9 mindennapos hiba, ami miatt a fogorvosnál kötsz ki

GettyImages-86207123

Talán nem is vagy tudatában, de ezek a szokások meglehetősen károsak a fogaidra nézve.

A fogorvosok szerint vannak bizonyos életmódbeli és fogápolási szokások, amelyek kifejezetten károsak a fogak egészségére, sokan mégis rendszeresen gyakorolják őket. Ezeket azért is jobb elkerülni, mert kutatások szerint a rossz szájhigiénia összefügghet más egészségügyi problémák, így a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásával, sőt hozzájárulhat akár a mentális hanyatláshoz is.

1. Túl sok citrusfélét eszel

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az üdítők és a szénsavas italok károsíthatják a fogakat, de az már kevésbé közismert, hogy a citrusféléknek is hasonló hatása lehet. Ez magas savtartalmukból adódik, ami demineralizációt okozhat, vagyis feloldhatja a fogzománcot.

A fogorvosok ajánlása: Ha a citrusfélék fogyasztása után vizet iszol, csökkentheted a fogkárosító hatást.

A citrusfélék fogyasztása károsíthatja a fogzománcot
A citrusfélék fogyasztása károsíthatja a fogzománcotAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

2. Kemény sörtéjű a fogkeféd

Sokan úgy gondolják, hogy a keményebb sörtéjű fogkefével és csiszoló hatású fogkrémmel történő fogmosás tisztábbá és fehérebbé teszi a fogakat. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy megsérthetik a fogzománcot és traumatizálhatják a fogak körüli ínyszövetet, ami az íny visszahúzódásához és a gyökerek károsodásához vezethet.

A fogorvosok ajánlása: Használj puha sörtéjű fogkefét és fluoridos fogkrémet.

3. Túltolod a fehérítő fogkrémet

A fehérítő fogkrémek általában jobban koptatják a fogakat, ami az idő múlásával különféle fogászati problémák kialakulásához vezethet.

A fogorvosok ajánlása: Nem gond, ha fehérítő fogkrémet használsz, csak ne minden alkalommal tedd.

A fehér fogak titka nem feltétlenül a fehérítő fogkrém mindennapos használata
A fehér fogak titka nem feltétlenül a fehérítő fogkrém mindennapos használataAda Summer / Getty Images Hungary

4. Étkezés után mosol fogat

Az ételekben és italokban lévő savak meglágyíthatják a fogzománcot, ezért nem tanácsos közvetlenül az étkezések után a fogaidat sikálnod.

A fogorvosok ajánlása: Az evés-ivás után várj 15-30 percet a fogmosással. Ez lehetővé teszi, hogy a szád pH-értéke visszaálljon a normál szintre.

5. Rosszul használod a fogselymet

A fogselyem remek eszköz a fogak közötti rések tisztításához és az íny egészségének fenntartásához, de csak akkor, ha megfelelő technikával használod. Bizonyos fogászati problémák, például előrehaladott fogínybetegség esetén pedig egyáltalán nem javasolt az alkalmazása.

A fogorvosok ajánlása: Kérd ki egy fogorvos vagy fogtechnikus tanácsát, hogy milyen típusú fogselyem a legmegfelelőbb számodra, és hogyan tudod azt hatékonyan használni.

6. Aktív szenes fogkrémet használsz

Ezeket a termékeket gyakran környezetbarát, „természetes” fogtisztítóként reklámozzák, amelyek eltávolítják a felületi foltokat, fehérítik a fogakat és felszívják a rossz leheletet okozó baktériumokat. A legtöbb szénalapú fogkrém ugyanakkor koptató hatású, ami azért veszélyes, mert fogékonyabbá teheti a fogakat a csontvesztésre és a szuvasodásra. Ráadásul nincs olyan tanulmány, amely alátámasztaná, hogy jobban fehérítik a fogakat, mint a hagyományos fogkrémek.

A fogorvosok ajánlása: Használj hagyományos, fluoridos fogkrémet.

Az aktív szenes fogkrémek koptathatják a fogakat
Az aktív szenes fogkrémek koptathatják a fogakatVladimirFLoyd / Getty Images Hungary

7. Magas a stressz-szinted

A magas stressz és a megerőltető munka vagy életkörnyezet fogászati problémák kialakulásához vezethet. Ennek tipikus példája, amikor valaki csikorgatja vagy összeszorítja a fogait, ami felgyorsítja azok kopását. Hasonló károkat okozhat a körmök, tollkupak vagy jég rágása is.

A fogorvosok ajánlása: Próbáld tudatosan kontrollálni magad, hogy elkerüld a fogaid károsodását.

8. Kamuzol a fogorvosodnak: ez is káros

Az egészségügyi szakemberek azért vannak, hogy segítsenek neked, ezért ne félj attól, hogy ítélkeznek feletted. Az életmódodra, gyógyszerszedési és fogápolási szokásaidra vonatkozó információk kulcsfontosságúak a fogorvosok számára a pontos diagnózis felállításához és az optimális kezelési terv kialakításához.

Egyes dezinformációkat könnyű kiszúrni (például, ha azt állítod, hogy naponta kétszer fogkefét és fogselymet használsz, de vérzik a fogínyed a fogorvosi vizsgálat során), mások azonban megzavarhatják a diagnózist, ami további károkat okozhat.

A fogorvosok ajánlása: Ha meg akarsz gyógyulni, mindig mondj igazat a fogorvosodnak.

9. Házilag próbálod megoldani a fogszabályozást

A fogszabályozás egy összetett folyamat, amely a káros következmények elkerülése érdekében magas szintű orvosi felügyeletet igényel.

A fogorvosok ajánlása: Ne próbáld a saját szakálladra, megkérdőjelezhető valóságtartalmú internetes videók alapján megoldani a fogszabályozást, hanem fordulj szakemberhez.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek