Az extra kalóriáknál több hátránya lehet annak, ha az ebéd utáni időszakot egy édes kávéval próbálod meg átvészelni, vagy ha szomjadat rendszeresen oltod cukrozott üdítőitalokkal.

Egy friss kutatás szerzői szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása meglepő mértékben növeli a májrák kialakulásának kockázatát. Már napi egy doboz kóla vagy más üdítő is döntő lehet.
Tovább olvasomSokkal több ital cukros, mint hinnéd
Sokan gondolják úgy, hogy ha kizárják a közismerten cukros üdítőket, akkor bátran nyúlhatnak szinte bármihez, amit az üzletek polcain látnak, de ez tévhit: a valóságban a gyümölcslevek,
az energiaitalok, a sportitalok, egyes ízesített vizek és édes kávéitalok is ugyanúgy veszélyt rejtenek egészségünkre, csak ezekre valamiért sokkal ritkábban gondolunk így.

Egy frissen publikált kutatásban amerikai és kanadai szakemberek annak igyekeztek utánajárni, hogy a fizikai aktivitás képes-e a cukros üdítők fogyasztásának káros hatását ellensúlyozni, amihez 30 éven át figyeltek meg 300 ezer embert. A cukros italok fogyasztásának szokásait, beleértve azt is, milyen gyakran ittak ilyesmit, ugyanúgy rögzítették, mint azt, hogy mennyit mozognak. Mindezzel párhuzamosan megfigyelték a szív- és érrendszeri betegségek diagnózisa mellett azt is, hogy ezzel összefüggésben milyen gyakran fordult elő stroke vagy szívroham a kutatásba bevontaknál.
Hiába mozognád le, nem tudod
Az eredmény nem túl biztató: ha cukros italokat iszol, hiába próbálod ezek káros hatását mozgással kompenzálni, teljes egészében ez nem lehetséges. A mozgásszegény életmód melletti fogyasztásuk 47 százalékkal növeli meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Még azoknál is nőtt a rizikó mintegy 21 százalékkal, akik két vagy több cukrozott ital fogyasztása mellett teljesítik a WHO ajánlását heti 150 percnyi testmozgással.

Legyen az kóla, narancs vagy épp málna, a szénsavas üdítők rövid és hosszú távú hatásai nem túl biztatóak. Szakértők mondják el, miért.
Tovább olvasomTovábbi rossz hír, hogy azok is, akik igazán intenzív testmozgást is végeznek, tapasztalják a cukros üdítők rossz hatását. 18 százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségek rizikója mindenkinél, aki legalább egy cukrozott üdítőt iszik, teljesen mindegy, hogy mellette mennyit mozgott.
Ezt ajánlja a WHO
A mesterséges édesítőszerek fogyasztása ebből a szempontból egészségesebb választást jelenet,
3 százalékkal emeli csak meg a szívbetegségek és 5 százalékkal a stroke rizikóját.
A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy bár most nem találtak összefüggést, a mesterségesen édesített italokat korábban „összefüggésbe hozták az elhízással, a krónikus betegségek előfordulási gyakoriságával, sőt: a szív- és érrendszeri betegségekre jellemző halálozás mellett a bármilyen egyéb okból bekövetkező halálozás bekövetkezésével”.
Az aszpartámnak van veszélye is, erről itt olvashatsz!

Érdemes tehát átgondolnod, hogy mennyi cukrot viszel be szervezetedbe innivalókkal: a WHO ajánlása szerint a napi ajánlott kalóriabevitel mindössze 10 százaléka lehet cukor, ami egy nőnél 2000 kcalból 200 kcal, azaz maximum napi 50 gramm. A WHO ugyanakkor úgy véli, amennyiben ennek felét, azaz maximum a napi energiabevitel 5 százalékát fogyasztjuk, az további egészségi előnyökkel járhat.
A mesterséges édesítőszerek hátránya
Ami a cukor alternatívájaként felmerülő mesterséges édesítőszereket illeti, ezekkel más probléma akad, ami miatt a WHO nem ajánlja, hogy cukor helyett fogyasszuk őket, mivel a testsúly szabályozásában nem tudnak valódi segítséget nyújtani. A már meglevő diabéteszük miatt mesterséges édesítőszerekhez folyamodó embereken kívül tehát senkinek sem ajánlják, hogy ilyen készítményeket használjanak, a súlykontroll szempontjából pedig inkább azt tanácsolják, hogy a természetben előforduló cukrok fogyasztását vizsgálják meg étrendjükben, és próbálják meg visszafogni azt.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés