el minél több lepedéket.
  • Végezetül a szájpadlást és a nyelvet is tisztítsd meg gyengéden.

Ne ess abba a hibába, hogy nagy erővel nyomod a kefét a fogadra: ez nem eredményez alaposabb tisztítást, nincs rá szükség, viszont az elhasználódott fogkefefej nem tisztít elég jól: azt ki kell cserélni. Ha a fentieket követed, mindent megteszel azért, hogy fogaid jó formában legyenek!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra