Újfajta betegség támadja a dohányosokat, milliók vannak veszélyben

GettyImages-670880835

A dohányzás káros hatásairól már a cigarettásdoboz oldaláról is értesülhetünk. Ám amerikai kutatók most egy olyan tünetegyüttest fedeztek fel, amely nem sorolható a korábban ismert tüdőbetegségek közé.

Bár az elmúlt években itthon csökkent a cigarettázók száma, a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint még mindig sokan dohányoznak Magyarországon. A rendszeresen dohányzók egyharmada naponta legalább 20 alkalommal gyújt rá, és bár 2009-hez képest kevesebben cigarettáztak, de még mindig a lakosság közel egynegyede napi rendszerességgel pöfékel.

Eddig ismeretlen betegség a dohányzás miatt

Egy, az Egyesült Államokban készült új tanulmány szerint a jelenlegi és volt dohányosok közül jó néhányan károsodott tüdőfunkcióval élik az életüket, és sokszor nem is tudnak róla. Esetükben nem beszélhetünk a COPD-ről, azaz a légzési nehézségeket okozó krónikus elzáródásról, mégis idővel súlyos tünetekkel kell szembenézniük.

A dohányzás okozta új betegség nem mindig mutatható ki
A dohányzás okozta új betegség nem mindig mutatható kiRon Levine / Getty Images Hungary

Augusztusban tették közzé azt a tanulmányt, amely azt vizsgálta, hogyan változnak meg a tüdő funkciói a dohányzás hatására. A spirometria egy olyan légzésfunkciós vizsgálat, amellyel feltérképezhetjük a tüdő térfogatát, a légzés minőségét, illetve a gázcsere és a keringés állapotát. Akik COPD-ben szenvednek, azoknál ez a vizsgálat kimutatja, hogy a légzés akadályoztatva van. 

Az új, tüdőt érintő betegségben érintetteknél viszont nincs ez a fajta nehézség a kilégzés során, ám esetükben is fennáll a krónikus köhögés, a váladék a tüdőben vagy éppen a nehézlégzés. 

Súlyosbodtak a tünetek

Az új tanulmányban – amely egy korábbi vizsgálat folytatása – közel 1400-an vettek részt. Mindannyian 40 és 80 év közöttiek, több mint 20 évig cigarettáztak, és legalább napi egy dobozzal szívtak. 226-an már produkáltak légzőszervi tüneteket, míg 269 fő teljesen tünetmentes volt. A vizsgálatban részt vettek olyanok is, akik soha nem dohányoztak, kontrollcsoportként. A szakemberek arra jutottak a kutatás 10 éve alatt, hogy a cigarettázó, tünetmentes páciensek ugyanúgy romló tüdőfunkciót mutattak, mint akiknek már volt tünete, egyharmaduknál pedig kialakult a COPD is. Akiknél már korábban is voltak jelei a betegségnek, azoknál pedig idővel ezek annyira súlyosbodtak, hogy már a napi tevékenységet is nehezítette a köhögés vagy éppen a nehézlégzés. 

A passzív dohányosokat is érintheti a betegség
A passzív dohányosokat is érintheti a betegségTara Moore / Getty Images Hungary

Új kezelésekre lesz szükség

„Ezek az eredmények pedig azt sugallják, hogy a dohányfüstnek – aktív vagy passzív dohányzóként – kitett páciensek nagy része tartós, tünetekkel járó légúti betegségben szenved, ami nem azonos a már korábban is ismert COPD-vel” – mondja dr. Prescott Woodruff, a San Franciscó-i tüdő-, allergia- és alvásgyógyászati osztály vezetője. „Bár jelenleg ezeket a betegeket is a COPD irányelvei szerint kezelik, és az azt megelőző kategóriába sorolják, a tanulmány alapján arra kell következtetnünk, hogy új definíciót kell adnunk ennek a betegségnek, és szükségesnek tűnik kifejlesztése.” 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra