Ezek az élelmiszerek nehezítik a rákból való felgyógyulást

GettyImages-1183586464
Olvasási idő kb. 6 perc

Nemrég kiderült, melyik az az elfogyasztott étel, amelyik megakadályozhatja, hogy a szervezet felvegye a harcot a vastagbélben lévő rákos sejtekkel szemben. A „bűnös” tápanyag nem más, mint egy olyan esszenciális zsírsav, amely épp egy másik, a sejtjeink számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsav gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságait gátolja meg.

A 2000 februárjában Párizsban megrendezett első rákellenes világkongresszus óta már számos kezdeményezés született annak érdekében, hogy segítsék a daganatos betegek gyógyulását, és minél többen tudatosan tegyenek azért, hogy megelőzzék a rák kialakulását. Mindennek egyik módja, ha mellőzzük a rákkeltő ételek fogyasztását.

Így okoznak rákot az élelmiszerek

Kutatások igazolják, hogy bizonyos élelmiszerek megzavarhatják a szervezet rákos sejtekkel szembeni ellenállását. Különösen igaz ez a vastagbélben lévő rákos sejtekre, melyekre bizonyítottan hatással vannak az elfogyasztott ételek.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásáhozWikipédia

Az orvosok nemrég megfigyelték, hogy melyek azok a táplálékok, melyeknek túlzott fogyasztása akár daganatos elváltozáshoz is vezethet.

A tapasztalatok szerint, ha bizonyos omega-6 zsírsavakból túl sokat fogyasztunk, csökkenthetik egy másik esszenciális zsírsav, az omega-3 gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságait, amely segít abban, hogy az immunrendszer elnyomja a gyomor-bél traktusban kialakuló mutáns elváltozásokat.
Ám, ha a szervezetünk hosszú ideje fennálló krónikus gyulladásnak van kitéve, amelyet az omega-6 zsírsavak egyensúlyának felborulása okozott, akkor a mutáció könnyebben végbemegy, és az immunrendszerünk nehezebben vagy egyáltalán nem tud megküzdeni vele.

Esszenciális zsírsavak: ezért van rá szükségünk

Mind az omega-3, mind az omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket. A szervezetünk azonban egyiket sem tudja előállítani, mindkettőhöz az elfogyasztott élelmiszerekből jutunk hozzá.

A lazac kiváló omega-3-forrás
A lazac kiváló omega-3-forrásAleksandar Bojkovic / 500px / Getty Images Hungary

Az omega-3 zsírsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a zsíros halakban, például a lazacban, valamint a lenmagban, a chia magban, a pekándióban, a dióban és a fenyőmagban. Az omega-3 zsírsavak fenntartják az egészséges sejt- és immunrendszer-működést, így csökkentik a gyulladást, valamint energiát biztosítanak. Ám a jótékony hatása ellenére sem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az omega-3 is káros lehet. 

Az omega-6-ra is szükség van az egészségünk megőrzéséhez. Ezek a molekulák serkentik a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét, javítják a csontok egészségét, és bizonyos esetekben gyulladáscsökkentők is lehetnek.
Az omega-6 zsírsavak azonban olyan molekulákká is átalakulhatnak, amelyek gyulladás kialakulásához vezethetnek. Mindez abban az esetben nem jelent problémát, ha erős az immunrendszerünk, és a szervezetünk gyorsan megküzd vele. Ha azonban hosszú ideig elhúzódik a gyulladás, akár daganat is kialakulhat.

Ezeket az ételeket kellene mellőzni

Az omega-3 zsírsavakat hatástalanító omega-6 esszenciális zsírsavak általában a többszörösen feldolgozott élelmiszerekben és a magolajokban sütött gyorséttermekben készült ételekben találhatók meg. A leggyakoribb omega-6 zsírsav a linolsav, amely megtalálható a kukorica-, a földimogyoró-, a szója-, a pórsáfrány- és a napraforgóolajban.

A gyorséttermi ételek bővelkednek omega-6 zsírsavakban
A gyorséttermi ételek bővelkednek omega-6 zsírsavakbanBryan Steffy / Getty Images Hungary

Az elmúlt tíz évben végzett megfigyelések alapján sok ember szervezetében jelentősen felborult az omega-6 és az omega-3 egyensúlya.

Vizsgálatok igazolták, hogy a linolsav szintje több mint 130 százalékkal nőtt a zsírszövetünkben az elmúlt fél évszázad során.
Az orvosok úgy vélik, ezért nemcsak a többszörösen feldolgozott élelmiszerekből származó omega-6 okolható. Az esszenciális zsírsavak egyensúlyának kibillenését megmagyarázhatja az is, hogy az úgynevezett nyugati étrendet fogyasztók kevés omega-3-ban bővelkedő zsíros halat, például makrélát, heringet és szardíniát fogyasztanak. 

Veszélyes tendencia: egyre több fiatal betegszik meg rákban

Ma már a vastagbélrák egyre több fiatalt betegít meg, a diagnosztizált esetek száma folyamatosan emelkedik az 50 évnél fiatalabbak körében szerte a világon. Egy néhány évvel ezelőtt készült tanulmány szerint az 1981 és 1996 között születettek körében kétszer akkora a vastagbélrák kockázata, mint az 1950-ben születetteknél. 

Szintén statisztikai adatok igazolják, hogy a fiatalabb férfiak körében ez a ráktípus követeli a legtöbb halálos áldozatot, míg a fiatalabb nők esetében a mellrák és a tüdőrák után a vastag- és végbélrák a legveszélyesebb.

Az okok elsősorban a genetikai adottságokban keresendők, de egyre gyakrabban jelentkezik a betegség fiatalabb, családi előzmény nélküli betegeknél is. Erre magyarázatot adhat például az is, hogy egyre több az elhízott daganatos beteg. Emellett egyre több bizonyíték támasztja alá az összefüggést a vastag- és végbélrák, illetve az egészségtelen, többszörösen feldolgozott élelmiszerek, például vörös húsok, feldolgozott húsok, sonka, szalonna, kolbász, virsli, szalámi fogyasztása, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek mellőzése között.

Így szüntethető meg a gyulladás 

A nemrég elvégzett kutatás során, amely az első olyan vizsgálat volt, ami átfogó elemzést készített az omega-3-ból és omega-6-ból származó molekulák rákos daganatban való viselkedéséről, a szakemberek azt találták, hogy míg az egészséges szervezetben az omega-6 és omega-3 molekulák tökéletesen egyensúlyban vannak, addig a daganat mikrokörnyezetében felborul az esszenciális zsírsavak egyensúlya.

Vagyis, ha nem áll rendelkezésre elegendő omega-3 a szervezetünkben, akkor a gyulladás elhatalmasodhat, tovább károsítva a sejt DNS-ét, és növelve a rákot tápláló környezetet.

Az egyensúly azonban helyes táplálkozással fenntartható vagy visszaállítható. Az omega-3 megtalálható az olyan zsíros halakban, mint a szardella, a lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a tengeri sügér, a kékúszójú tonhal és a pisztráng, melyekből hetente két adag fogyasztása javasolt. Másik fontos omega-3-források lehetnek a diófélék és a különféle, fentebb is említett magvak.

Akár a szívünk ellensége is lehet az omega-3, melynek túlzásba vitt fogyasztása egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek