53 évesen demens lett, az orvosok elküldték, hogy túl fiatal

GettyImages-846333916

A férfi először egyre több dolgot felejtett el, majd már arra sem emlékezett, hogy mit ebédelt néhány órával korábban.

Vannak, akik állandóan keresnek, nem jók a dátumokban – és emiatt a házassági évfordulójuk környékén hangos tányércsörgés van otthon–, esetleg rossz az arcmemóriájuk, vagy a nevekkel állnak hadilábon. Az pedig teljesen természetes, hogy negyven felett már gyakran nehezebb felidézni az érettségire megtanult versek szerzőit. Az viszont igen ijesztő, ha hirtelen arra sem emlékszünk vissza, ami a nap folyamán történt, és megkapjuk a diagnózist: demencia.

Demencia? Kizárt!

Az angol Eamonn Dobbynnak gyanússá vált, hogy talán már nem természetes az, amennyire feledékeny. Mivel abban az időben az élettársa demensek ellátásában dolgozott, azt javasolta Eamonnak, hogy keresse fel a háziorvosát. 

Az orvos azonban azt mondta, hogy ennyi idős korban nem lehetek demens. Ekkor 53 éves voltam. Két évvel később azonban a kezemben volt a diagnózis: úgynevezett frontotemporális demenciában szenvedek.

A lelet azonban azt is tartalmazta, hogy az alapbetegsége mellé egy kortikobazális degeneráció is társul, amely hosszú távon beszéd- és mozgásproblémákat, illetve egyensúlyzavart, vagy akár úgynevezett „idegenkéz-tünetet” okozhat, amely olyan érzés a beteg számára, mintha a kezének önálló akarata lenne, és tőle függetlenül mozogna. 

Egy korábbi baleset lehet a bűnös

A betegség azonban meglepő módon jó harminc évvel korábban kezdődhetett, mindenféle tünet nélkül. Ugyanis Eamonn 34 évvel ezelőtt motorbalesetet szenvedett, és jó eséllyel az ott bekövetkezett fejsérülés indította el ezt a visszafordíthatatlan folyamatot. A férfi akkor súlyos koponyasérülést szenvedett, hosszú időre elveszítette a szaglását, és a karja is több helyen eltört. Felépülése után azonban nem gondolt arra, hogy a baleset a későbbiekben is megkeserítheti az életét.

Egy korábbi motorbaleset okozhatta a demenciát
Egy korábbi motorbaleset okozhatta a demenciátKarenMower / Getty Images Hungary

A 2018-as diagnózis után a férfi rövidesen kipróbált egy forradalmian új gyógyszert, amely enyhítette a tüneteket. Amikor megkapta a leleteit, az orvosok nem sok jóval kecsegtették, sőt, csupán öt évet jósoltak neki, ám szerencsére, ezt már régen túlszárnyalta.

A diagnózis után is ugyanaz az ember

A korábban sofőrként dolgozó férfi egyik legnagyobb bánata, hogy a diagnózis után le kellett adnia a vezetői engedélyét. 

„Sokan vezetnek sokkal rosszabbul, mint én, mégsem veszik el azonnal a jogosítványukat – mondja a férfi. Ha pedig egyszer bevonták, nagyon kicsi az esélye, hogy visszaszerezd. Szeretném, ha nem úgy viselkednének velem, mint aki partvonalra került. Évente 70 ezer kilométert vezettem balesetmentesen, a képességeim ebben a tekintetben nem változtak.” 

Ha feladja az életét, hamar elindul a lejtőn
Ha feladja az életét, hamar elindul a lejtőnYosuke Suzuki / Getty Images Hungary

A háromgyerekes apa – akinek már unokája is van –, nem adja fel a harcot. 

„A diagnózis után is ugyanaz az ember vagyok. Ha ülnék egy sarokban, sajnálnám magam és a tévét nézném napról napra, hamar lejtőre kerülnék. Ezt pedig nem akarom.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra