Sokan viszolyognak ettől az ételtől, pedig lassítja az öregedést

GettyImages-479195108 (1)

A zúza egy igen megosztó étel, vannak, akik viszolyognak tőle, mások szívesen fogyasztják. Az utóbbiak járnak jól, ugyanis a belsőség rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógyír a veséknek, hiszen magába szívja a szervezetbe kerülő toxikus anyagokat, ráadásul az öregedési folyamatokat is lassítja.

Ezzel azonban még nincs vége annak a felsorolásnak, mi mindenben jelenthet előnyt az egészségünknek, ha zúzát eszünk. Egyebek között serkenti a gyerekek egészséges növekedését, erősíti a bőrszövetet, fehérjében gazdag, de zsírban szegény, így a koleszterinszintet is kordában tartja.

Világszerte kedvelt alapanyag a zúza

A zúza egy kis izmos szerv, amely a madarak emésztőrendszerében található gyomor. A szárnyasok húsához hasonlóan a csirke- és a pulykazúza is gazdag fehérjében, és megfelelő módon elkészítve igazán finom ízű étel.

A fehérjében gazdag zúzából több szempontból hasznos étel készíthető, ha az egészségünket szeretnénk megőrizni
A fehérjében gazdag zúzából több szempontból hasznos étel készíthető, ha az egészségünket szeretnénk megőrizniVicuschka / Getty Images Hungary

A baromfi- és a pulykazúza szerte a világon, de jellemzően Dél-Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában meghatározó alapanyaga a gasztronómiának. A csirkemájjal, szívvel és vesével együtt számos ételhez felhasználják, például levesek és pörköltek készítéséhez, de meg is süthetjük, párolhatjuk, piríthatjuk, grillezhetjük, vagy akár nyársra is húzhatjuk, sőt van, aki mártáshoz és szószokhoz is hozzáadja.

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

Nem véletlen, hogy a zúza az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb belsőség. Miután fehérjében gazdag, és alacsony a zsírtartalma, ezért a diétázók számára is ideális energiaforrást jelent. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A zúza egy igazán sokféleképpen elkészíthető élelmiszer
A zúza egy igazán sokféleképpen elkészíthető élelmiszerOksana Chaun / Getty Images Hungary

A zúza kiváló forrása a C-vitaminnak, riboflavinnak, magnéziumnak, réznek és mangánnak is. Ráadásul szénhidrátmentes, így igen alacsony a kalóratartalma is, ám annál nagyobb mennyiségben tartalmaz szelént, cinket, vasat és kalciumot

Segít a rák megelőzésében

A fehérjében és ásványi anyagokban gazdag zúza egészséges kiegészítője lehet a legtöbb étrendnek. Kutatás igazolta, hogy a zúzában is megtalálható szelén védelmet nyújthat a mell-, a hólyag-, a tüdő-, a prosztata- és a bőrrák ellen. Ez az ásványi anyag segíti a pajzsmirigyhormonok termelődését, véd az oxidatív stressztől, és támogatja a reproduktív egészséget.

Támogatja a fogyást

Magas fehérjetartalmának köszönhetően a zúza kordában tartja az éhségérzetünket, ezáltal segít abban, hogy több kalóriát égessünk el a nap folyamán. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrend növeli a teltségérzetet, így a zúza is segíthet az elhízás megelőzésében és a zsigeri zsír csökkentésében is.

A zúza energiával tölt fel és eltelít
A zúza energiával tölt fel és eltelítRonnie Kaufman / Getty Images Hungary

Serkenti az agyműködést

A zúza B12-vitamin-tartalmának köszönhetően kulcsszerepet játszik az agyműködésben, illetve támogatja a vörösvértestek termelődését. A B12-vitamin pótlása különösen fontos azok esetében, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelemiszereket, idősek, illetve vérszegénységben vagy gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvednek.

Ugyanis, ha nem kezelik a B12-vitamin-hiányt, a vitaminhiányos állapot fáradtsághoz, memóriazavarokhoz, demenciához, depresszióhoz vezethet.

Gyógyír a vesének 

A népi gyógyászatban a zúzának kiemelkedő szerepet tulajdonítottak, mert magába tudja szívni azokat a toxikus anyagokat, melyek ételmérgezéshez vezethetnek. A veséket támogató méregtelenítés során megkíméli a gyomrunkat és a bélflórát, és akár a vesekő feloldására is képes lehet a szárított, őrölt zúza. 

Lelassítja az öregedést

Magas fehérjetartalma miatt serkenti az anyagcserét, a zúzában lévő szelén pedig lassítja az öregedési folyamatokat is. A szelén ugyanolyan fontos a pajzsmirigy és a hormonháztartás egészsége szempontjából, akárcsak a jód.

A zúzában lévő protein és szelén lassítja a bőr öregedését
A zúzában lévő protein és szelén lassítja a bőr öregedésétAdene Sanchez / Getty Images Hungary

Növeli az energiaszintünket

Ha fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, annak gyakran a vashiány lehet az oka. Ez az ásványi anyag támogatja a sejtek egészségét, erősíti az immunrendszert, és segít oxigént juttatni az izmokhoz. Az alacsony vastartalmú étrend vérszegénységhez vezethet, ami gyengeséget és fáradtságot, törékeny körmöket, fejfájást, szívritmuszavarokat, a szellemi képességek romlását, mellkasi fájdalmat és szabálytalan szívverést okozhat. 

Helyes étrenddel a fáradtság is elkerülhető
Helyes étrenddel a fáradtság is elkerülhetőTetra Images / Getty Images Hungary

A zúza fogyasztása megakadályozhatja ezeket a tüneteket a benne lévő cinknek, magnéziumnak, B-komplex vitaminoknak köszönhetően, melyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. 

Fontos tudni, hogy az alacsony B12-vitamin-szint is vérszegénységet és fáradtságot okozhat, amit a zúza étrendünkbe iktatásával szintén ellensúlyozhatunk. 

Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Megfelelő élelmiszerek fogyasztásával ugyanis leküzdhető a gyulladás. Ezek közül május-júniusban minden bizonnyal az egyik legjobb választás a cseresznye lesz. Itt olvashatsz róla bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek