Állandó fejfájással küzdesz? Ez az extrém megoldás mentheti meg a mindennapjaid

mignyit

Ha időről időre szétrobban a koponyád a fájdalomtól, újra meg újra át kell élned fejfájást, viszont semmi se segít ellene, akkor van egy jó hírünk. Egyre többen használják ezt a fejfájásellenes csodaszert, amelytől ráadásul gyönyörű is leszel.

A fejfájás rengeteg ember mindennapjait keseríti meg, akár egy életen át. A rossz nyelvek szerint női hisztiről van szó, azonban aki átélte, pontosan tudja: ez a görcsös rohamok formájában jelentkező fájdalom akár ájulást is okozhat, arról nem is beszélve, hogy az érintett több napra munkaképtelenné válhat. A fejfájás bármelyik formája: a migrén, a cluster- vagy a tenziós fejfájás az egyik legrejtélyesebb neurológiai fájdalom, amelynek – csodák csodája – a botoxinjekció az egyik leghatásosabb ellenszere.

Nemcsak szépít, hanem gyógyít is

A botox terápiás célú felhasználásának nagyon komoly múltja van, hiszen annak idején neurológiai célra fejlesztették ki a szert, amely később vált a világ kedvenc ránctalanítójává. A „botox atyjának” dr. Alan D. Scott szemészorvost nevezik. Ő volt az, aki 1978-ban először fecskendezte be a szert egy olyan beteg szemizmaiba, aki retinaleválási műtéten esett át, és a szeme oldalra húzódott. Az eljárás sikeres volt, a szert egyre gyakrabban kezdték el alkalmazni például kancsalság vagy állkapocsgörcsök ellen is. Kisvártatva arra is rájöttek, hogy a pácienseknek egyrészt kisimultak a ráncaik, másrészt elmúlt a fejfájásuk.

A fejfájás és a migrénes fájdalom akár napokra munkaképtelenné tehet
A fejfájás és a migrénes fájdalom akár napokra munkaképtelenné tehetg-stockstudio / Getty Images Hungary

Elismert migrénellenes eljárás 

2011 óta hivatalosan is engedélyezett a fejfájás megelőzésében és kezelésében a botoxkúra. Rengeteg vizsgálat, és még több tapasztalat is kimutatta, hogy a meghatározott időszakonként elvégzett botoxkezelés hatására jelentősen csökken a fejfájás, és így természetesen javul az érintett életminősége. Ráadásul a „cherry on the top” hatásként szép sima lesz az egykori migrénes homloka.

Meggyőző kutatások

A Medical Journal 2019-ben tett közzé egy tanulmányt a botox és a migrén kapcsolatáról. Egy vizsgálatban összesen 3646 beteg vett részt, akik közül 1551-en krónikus migrénben szenvedtek. A migrénesek esetében a 12 hetente ismételt botoxkezelések hatására átlagosan havi 1,56-tal kevesebb fejfájásos epizód lépett fel, amit az orvosok szignifikáns csökkenésként értékeltek.

Fejfájás esetén a szemöldökök közé adják be a botoxinjekciót
Fejfájás esetén a szemöldökök közé adják be a botoxinjekciótDigital Vision / Getty Images Hungary

Magyarországon is egyre többen keresik

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész csakis ajánlani tudja ezt az eljárást fejfájás ellen, az ő praxisát is többen keresik fel ilyen panaszokkal, amelyre botoxinjekciót alkalmaz. „Sőt, egyszer még magamon is kipróbáltam. Bár nem vagyok migrénes típus, volt egy fejfájós időszakom. Az úgynevezett glabellába, azaz a szemöldökök közötti részre kell ilyenkor elsősorban beadni az injekciót. Én magam is így tettem, és valóban, néhány napon belül elmúlt a kínzó fejfájásom” – meséli a szakember.

Dr. Krasznai Zsolt ajánlja a botoxot fejfájásra
Dr. Krasznai Zsolt ajánlja a botoxot fejfájásra

Ellazítja a megfeszült izmokat

Dr. Krasznai Zsolt elmondta, a botox azért tud segíteni a fejfájással szemben, hiszen ez a szer izomlazítóként működik, ennélfogva képes ellazítani a megfeszült izomtónusokat és idegeket, amelyek végső soron a fejfájásért felelősek. Azoknak a fejizmoknak az összehúzódását korlátozza, amelyek a kellemetlen görcsökért felelősek, és közismerten az ingerületátvitel blokkolásával is segít. Az egyik legnagyobb előnye a kezelésnek, hogy képes megelőzni a fejfájás tüneteinek kialakulását.

„A botoxról elterjedt az a rossz marketing, hogy idegméreg. Ehhez képest egy izomlazítóról beszélünk, amely például képes ellazítani a homlokunkon megjelenő ráncokat. Azonban a fejfájás, így a migrén is, az erős izomtónus-feszülés miatt alakul ki, így szinte logikus, hogy ezen problémák esetén is bevethető ez az eljárás.” 

Akár a vállba is szúrhatják

A plasztikai sebész elmondta, a legtöbb fejfájósnak a már említett glabellába adják be az injekciót, de a komolyabb eseteknél a homlok hajas fejbőr közeli teljes vonalát is végigkezelik.

„Olyan páciensem is létezik, akink a hajas fejbőrbe is adni kell botoxinjekciót, sőt. Van, akinek a vállizomzatába is adnak, mivel a fej környéki erős izomtónusok is okozhatnak fejfájást.”

Számos gyógyászati területen alkalmaznak ma már botoxot
Számos gyógyászati területen alkalmaznak ma már botoxotRainStar / Getty Images Hungary

Napokon belül segít

Dr. Krasznai Zsolt azt is elmondta, ahogy a szépészeti célra alkalmazott botoxinjekciók, úgy a fejfájás elleni „testvérük” is 3-6 nap alatt fejti ki teljes hatását. „Egyetlen esetben, a terhesség ideje alatt nem ajánljuk ezt a beavatkozást. Azonban nincs ellenjavallata, bármikor ki lehet próbálni. Sőt, talán akkor a leglátványosabb, amikor éppen egy migrénes roham közepén van a páciens, hiszen az ekkor alkalmazott botoxinjekció napról napra enyhíti a fájdalmakat, míg az végül rövid időn belül meg is szűnik.”

Egyre több orvosi célra használnak botoxot

Egyáltalán nem „ördögtől való”, hogy gyógyászati és terápiás célokra alkalmazza az orvostudomány a botoxot. „Mivel remek izomlazító, itthon már elterjedt, hogy erős verejtékezés ellen alkalmazzák. A tengerentúlon viszont már a megerőltetett hangszálakra, gyomorszűkület esetén és egyes húgyhólyagproblémák fennállásakor is alkalmaznak botoxot, amit különböző eljárásokkal, például laparoszkópiás műtéttel vagy laringoszkópiával juttatnak be az érintett területre. A doktor úgy látja, az orvosi célú botox egyre nagyobb létjogosultságot nyer.

Bárkinek érdemes kipróbálni

A kezelések gyakorisága általában a következők szerint alakul. Természetesen amennyiben nem várandós az érintett, akkor az első kezelést követő 3. hónapban kell újabb beavatkozásra érkezni, majd a 6. hónapban. Ezután a kezelés félévente ismételhető. Dr. Krasznai Zsolt nem ismer mellékhatásokat a fejfájás elleni botoxkezeléseknél sem, és bármilyen gyógyszer szedhető a speciális terápia során. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

.

Oszd meg másokkal is!
Mustra