Komoly veszélyre figyelmeztetnek ezek a bőrelváltozások: a szemed is veszélyben lehet

GettyImages-886954996

Apró szépséghibának tűnhetnek a bőrünkön megjelenő különféle foltok, kinövések, amik ártalmatlan kinézetük miatt általában meg is maradnak, hiszen ki gondolná, hogy az apró, akár színtelen kis bőrlebenyek veszélyesek volnának. Fokozott jelenlétüket azonban komoly betegségek előfutárának tekintik a kutatók.

Az anyajegyek, szemölcsök és fibrómák váratlanul és előzmény nélkül alakulnak ki bőrünkön, sokszor észre sem vesszük eleinte őket. A legfrissebb kutatások szerint azonban kiváló jelzőrendszerként akár olyan krónikus betegségek előfutárai lehetnek, mint például a diabétesz. Mutatjuk, mire figyelj, ha ezt tapasztalod a bőrödön. 

Több százezer cukorbeteg él jelenleg hazánkban, jelentős részük a 2-es típusú verziójában érintett. A szervezet szénhidrát-anyagcseréjében bekövetkező zavar azonban testünk egészére nézve is hatással lehet, komoly szövődményeket okozva. Az időben fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt diabétesz miatt károsodhatnak az erek, kialakulhatnak neurológiai és immunológiai panaszok is, de akár súlyos szemészeti és bőrgyógyászati problémák is felmerülhetnek. 

A cukorbetegséget bőrünk állapota is előre jelezheti
A cukorbetegséget bőrünk állapota is előre jelezhetiMajaMitrovic / Getty Images Hungary

A bőrünk jelzi a bajt

A bőrgyógyászat és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgáló, friss kutatás szerint a testünkön megjelenő foltok és bőrkinövések alapján sokkal hamarabb kimutatható a később komoly betegséggé váló inzulinfeldolgozási zavar. 

A cukorbetegség egyik tünete a bőr regenerálódási képességének nehézsége, a sebgyógyulási folyamatok lassulása és a sérülések felülfertőződése. A diabéteszes emberek fokozottan veszélyeztetettek a bakteriális és gombás fertőzések kialakulásában is, melyeket sokszor csak gyógyszeres terápiával sikerül elmulasztani. 

Mivel a cukorbetegek fokozott vízveszteségre hajlamosak, bőrük is szárazabb, ami már önmagában előrevetíti a fertőzések kialakulásának lehetőségét. Nem véletlenül hangsúlyozzák a diabetológiákon, hogy az érintetteknek tényleg sokkal hamarabb, fokozott figyelemmel kell orvost felkeresni a panaszaikkal, mint az egészséges anyagcseréjű embereknek. A bőrük ugyanis nem gyógyul olyan mértékben a betegség kialakulása után, mint korábban.

Gyakori a sebek és bőrelváltozások kialakulása a végtagokon és a hajlatokban is, így ezek nemcsak esztétikai gondokat okoznak, hanem a mindennapi életet is kellemetlenné teszik. 

Egyes bőrgyógyászati bajok ráadásul képesek magát az alapbetegséget, a diabéteszt is előre jelezni. Ha rendszeressé válnak rajtunk az alábbiakhoz hasonló, feltűnő, színes foltok, irány a bőrgyógyász, az ez irányú kutatások szerint akár évekkel előre is kiderülhet, veszélyeztet-e bennünket a diabétesz. 

Sötétebbé válik a bőr a nyakon vagy a hajlatokban, ha gond van az inzulinszinttel
Sötétebbé válik a bőr a nyakon vagy a hajlatokban, ha gond van az inzulinszinttelRungrudee / Getty Images Hungary

Magas inzulinszint következményeként a nyakon, a hónaljban vagy ágyékunk környékén megvastagodhatnak a bőr pigmentsejtjei, látványos színezetet adva a bőrfelszínnek. Az acanthosis nigricansnak nevezett bőrelváltozás az egyik legjellemzőbb korai tünete az inzulinszint változásának.

Lassan múló, színes foltok jelenhetnek meg testünkön
Lassan múló, színes foltok jelenhetnek meg testünkönLuca Piccini Basile / Getty Images Hungary

A magas vércukorszint következtében a pirosas, rózsaszínes, de akár a bőr árnyalatával azonos színű kinövések is keletkezhetnek rajtunk, Ezek az apró dudorok, a granuloma annularék is előre mutathatják, hogy anyagcserénkkel valami baj van.

A szemkörnyéki koleszterincsomók is a bajt jelzik előre
A szemkörnyéki koleszterincsomók is a bajt jelzik előrePhynart Studio / Getty Images Hungary

A szemhéj és a szem környéke is előre jelezheti a baj kialakulásának veszélyeit, de akár azt is, ha már ismert a diabétesz, de nem kezeljük megfelelően. A xanthelasma nevű probléma esetén a szemen és a szemhéjon sárgás foltok, illetve csomók alakulnak ki, egyfajta koleszterinlerakódásként. Méretüktől függően, szélsőséges esetben a látást is akadályozhatják. 

Az eleinte apró foltok egyre nagyobbá állnak össze
Az eleinte apró foltok egyre nagyobbá állnak összeschankz / Getty Images Hungary

Sok esetben együtt jár a diabétesszel az anecrobiosis lipoidica nevű bőrrendellenesség is. A kemény, pattanásnak tűnő, sárga vagy vöröses dudorok egybefüggő foltokat is kialakíthatnak bőrünkön. 

A hosszú távon magas vércukorszint a fenti bőrelváltozások jelenléte nélkül is képes bőrünkre hatni. A betegség következtében rosszabbodó keringési zavarok akár fekélyeket is kialakíthatnak, ezért ha már ismert számunkra, hogy érintettek vagyunk a cukorbetegségben, szükség lehet a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzésekre is a célzottan a vércukorszintünkre ható terápia mellett. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra