Állandó fejfájással küzdesz? Ez az extrém megoldás mentheti meg a mindennapjaid

mignyit

Ha időről időre szétrobban a koponyád a fájdalomtól, újra meg újra át kell élned fejfájást, viszont semmi se segít ellene, akkor van egy jó hírünk. Egyre többen használják ezt a fejfájásellenes csodaszert, amelytől ráadásul gyönyörű is leszel.

A fejfájás rengeteg ember mindennapjait keseríti meg, akár egy életen át. A rossz nyelvek szerint női hisztiről van szó, azonban aki átélte, pontosan tudja: ez a görcsös rohamok formájában jelentkező fájdalom akár ájulást is okozhat, arról nem is beszélve, hogy az érintett több napra munkaképtelenné válhat. A fejfájás bármelyik formája: a migrén, a cluster- vagy a tenziós fejfájás az egyik legrejtélyesebb neurológiai fájdalom, amelynek – csodák csodája – a botoxinjekció az egyik leghatásosabb ellenszere.

Nemcsak szépít, hanem gyógyít is

A botox terápiás célú felhasználásának nagyon komoly múltja van, hiszen annak idején neurológiai célra fejlesztették ki a szert, amely később vált a világ kedvenc ránctalanítójává. A „botox atyjának” dr. Alan D. Scott szemészorvost nevezik. Ő volt az, aki 1978-ban először fecskendezte be a szert egy olyan beteg szemizmaiba, aki retinaleválási műtéten esett át, és a szeme oldalra húzódott. Az eljárás sikeres volt, a szert egyre gyakrabban kezdték el alkalmazni például kancsalság vagy állkapocsgörcsök ellen is. Kisvártatva arra is rájöttek, hogy a pácienseknek egyrészt kisimultak a ráncaik, másrészt elmúlt a fejfájásuk.

A fejfájás és a migrénes fájdalom akár napokra munkaképtelenné tehet
A fejfájás és a migrénes fájdalom akár napokra munkaképtelenné tehetg-stockstudio / Getty Images Hungary

Elismert migrénellenes eljárás 

2011 óta hivatalosan is engedélyezett a fejfájás megelőzésében és kezelésében a botoxkúra. Rengeteg vizsgálat, és még több tapasztalat is kimutatta, hogy a meghatározott időszakonként elvégzett botoxkezelés hatására jelentősen csökken a fejfájás, és így természetesen javul az érintett életminősége. Ráadásul a „cherry on the top” hatásként szép sima lesz az egykori migrénes homloka.

Meggyőző kutatások

A Medical Journal 2019-ben tett közzé egy tanulmányt a botox és a migrén kapcsolatáról. Egy vizsgálatban összesen 3646 beteg vett részt, akik közül 1551-en krónikus migrénben szenvedtek. A migrénesek esetében a 12 hetente ismételt botoxkezelések hatására átlagosan havi 1,56-tal kevesebb fejfájásos epizód lépett fel, amit az orvosok szignifikáns csökkenésként értékeltek.

Fejfájás esetén a szemöldökök közé adják be a botoxinjekciót
Fejfájás esetén a szemöldökök közé adják be a botoxinjekciótDigital Vision / Getty Images Hungary

Magyarországon is egyre többen keresik

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész csakis ajánlani tudja ezt az eljárást fejfájás ellen, az ő praxisát is többen keresik fel ilyen panaszokkal, amelyre botoxinjekciót alkalmaz. „Sőt, egyszer még magamon is kipróbáltam. Bár nem vagyok migrénes típus, volt egy fejfájós időszakom. Az úgynevezett glabellába, azaz a szemöldökök közötti részre kell ilyenkor elsősorban beadni az injekciót. Én magam is így tettem, és valóban, néhány napon belül elmúlt a kínzó fejfájásom” – meséli a szakember.

Dr. Krasznai Zsolt ajánlja a botoxot fejfájásra
Dr. Krasznai Zsolt ajánlja a botoxot fejfájásra

Ellazítja a megfeszült izmokat

Dr. Krasznai Zsolt elmondta, a botox azért tud segíteni a fejfájással szemben, hiszen ez a szer izomlazítóként működik, ennélfogva képes ellazítani a megfeszült izomtónusokat és idegeket, amelyek végső soron a fejfájásért felelősek. Azoknak a fejizmoknak az összehúzódását korlátozza, amelyek a kellemetlen görcsökért felelősek, és közismerten az ingerületátvitel blokkolásával is segít. Az egyik legnagyobb előnye a kezelésnek, hogy képes megelőzni a fejfájás tüneteinek kialakulását.

„A botoxról elterjedt az a rossz marketing, hogy idegméreg. Ehhez képest egy izomlazítóról beszélünk, amely például képes ellazítani a homlokunkon megjelenő ráncokat. Azonban a fejfájás, így a migrén is, az erős izomtónus-feszülés miatt alakul ki, így szinte logikus, hogy ezen problémák esetén is bevethető ez az eljárás.” 

Akár a vállba is szúrhatják

A plasztikai sebész elmondta, a legtöbb fejfájósnak a már említett glabellába adják be az injekciót, de a komolyabb eseteknél a homlok hajas fejbőr közeli teljes vonalát is végigkezelik.

„Olyan páciensem is létezik, akink a hajas fejbőrbe is adni kell botoxinjekciót, sőt. Van, akinek a vállizomzatába is adnak, mivel a fej környéki erős izomtónusok is okozhatnak fejfájást.”

Számos gyógyászati területen alkalmaznak ma már botoxot
Számos gyógyászati területen alkalmaznak ma már botoxotRainStar / Getty Images Hungary

Napokon belül segít

Dr. Krasznai Zsolt azt is elmondta, ahogy a szépészeti célra alkalmazott botoxinjekciók, úgy a fejfájás elleni „testvérük” is 3-6 nap alatt fejti ki teljes hatását. „Egyetlen esetben, a terhesség ideje alatt nem ajánljuk ezt a beavatkozást. Azonban nincs ellenjavallata, bármikor ki lehet próbálni. Sőt, talán akkor a leglátványosabb, amikor éppen egy migrénes roham közepén van a páciens, hiszen az ekkor alkalmazott botoxinjekció napról napra enyhíti a fájdalmakat, míg az végül rövid időn belül meg is szűnik.”

Egyre több orvosi célra használnak botoxot

Egyáltalán nem „ördögtől való”, hogy gyógyászati és terápiás célokra alkalmazza az orvostudomány a botoxot. „Mivel remek izomlazító, itthon már elterjedt, hogy erős verejtékezés ellen alkalmazzák. A tengerentúlon viszont már a megerőltetett hangszálakra, gyomorszűkület esetén és egyes húgyhólyagproblémák fennállásakor is alkalmaznak botoxot, amit különböző eljárásokkal, például laparoszkópiás műtéttel vagy laringoszkópiával juttatnak be az érintett területre. A doktor úgy látja, az orvosi célú botox egyre nagyobb létjogosultságot nyer.

Bárkinek érdemes kipróbálni

A kezelések gyakorisága általában a következők szerint alakul. Természetesen amennyiben nem várandós az érintett, akkor az első kezelést követő 3. hónapban kell újabb beavatkozásra érkezni, majd a 6. hónapban. Ezután a kezelés félévente ismételhető. Dr. Krasznai Zsolt nem ismer mellékhatásokat a fejfájás elleni botoxkezeléseknél sem, és bármilyen gyógyszer szedhető a speciális terápia során. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek