Milliók halálához vezet, a Covidnál is rosszabb: erre számítanak az orvosok

GettyImages-1314187183

A leghétköznapibb baktériumfertőzések milliós áldozatokkal fognak járni, ha nem változtatunk az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban, elkerülve, hogy a kórokozók ellenállóvá váljanak.

A koronavírus-járvány enyhének fog tűnni ahhoz képest, amilyen következményei annak lesznek, ha tovább nő az antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok száma – figyelmeztet Sally Davies, Anglia korábbi tisztifőorvosa. A szakember szerint, aki jelenleg az ország antimikrobiális rezisztenciával (AMR) foglalkozó különmegbízottja, a probléma a klímaváltozásnál is sürgetőbb ügy.

A gyógyszereknek ellenálló kórokozók által okozott fertőzésekben ugyanis jelenleg is mintegy 1,2 millió ember hal meg évente. 

Sally Davies sötét képet fest a jövőről. „Rengeteg olyan embert kell majd elkülönítenünk, akiknek fertőző betegségét nem tudjuk gyógyítani, és veszélyt jelentenek a körülöttük levőkre…A Covid ehhez képest enyhének fog tűnni” – mondta a szakember.

Sötét jövő vár ránk, ha ellenállóvá válnak a baktériumok és más kórokozók
Sötét jövő vár ránk, ha ellenállóvá válnak a baktériumok és más kórokozókRoger Harris/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Így válnak ellenállóvá a baktériumok

Az AMR azt jelenti, hogy bizonyos baktériumok, vírusok, élősködők vagy gombák okozta fertőzéseket nem lehet a jelenleg rendelkezésekre álló gyógyszerekkel kezelni, mert ezek a szuperkórokozók olyan sokszor kerültek kapcsolatba az orvosságokkal, hogy ellenállóképességet tudtak ellenük kifejleszteni. Az antibiotikumok túlzott alkalmazása pedig csak felgyorsítja ezt a jelenséget. A jelenlegi felhasználás mintegy kétharmadáért az állattenyésztés a felelős, ráadásul az állatok (és az ember) szervezetébe jutó antibiotikumoknak akár a 80 százaléka is távozhat az ürülékkel. Az így a környezetbe jutó orvosságok nagy mértékben hozzájárulnak a rezisztencia kialakulásához.

Amennyiben sok kórokozó válik ellenállóvá, az a modern orvostudomány olyan bevett gyógymódjait és kezeléseit teheti rendkívül kockázatossá, mint a császármetszés, a szervátültetés vagy a rák elleni beavatkozások jelentős része.

Személyesen is érintett

A szakember saját keresztlánya is rezisztens kórokozó által okozott fertőzésben hunyt el 38 éves korában. Emily Hoyle cisztás fibrózisban szenvedett, és miután két tüdőátültetésen átesett, megfertőzte a Mycobacteroides abscessus nevű ellenálló baktérium, amely ellen nem tudtak az orvosok mit tenni.  

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek