„Nem is tudtam, hogy ez rákot jelent” – Így jössz rá, hova utalt be az orvos, és miért

Vermes Nikolett
GettyImages-1271541340

A leleteken szereplő latin szavak között nehéz eligazodni. Azonban van néhány kifejezés, ami egyértelműen elárulja, hogy milyen vizsgálat vár ránk, milyen testrészünk betegségével nézünk szembe.

Bevett szokás az egészségügyben, hogy a szakmai dokumentumokban latinul írják le a betegség nevét és annak állapotát. Ez megnehezíti az érintett helyzetét, hiszen az emberek többsége nem ismeri ezt a holt nyelvet. Ezért érdemes figyelni a következő kifejezésekre.

Későn jött rá, hogy daganatos 

Nemrég lehetett hallani egy megbotránkoztató esetről. Egy középkorú nő hátfájdalmakkal kereste fel háziorvosát, aki beutalta az asszonyt az ortopédiára. Majd onnan újabb helyre ment, fizioterápiás kezelést kapott, a hátfájás mégis egyre erősebb lett. A nő komolyan aggódni kezdett, és visszament az orvosához, ekkor már CT-vizsgálatra kapott beutalót, és később az eredményben azzal szembesült, hogy daganat van a tüdején, előrehaladott állapotban. Néhány hónap múlva belehalt a betegségbe. Ki hibázott? A kezelőorvosok? Vagy az asszony nem adott elég információt? Erre már nem kapunk választ, mindenesetre a történet megrázó, és jó példája annak, hogy jó, ha megismerünk néhány orvosi kifejezést. A fogalmak pontosításában dr. Kónya Judit családorvos segített. 

A vizsgálatok során mindenről adjunk pontos, világos információt
A vizsgálatok során mindenről adjunk pontos, világos információtGetty Images

Gastroscopia (gasztroszkópia)

Ez a gyomortükrözés, ami a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának vizsgálata. A vizsgálat éhgyomorra történik, rutinesetben 3-5 percig tart, az endoszkópot a szájon át vezetik a nyelőcsőbe. Ez enyhe fájdalommal és hányingerrel jár. Általa pontosabb képet kapunk arról, hogy milyen gyomorbetegséggel állunk szemben. 

Colonoscopia (kolonoszkópia)

Magyarul vastagbéltükrözés, amelynek során láthatóvá válik a végbél, a szigmabél, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szakaszának, illetve a vékonybélnek a fala, nyálkahártyája. A vizsgálat előtt sortdiéta szükséges, és javasolt a hashajtás is. Mivel erős fájdalommal jár, fájdalomcsillapítót és nyugtatót adnak vénásan a vizsgálat előtt. Majd a 130-150 cm hosszú endoszkópot a végbélnyíláson át felvezetik a szervezetbe, hogy kiderüljön, mi áll a bélműködéssel kapcsolatos panaszok hátterében. 

Endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia (ERCP)

Ez a vizsgálat az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad információt. Mindig éhgyomorra történik. A folyamat a következő: a beteg torkát érzéstelenítő sprayvel fújják be, illetve bódító fájdalomcsillapítót és a belek mozgását csökkentő gyógyszereket kap. A vizsgálat folyamán endoszkópot vezetnek be a nyelőcsövön és a gyomron keresztül egészen a vékonybél kezdeti szakaszáig, ugyanis itt ürül ki a hasnyálmirigy és az epehólyag váladéka. Az endoszkópon keresztül egy szondát juttatnak a közös epevezetékbe, ahonnan a szonda a hasnyálmirigy vagy az epehólyag vezetékébe kerül. A szondán keresztül röntgen kontrasztanyagot juttatnak a vizsgált vezetékbe, majd röntgenfelvétel készül. A vizsgálat kellemetlen, de rövid ideig tart, és a gyógyszerek révén nem jár erős fájdalommal.

A CT-vizsgálat kizárólag beutalóval igényelhető /Fotó: GettyImages
A CT-vizsgálat kizárólag beutalóval igényelhető /Fotó: GettyImages

Komputertomográfia

Ismertebb nevén CT-vizsgálat. A röntgensugárzáson alapuló módszer célja, hogy általa megállítható legyen a daganatos megbetegedés kialakulása. A panasztól függően egy adott testrészről alkot képet (például koponya, emésztőszervek). A vizsgálatot megelőzi a kontrasztanyag alkalmazása, ezáltal látható, hogy pontosan hol és milyen méretű daganat van a szervezetben. A CT fájdalommentes, elvégzése alatt a betegnek mozdulatlanul kell feküdnie a speciális képalkotó gépben. 

Sugárterápia, kemoterápia

Kemo- vagy sugárterápiás kezelésre utal, amelyet daganatos megbetegedések során a műtét előtt alkalmaznak, hogy csökkentsék a tumor méretét, és a daganatos sejtek életképessége csökkenjen. Sugárterápiának nevezik azt a kezelést, amikor a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, melyet radioaktív izotópok segítségével állítanak elő. A dózis daganatonként eltérő. Lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.

Gyakori mellékhatások közé sorolják a bőr kipirosodását, gyulladását, a szájszárazságot, a kötőhártya-gyulladást és a hajhullást. Emésztőrendszeri daganatok esetében fogyás, hányinger, hányás, hasmenés előfordulhat.

Nagy dózisok alkalmazása a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának csökkenését okozza, így fokozódik a fertőzésekre és a vérzésre való hajlam. Míg kemoterápiának azt nevezik, amikor a beteg agresszív hatású gyógyszereket kap hosszabb időn keresztül, meghatározott kombinációkban és meghatározott ideig. A kemoterápia korai mellékhatásai között van a hányinger, hajhullás, láz, gyenge immunitás és hajlam a vérzésekre. A kezelés hosszától függően meddőséget és idegrendszeri károsodásokat okozhat.

Fájdalomcsillapítás 

Nemopioid fájdalomcsillapító az aszpirin, nemszteroid gyulladásgátlók és a paracetamol. Ezeknek nincs bódító hatásuk, viszont a fájdalomcsillapítás mellett egyes típusaik a gyulladást is csökkentik. Enyhe opioidok a dihydrocodein, tramadol, amelyek enyhe nyugtató hatással rendelkeznek. Erős opioidok vagy morfin többféle formában alkalmazható fájdalomcsillapítókra utal, mint a tabletta, végbélkúp, bőrre helyezhető tapasz. Jellemzően erős kábító hatással rendelkező szerek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek