Már az ókori rómaiak is többet fogyasztották az articsóka úgynevezett fészekpikkelyekkel borított, húsos virágzati bimbóit, mint mi. Igaz, ők még afrodiziákumnak vélték, ezért szerették annyira, mi pedig sokáig csak szépségéért kedveltük ezt a zöldségnövényt. Azóta tudjuk, ez az Észak-Afrikából származó különlegesség, főleg a benne lévő cinarinnak és inulinnak köszönhetően, egy sor kedvező élettani hatással rendelkezik.
Cinarin
- kedvezően hat az epeműködésre,
- serkenti az epeváladék kiválasztását,
- megkönnyíti a zsíros, nehéz ételek emésztését,
- elősegíti az epetermelést a májban,
- fontos szerepet játszhat az epehólyag és az epeutak összehúzódásában,
- csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét,
- nemcsak hogy segíti a májat a méregtelenítésben,
- de védi is azt, és megkönnyíti a máj regenerálódását.
Hogy ne legyen annyira nehéz a mindennapi étrendbe illesztése az articsókának e miatt az értékes összetevő miatt, a tudomány a segítségünkre sietett a rendszeres szedésre javasolt articsókakivonat formájában, amely mérsékeli az emésztési gondokat, valamint megszünteti a puffadást, és fontos szerepe kutatások által is igazolást nyert. De nem a cinarin az articsóka egyetlen egészségmegőrző vonzereje, ami miatt a kivonat szedése tanácsos:
Inulin
Ez egy növényi rost, mely sértetlen marad a bélben, mivel szervezetünk nem képes megemészteni. Ott aztán kifejti áldásos hatását:
- megakadályozza a káros baktériumok megtapadását,
- viszont táplálja a kedvező hatásúakat.
- Köszönhetően annak, hogy lebomlásához nem igényel inzulint, stabilan tartja a vércukorszintet, megóvva az ingadozásoktól,
- megkönnyíti az ásványi anyagok felszívódását,
- segít a zsírok lebontásában,
- hatékony védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben,
- szabályozni képes a bél pH-értékét is.
Mit és hogyan fogyasszunk belőle?
A kemény, pikkelyszerű részek eltávolítása után hozzáférhetővé váló articsókaszív valamennyi elkészítési módja finom csemegét ígér. A virág belső, zsenge része főzve, sütve, marinálva vagy éppen blansírozva is ízletes köret vagy akár főfogás lehet, melynek borsóra, káposztára emlékeztető íze viszonylag kevés hozzáadott fűszert igényel. A mediterrán konyha, már csak földrajzi okoknál fogva is, régóta előszeretettel alkalmazza, nem is csoda, hiszen a ropogós articsókacsipsztől a tempurán és az articsókateán át, a gyors, mikrohullámú sütőben is elkészíthető változatokig sokféle és külalakra is kívánatos, egészséges fogás nyerhető belőle. Érdemes a lehetőségekről tájékozódni és gyakorta fogyasztani.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés