A belsőségeket, köztük a májat, a szívet, a vesét vagy a tüdőt az emberek vagy nagyon szeretik, vagy zsigerből utálják, de a legtöbben nem is tudják, hogy milyen hatással lehetnek a szervezetre. Bár értékes tápanyagokat tartalmaznak, fogyasztásuk körültekintést igényel, mert megvannak a maguk egészségügyi kockázatai.
A belsőségek fogyasztásának egészségügyi előnyei
A belsőségek mellett szól, hogy alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek egészségvédő hatásaikról ismertek.
1. Tele vannak fehérjével
A belsőségek fehérjékben gazdagok, amelyek a szervezet alapvető építőköveiként ismertek, és számos testi funkcióban, illetve az izomépítésben is részt vesznek. A máj különösen magas fehérjetartalommal bír: egy 100 grammos adag marha- vagy báránymáj 20,4 gramm fehérjét kínál, míg ugyanekkora mennyiségű csirkemájban 16,9 gramm fehérje található.
2. Kiváló B-vitamin-források
Más állati eredetű táplálékokhoz hasonlóan a belsőségek is tartalmaznak B-vitaminokat, köztük B12-vitamint, ami fontos szerepet játszik a vér és az idegsejtek egészségében, valamint a DNS előállításában. Az utóbbi vitamin ajánlott napi beviteli értéke 2,4 mikrogramm, ami már egy kevés marhamáj fogyasztásával is könnyedén fedezhető. Hasonló a helyzet a fehérje-anyagcserében közreműködő B6-vitamin esetében is, amely a marhamáj mellett a vesében is ott van.
3. Ásványi anyagokat tartalmaznak
Idetartozik a vas, amely az oxigén szállítását segíti a szervezetben, valamint a cink, amely támogatja az immunrendszer működését és a sebgyógyulást. Miközben az előbbihez leginkább a májból lehet hozzájutni, addig az utóbbi a vesében, a nyelvben és a szívben is előfordul.
4. Hatással lehetnek a memóriára és a hangulatra
A belsőségekben megtalálható egy kolin néven ismert makrotápanyag is. Ez a hangulat, a memória és az izomműködés szabályozásához szükséges, továbbá az agy korai fejlődésében és az anyagcserében is szerephez jut.
A kolint kisebb arányban a máj is képes megtermelni, de nagyobb részét az étrenddel kell bevinni. Ajánlott napi bevitele értéke 550 milligramm. Ezt 100 gramm marhamáj elfogyasztásával 66 százalékban tudod fedezni.
A belsőségek fogyasztásának kockázatai
Bár a belsőségek dúskálnak a fehérjékben és tápanyagokban, fogyasztásuknak van néhány potenciális kockázata, amit érdemes megemlíteni.
1. Köszvény
Magas purintartalmuk miatt a belsőségek megnövelhetik a köszvény kockázatát. „A purinok húgysavvá bomlanak. A vér magas húgysavszintje pedig köszvényes rohamokhoz vezethet” – figyelmeztetnek a szakemberek.
2. A-vitamin „túladagolása”
A belsőségek A-vitaminban is gazdagok. Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy nem ürül ki a vizelettel, hanem fölös mennyisége a májban raktározódik el.
A túlzott A-vitamin-bevitel olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a hányinger és a szédülés, sőt a születendő magzatnál akár születési rendellenességeket is okozhat.
Az A-vitamin felső beviteli értéke 3000 mikrogramm, ezt a kockázatok tükrében nem tanácsos átlépni.
3. Kergemarhakór
A kergemarhakór egy progresszív neurodegeneratív betegség, amely a fertőzött húsból fogyasztó ember számára is veszélyes lehet. Emberi megfelelője a Creutzfeldt–Jakob-szindróma, amely az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, és mindenképpen halállal végződik.
4. Zsírmájbetegség
Egy közelmúltbeli, több mint 15 ezer résztvevő bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a belsőségek fogyasztása hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához. Ez fokozott kockázatot jelent a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedőkre nézve, ezért nekik érdemes lehet kerülni a belsőségeket.
Így fogyaszd a belsőségeket
A belsőségek részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, de érdemes mértékletesen fogyasztani őket más fehérjeforrásokkal, például sovány húsokkal, halakkal és növényi táplálékforrásokkal, valamint teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel egyetemben.
Fontos, hogy a belsőségeket mindig megbízható forrásból szerezd be, és csak megfelelő hőkezelés után fogyaszd el.
A marha-, bárány-, borjú- és sertésbelsőségeknek elkészítésük során el kell érniük a 71 Celsius-fokos belső hőmérsékletet. A baromfikból származó belsőségeknél ez a biztonságos határ körülbelül 74 foknak felel meg.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés