Miután évről évre világszerte egyre többen szenvednek Alzheimer-kórban, illetve a demencia egyéb formáiban, az új kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy az egészséges életmód, például az egészséges étrend, segíthet megelőzni vagy lelassítani a testet és szellemet egyaránt pusztító állapotok előrehaladását.
A szív és az agy egészségét is szolgálja
Az amerikai kutatók által készített tanulmány megerősíti, hogy a növényi olajok, például az olívaolaj fogyasztása nemcsak a szív egészségét, hanem potenciálisan az agy egészségét is támogatják. Mindemellett az orvosok kitértek arra, hogy az olívaolaj kiváló alternatívája lehet például margarinnak és a kereskedelmi forgalomban kapható majonéznek, ráadásul csökkentheti a halálos demencia kockázatát.
A demencia egy sor olyan állapotot foglal magába, amely befolyásolja a gondolkodás vagy a memória károsodását, és ez hatással van az érintett személy mindennapi tevékenységére. A demencia egyik legismertebb és igen gyakran előforduló változata, az Alzheimer-kór egy progresszív és halálos betegség, amely több millió embert érint világszerte.
Étrendtől függetlenül segít az olívaolaj
Az amerikai kutatók új tanulmánya az első, amely az étrend és a demenciával összefüggő halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta. A tudósok három évtized alatt több mint 90 ezer ember táplálkozási szokásait elemezték, akik közül 4749 résztvevő halt meg demenciában.
Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak naponta, 28 százalékkal kisebb volt annak a kockázata, hogy demencia következtében hunynak el, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak olívaolajat.
Továbbá beigazolódott az is, ha a naponta elfogyasztott egy teáskanálnyi margarint vagy majonézt lecseréljük ugyanennyi olívaolajra, 8-14 százalékkal csökkentjük a demencia miatti halálozás kockázatát.
A kutatók hangsúlyozták, tanulmányukban az olívaolaj és a demencia halálozási kockázata közötti kapcsolat független attól, hogy ki milyen étrend szerint táplálkozik. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az olívaolaj olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek egyedülálló módon és függetlenül egyéb más tényezőktől is előnyösek az agy egészsége szempontjából.
A legjobb élelmiszerek a demencia megelőzésére
Az olívaolajon kívül vannak egyéb olyan élelmiszerek, amelyek segítenek az időskori kognitív hanyatlás megelőzésében. Az alábbiakban ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, ezek étrendbe illesztésével és fogyasztásával egyszerűen tehetünk agyunk egészségéért.
Színes gyümölcsök és zöldségek
Kutatások igazolják, hogy a magasabb karotinoidtartalommal rendelkező narancssárga és piros gyümölcsök, valamint zöldségek segítik az agy egészségét és a demencia kockázatának csökkenését. A karotinoidokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a sárgarépa, a tök, az édesburgonya, a paprika, a paradicsom, a papaya, a sárgabarack. Mindemellett jót tesznek az agynak a leveles zöldek, például a spenót és a kelkáposzta.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök kiváló antioxidáns- és flavonoidforrások, melyek megakadályozzák a sejtkárosodást, és megállíthatják a szabad gyökök okozta agykárosodás előrehaladását. Ilyen élelmiszer az áfonya, a szeder és a málna, melyeknek további előnye, hogy alacsony a cukortartalmuk.
Halak
A tenger gyümölcsei, különösen a zsíros halak, például a tonhal és a lazac, kiváló forrása az ómega-3 zsírsavnak, amely szintén szükséges a jó agyműködéshez és a kognitív hanyatlás megelőzéséhez. A szakértők szerint heti két-három adag hal elegendő ahhoz, hogy az ómega-3 zsírsav ellássa az agyunkat minden előnyével.
Diófélék, magvak és hüvelyesek
A diófélék, magvak és hüvelyesek antioxidánsokat és ómega-3 zsírsavakat, valamint egyéb tápanyagokat, például E-vitamint, B-vitaminokat, kolint, magnéziumot és cinket tartalmaznak. Ezek mindegyike javítja az agy egészségét, és csökkenti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. Az olyan ételek, mint a dió, a mandula, a földimogyoró, a szójabab, a lencse, a lenmag és a tökmag mind jó választás annak érdekében, hogy hozzájussunk az értékes tápanyagokhoz.
A kutatók felfedezték, hogy az elme egyre romló állapota a memóriavesztés, az izomgyengeség és a koordinációs problémák mellett csökkent torokérzékeléssel is jelentkezhet. Ha szeretnéd tudni, milyen tünetei vannak ennek a képességromlásnak, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés