Ezek az italok rákot is okozhatnak

GettyImages-640318715
Olvasási idő kb. 3 perc

A cukros italok megzavarják a nyál mikrobiomját, ami igen veszélyes lehet. A szájüregi mikroorganizmusok egyensúlyának felborulását ugyanis összefüggésbe hozták olyan szájbetegségekkel, mint a fogágybetegség, és kiderült továbbá, hogy szerepet játszhat a cukorbetegség, a szív- és az érrendszeri betegségek, sőt még egyes ráktípusok kialakulásában is.

A kutatókat az érdekelte, hogy a cukros italok, beleértve az üdítőket és a gyümölcsleveket is, károsak-e a nyál mikrobiomjára. Ezeknek az italoknak ugyanis igen magas a sav- és cukortartalma, ami elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását, és támogathatja a savas környezetben szaporodó baktériumok növekedését, melyek több savat is termelhetnek a szénhidrátok lebontásából.

Így hatnak a cukros italok a szájhigiéniára

A vizsgálatban résztvevő csaknem ezer embertől nyálmintát vettek, és az orvosok éveken át megfigyelték őket. Az alanyok a kutatás kezdetén mind egészségesek voltak, az idő előrehaladtával azonban a kontroll során kiderült, hogy volt köztük olyan, akinél fej-nyaki vagy hasnyálmirigyrák alakult ki, illetve voltak olyanok is, akiknél nem alakult ki a követés során semmilyen daganatos elváltozás.

A cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is okozhatnak rákot
A cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is okozhatnak rákotPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A vizsgálatba bevont emberek étkezési szokásait kérdőívek segítségével térképezték fel. Fontos szempont volt, hogy a cukros italok közé tartozott a narancs- és a grapefruitlé, a 100 százalékos gyümölcslé, valamint minden cukros ital, például a limonádé és az üdítőitalok is. De fogyaszthattak a csoport tagjai szódát és koffeintartalmú italokat, illetve jeges teát is, ügyelve arra, hogy ezek mindegyike tartalmazzon cukrot fruktóz és szacharóz formájában.

A kutatás során kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a nyálösszetételünk.

A szájüregi mikrobiom ugyanis több mint 700 baktériumfajból, valamint gombákból, vírusokból és egyéb mikroorganizmusokból tevődik össze, ha pedig az összetétel megváltozik, az komoly problémákhoz vezethet.

Az elszaporodó baktériumok növelhetik a rák esélyét

A vizsgálatban résztvevők több mint egy doboz gyümölcslevet vagy üdítőt fogyasztottak el mindennap. A kutatók azt tapasztalták, hogy a cukros italok elfogyasztása hozzájárul a savtermelő baktériumok mennyiségének növekedéséhez, ami jelentősen megváltoztatja a szájüregi mikrobiom összetételét.

A cukros italok nemcsak a fogak épségét veszélyeztetik
A cukros italok nemcsak a fogak épségét veszélyeztetikGuillermo Spelucin / Getty Images Hungary

Kiderült továbbá, hogy a nyálmikrobióma megváltozása bizonyos betegségekre hajlamosíthat. A magas cukor- és savtartalmú italok rontják a szájhigiéniát, egyebek között fogszuvasodást és fokozott lepedékfelhalmozódást okozhatnak. Ám ennél súlyosabb problémát is kiválthatnak, akár még cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegségeket, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulását is elősegíthetik.

A nyári édességek rejtett veszélyeiről ebben a cikkünkben olvashatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek