Nehezebben juthatsz hozzá ehhez az édesítőhöz: az Európai Bizottság döntött róla

edesito-eritrit-1957354855
Olvasási idő kb. 3 perc

Ideiglenes dömpingellenes vámot vet ki egy édesítőre az Európai Bizottság, a Távol-Keletről érkező eritrit ugyanis veszélyezteti az európai uniós gyártót.

A szigorítás a Kínai Népköztársaságból származó, tiszta formában lévő vagy 10 tömegszázaléknál kevesebb más terméket tartalmazó keverékben lévő eritrit behozatalára érvényes, amely jelenleg az ex 2905 49 00 KN-kód alá tartozik a tiszta eritrit, valamint az ex 2106 90 92 és ex 2106 90 98 KN-kódok alá tartozik az eritritet tartalmazó keverék termékek esetében – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A KN (Kombinált Nómenklatúra) az Európai Unió (EU) nyolc számjegyű kódrendszere, amely a tagállamok közös vámtarifáját szolgálja, és statisztikai adatokat szolgáltat az EU-n belüli, valamint az EU és a világ többi része közötti kereskedelemre vonatkozóan.

Lenyomja az európai édesítőgyártó árait

Az Európai Bizottság az elmúlt három év adatainak figyelembevételével döntött a szigorítás mellett, miután úgy véli, hogy az uniós gyártót jelentős kár éri a Távol-Keletről érkező dömpingelt behozatal miatt. A bizottság álláspontja szerint a Kínából jövő áru jelentősen alákínál az uniós áraknak, amiért utóbbinak is

lenyomta az árát, ezzel jelentős piaci részesedés- és nyereségvesztést okozva.

A kínai édesítőre azért vet ki vámot az EU, mert alákínál az európai áraknak
A kínai édesítőre azért vet ki vámot az EU, mert alákínál az európai áraknakVadimZakirov / Getty Images Hungary

Az egyik leggyakoribb édesítő

Mint ismert, az eritrit az egyik leggyakoribb mesterséges édesítőszer, amely népszerű összetevője sok fogyókúrás és cukorbetegeknek szánt élelmiszernek. Az eritritet cukoralkoholként ismerik, noha se az alkoholhoz, se a cukorhoz nincs köze.

Ebbe a kategóriába tartozik a xilit, a szorbit, a maltitol, a mannit, az isomalt, a lakitol, illetve a hidrogénezett keményítő hidrolizátumok is. 

Mint arról korábban a Dívány is írt, egyre több tudományos bizonyíték utal ugyanakkor arra, hogy a mesterséges édesítők sok szempontból rosszabbak lehetnek a cukornál. A legfrissebb kutatások súlyos egészségügyi kockázatokra hívják fel a figyelmet: a cukoralkoholokról, így az eritritről régóta ismert, hogy egyeseknél emésztési problémákat okoznak, egy új felfedezés szerint viszont az eritrtit fogyasztása súlyos szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek