Ezzel a szokásoddal nagyobb az esélyed az időskori elbutulásra

GettyImages-482171585
Olvasási idő kb. 4 perc

Friss kutatások szerint kapcsolatot találtak a túlzott cukorfogyasztás és az Alzheimer-kór kialakulása között.

Az Alzheimer-kór egy agyi rendellenesség, amely hatással lehet a gondolkodásra, az emlékezésre, és akár a legegyszerűbb napi tevékenységek elvégzésére is. Ez a leggyakoribb formája az időskori elbutulásnak, de előfordulhat, hogy már a 30-as éveinkben is kialakulnak az Alzheimer-kór biológiai markerei. A kutatók úgy találják, a betegség kialakulására a cukor hatással lehet. 

Két és fél teáskanál cukor már sok

Az elfogyasztott cukor mennyisége emelheti az Alzheimer-kór kockázatát, vagy felgyorsíthatja a tünetek megjelenését. Az egyik ok az lehet, hogy a túl sok cukor gyulladást okozhat, amelyet számos krónikus betegségért, például a demenciáért is felelőssé tesznek. 

Kis mennyiségű cukor hatása is érezhető
Kis mennyiségű cukor hatása is érezhetőATU Images / Getty Images Hungary

2022-ben közel 40 ezer ember bevonásával készült egy tanulmány, amely összefüggést talált a nők körében a magas cukorbevitel és az Alzheimer-kór megnövekedett kockázata között. A legnagyobb kockázatnövekedést azoknál figyelték meg, akik körülbelül 10 gramm, azaz nagyjából két és fél teáskanál cukrot fogyasztottak naponta. A tejben és a tejtermékekben található cukor volt a legerősebb kapocs a cukor és a betegség kialakulása között. 

A cukor hatása már egy év alatt jelentkezik

A nem kezelt cukorbetegségből eredő magas vércukorszint szintén kockázati tényező az Alzheimer-kór kialakulásában. Ez ugyanis elősegíti az amiloid plakkok növekedését az agyban, amely az Alzheimer-kór jellemzője. Bár korábban a kutatók azt gondolták, hogy ez csak idősebb korban bukkanhat fel, most úgy látják, hogy a kockázat már korábban is kódolva van. Egy szintén tavaly, közel 5000 fővel készült tanulmány megállapította, hogy az Alzheimer-kór, illetve a magas vércukor- és koleszterinszint közötti kapcsolat már akár 35 éves korban is kialakulhat.

A kutatók évtizedeken át követték a résztvevőket, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha időben kezelik a magas koleszterin- és vércukorszintet, akkor csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

Egy kisebb tanulmányban pedig azt az eredményt kapták, hogy akár egyetlen évnyi magasabb vércukorszint is emelheti az időskori elbutulás kockázatát. 

Fiatalkorban is jelentkezhetnek a tünetek
Fiatalkorban is jelentkezhetnek a tünetekskynesher / Getty Images Hungary

Segíthet a mediterrán diéta 

Meglepő módon azonban az Alzheimer Szövetség a betegséggel már diagnosztizált pácienseknél javasolja a picit több cukor fogyasztását. Ennek oka, hogy gyakran előfordul, hogy nincs étvágyuk, emiatt nem jutnak megfelelő mennyiségű vitaminhoz és tápanyaghoz. Ám, ha az étel ízes – tehát több cukor vagy só van benne –, esetleg segíti, hogy a beteg hajlandó legyen enni. 

Érdemes a cukros üdítők fogyasztását is csökkenteni
Érdemes a cukros üdítők fogyasztását is csökkenteniKrit of Studio OMG / Getty Images Hungary

Egy 2021-es tanulmányban 16 éven át követték nyomon 1865 ember szokásait. A vizsgálat megállapította, hogy kapcsolat van a cukros üdítők fogyasztása és az Alzheimer-kór, de még a stroke kialakulása között is.

A betegségek leginkább azoknál jelentkeztek, akik a legtöbb cukrot fogyasztották, főként cukros üdítőitalok formájában. 

A kutatók azt javasolják, hogy a betegség megelőzéséért mindenképpen csökkentsük a cukor bevitelét, illetve vannak olyan étrendek – például a mediterrán térség ételei –, amelyek kimondottan jó hatással vannak az agyműködésre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek