Elég jól ismered a saját nemi szerved? – Fedezd fel a csiklódat!

GettyImages-1223517257

Sem a briteknél, sem itthon nem kapnak elégséges szexuális felvilágosítást a női nemi szervről a nők (és a férfiak sem). Pedig a nők szexuális egészségének szempontjából fontos ismerni, mi hogyan működik „odalent”. Ráadásul még a szex is kielégítőbb tud lenni, ha jól ismered a saját testedet!

Punci, puni, suna, nuni… Mindenkinek megvan a saját szava a női nemi szervére. Kutatások alapján mégsem ismerjük eléggé testünk egyik legfontosabb részét – derül ki a The Guardian cikkéből. A 2021 márciusában végzett kutatásban részt vevő nők csupán 9%-a tudta helyesen megnevezni nemi szerve hét főbb részét (csikló, nagy szeméremajak, kis szeméremajak, húgycsőnyílás, hüvelybemenet, gát és végbélnyílás). Mind a megszólaltatott nőgyógyászok, mind a szexuálterapeuták szerint kiemelten fontos lenne, hogy a nők tudatában legyenek a saját nemi szervük részeivel és azoknak a nevével is: a nőgyógyászati vizsgálatok és beavatkozások során így a nők képesek lennének a valódi beleegyezésre, és egészségesebb, kielégítőbb szexuális életet tudnának élni.

Cliteracy – Csiklóismeretek

Nem most került előszörre előtérbe a probléma, amit a nők (és férfiak) hiányos ismeretei okoznak a saját nemi szervükről. Sophia Wallace 2012-ben indította el „Cliteracy, 100 Natural Laws” (Csiklóismeretek, 100 természeti törvény) című projektjét egy szöveginstallációt használva kiindulópontnak. Küldetése, hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora egyenlőtlenség uralkodik társadalmainkban a női és a férfiélvezet ismerete, kultúrája között. „Hogy lehetséges, hogy 29 évvel előbb történt meg a holdraszállás, mint hogy tudósaink felfedezték volna a csikló teljes anatómiáját?”  – teszi fel Wallace a kérdést 2015-ös TedTalkjában, szembeállítva a férfiélvezet évezredes ismeretével. Véleménye szerint alap emberi jognak kéne lennie a csikló élvezetének, társadalmunk mégsem veszi komolyan.

GettyImages-641154050
A csikló anatómiai modellje/ Getty Images Hungary

De miért is olyan fontos a csikló és a csiklóismeretek? Mert a nők csupán 9%-a képes csak vaginális együttlét során orgazmust elérni, derítették ki finn kutatók 2016-ban ötvenévnyi adat összegzéseként. Azért ijesztő ez az adat, mert nincs összhangban a társadalmi elvárásokkal és narratívákkal, amik körbevesznek minket és azt hirdetik, hogy az igazi nőnek a vaginális szextől kell elélveznie. Ez a hozzáállás tehát a nők 91%-ában komplexusokat és szorongást okozhat szex során: ha nem képes csak a vaginális szextől elélvezni, nyilván benne van a hiba. A szex pedig, ahogyan azt mindannyian tapasztalhatjuk is, akkor a legélvezetesebb, ha felszabadultnak érezheti magát mindkét fél. Jelenleg Magyarországon azonban hétből egy nő nem tud könnyen elélvezni szex közben, a 18–29 évesek egynegyede élete során egyszer sem érte el az orgazmust, és csak 37% jut el a gyönyörig könnyen – derül ki egy 2015-ös magyar kutatásból.

Szexuális felvilágosítás – a női orgazmushoz vezető út lehetne

A The Guradian cikkében megszólaltatott Yoan Reed, független kapcsolati és szexuális oktató hosszasan ecseteli a brit szexuális felvilágosítás hiányosságait. Ebben megemlíti, hogy sajnálatos módon, a női élvezet és a csikló megismertetése konzekvensen kimarad, mivel az oktatás a reprodukcióra helyezi a hangsúlyt. Ez a hozzáállás valószínűleg minden magyar nőnek ismerősen hangzik. Az iskolában a szexet mint veszélyforrást ismertetik a gyerekekkel és kamaszokkal, a biztonságos kielégülésről és élvezetről azonban szó sem esik. Reed szerint a női nemi szerv összes részének ismertetése nem lenne káros hatással a fiatalokra, ahogyan attól sokan félnek. Ellenkezőleg, pozitív testképük kialakulását segíthetné, a jobb szexuális egészséget propagálná, és egyszerűbbé tenné a fiataloknak, hogy baj esetén meg tudják nevezni a problémás anatómiai részüket.

GettyImages-1155213893
sabelskaya / Getty Images Hungary

Magyarországon is van még hová fejlődnie a szexuális felvilágosításnak. Csakúgy, mint  a briteknél, itthon is elsősorban a reprodukcióra helyezik a hangsúlyt az iskolai szexuális felvilágosításon, azonban úgy tűnik, ez sem történik meg elégségesen. Az UNICEF nemzetközi gyermek jogvédő szervezet 2021-es felmérése szerint, amelyet a Publicus Intézeten keresztül végeztetett, az derül ki, hogy a szülők 69%-a szerint a gyerekek nem kapnak elégséges ismereteket a biztonságos szexről, 74%-uk szerint pedig még a nemi betegségekről sem esik elég szó. Még ha az örömszerzés tabutéma is az iskolai tananyagokban, alternatívaként 2014-ben megalapították a Tásrsadalomklinika Egyesület civil szervezetet, amely vidéki iskolákban tart felvilágosítóórákat, és amely magába foglalja az önkielégítést is mint témát.

A csikló mint örömforrás felfedezése

Szerencsére az internet korában könnyebb önállóan felfedezni a női élvezet alappillérét, a csiklót és annak élvezetét. Napjainkban egyre több szexjáték kerül piacra, ezek közül pedig mind több cég kezd el a női közönség élvezeteire figyelni. Ilyen például a Smile Makers is, amit a dm üzletekben is meg lehet vásárolni. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, hogy a vibrátor nem a pelenka és háztartási szerek mellé való, hanem a szexshopokba, álljunk meg egy pillanatra. A Smile Makers pontosan azért terjesztette ki kínálatát a drogériák polcaira is, hogy azokhoz a nőkhöz is eljussanak a termékeik, akik nem akarnak kétes kinézetű üzletekbe betérni a Nyugatinál. Illetve, ha a szülés és szex egyéb tartozékai, mint az óvszer és a pelenka nem tabu, akkor miért kéne a női orgazmusnak és az azt elősegítő eszközöknek annak lennie? 

GettyImages-1181380451
Teerasak 1988 / Getty Images Hungary

A női orgazmus és élvezetet övező csöndet a Magyarországon is megjelenő könyvek segítenek áttörni. Nina Brochmann és Ellen Stokken Dahl A csoda odalent című könyve, vagy Diana Ducret A tiltott rés című kötete magyarul is elérhető. Mindkét könyv a női élvezetet tette meg témájának.

Legyünk hát kedvesek magunkkal, és vegyük elő a kíváncsiságunkat saját testünket illetően – fedezzük fel a csiklót!

Oszd meg másokkal is!
Mustra