Akkor is halogatod a fogorvost, ha nem múlik a fogfájás? Ilyen súlyos következménye lehet

GettyImages-147490622
Vermes Nikolett

Mindannyian unjuk a fogkrémreklámokat, de azt meg kell hagyni, hogy fontos dologra emlékeztetnek. A fogak épségének sokkal nagyobb feladata van az egészségmegőrzésben, mint gondoltuk.

Az ép fogsor első és legfontosabb feladata, hogy megkönnyítse a táplálkozást, ezáltal az egészséges életet. De fogfájással nem lehet enni, ilyenkor az élettől is elmegy a kedvünk. A fogak védelme tehát létfontosságú és mindennapos feladat. Ha ez ennyire magától értetődő, akkor miért hagyjuk figyelmen kívül a foggal kapcsolatos problémákat? Elég egy rossz fog, hogy hetekre legyengítse a felnőttszervezetet. 

A foggyulladás nem játék

Kevés kellemetlenebb érzés van a monoton fogfájásnál. Érthető, hogy azonnal fájdalomcsillapítóval enyhítjük, és ha egy pirula sem segít, akkor beveszünk még egyet. Csakhogy ez nem szünteti meg a fájdalom kiváltó okát, csupán becsapja a szervezetet. „A fogban és környékén jelentkező fájdalom egyik leggyakoribb oka a fog gyulladása. A probléma hatékony megoldása érdekében a legjobb, ha a fogorvos mielőbb elvégzi a szükséges beavatkozást” – magyarázza dr. Kovács Attila fogorvos. Hogy milyen kezelésre kell számítani? Ez elsősorban az érintett fog vagy fogak állapotától függ. Fájdalmat általában a fog külső részének sérülése okozza. Elég egy kisebb sportbaleset, vagy ha csak beverjük valamibe a szánkat, netán csontra vagy más kemény ételdarabra harapunk. Ezt a mozzanatot kíséri a fájdalom. Jó esetben csak rövid ideig, rosszabb esetben gyulladáshoz vezet – ez a gyakoribb következmény. Ugyanakkor több más tényező is kiválthatja a gyulladást.

Fontos a mielőbbi beavatkozás
Fontos a mielőbbi beavatkozásGettyImages

Menthető és menthetetlen fogak 

„Gyulladás általában a kezeletlen szuvasodás következményeként alakul ki. Amikor a fog belső része, vagyis a fogbél érintetté válik, gyulladás léphet fel. A fertőzés által meggyengült fogzománc idővel nem képes ellátni védőszerepét, és a baktériumok bekerülnek a pulpába. Az ilyenkor fellépő fájdalom és esetleg arcduzzanat gyulladásra utal.” Ezenkívül a zománc sérülését okozhatják a már említett külső hatások. Ilyenkor a fog legkeményebb rétege károsodik, ami kihat a fogbélre, és az itt található idegekre – garantált a fájdalom! De itt a harmadik okozó is: a fogcsikorgatás, ami által sérül a fogzománc. Az éjszakai, álom közben jelentkező fogcsikorgatás következménye lehet a fogfájás és a gyulladás. Mind a három tényező kihat az egész test működésére, valamint gyakran lázhoz vezetnek. „Az előrehaladott gyulladás súlyos szövődményeket okozhat. A fog gyökerénél kialakuló gennyes gyulladás átterjedhet más területekre is, veszélyeztetve az állkapocs vagy az arcüreg csontozatát, egészségét.”

Mindenképp kihúzzák a fogat?

Amikor felszökik a lázunk a fogfájás miatt, vagy elviselhetetlenné válik a rágás, akkor fontos, hogy rövid időn belül elmenjünk egy fogorvoshoz. Két dolog történhet a vészhelyzeti kezelés során. Az első a rossz állapotú fog helyreállítása, a második annak eltávolítása. „Menthető fogról akkor beszélünk, ha a fogbél egészsége visszaállítható” – mondja a fogorvos, majd azonnal sorolja a beavatkozás lépéseit: „Az érintett fogat kitisztítjuk, majd a lyukat betömjük egy esztétikus tömőanyaggal, így a további panaszok megszűnnek.” Van, amikor csak gyökérkezeléssel lehet megmenteni a fogat, ilyenkor szükséges a fogbél (erek, idegek hálózatának) teljes eltávolítására, de a fog tartószerkezete megmarad. Nagyobb sérülésnél a kezelőorvos koronát helyezhet a fogra a szilárdság megtartása érdekében.

„Menthetetlen állapotról akkor beszélünk, amikor a gyulladás annyira előrehaladott, hogy a fog egészségének helyreállítása lehetetlen. Visszafordíthatatlan esetben sor kerülhet a fog eltávolítására.”

Hát ezért olyan lényeges a megelőző jellegű fogápolás. Összességében mindkét módszer megszüntetni a fájdalmat, és nemcsak ideig-óráig, ahogy a gyógyszerek, hanem végérvényesen. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra