A szemed árulhatja el, kell-e félned az Alzheimer-kórtól

GettyImages-155720804

A szem nem csak a lélek tükre. A legfrissebb kutatások alapján megalapozottnak tűnik a remény, hogy az Alzheimer-kór a közeljövőben akár egyszerű szemvizsgálatokkal is kimutatható lehet.

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a retinából még azelőtt „kiolvasható” az Alzheimer-kór, hogy az általa okozott mentális hanyatlás és memóriavesztés megkezdődne. Ez megerősíteni látszik a korábbi kutatási eredményeket, amelyek azt mutatták, hogy a szem hátsó részében lévő apró erek felfedhetik a betegség előrehaladását az agyban.

Ez a kapcsolat a szem és az Alzheimer-kór között

A kutatások keretében a szakemberek kognitív károsodással küzdő humán donoroktól vettek retina- és agyszövetmintákat, majd azokat egészséges emberektől, illetve Alzheimer-kóros betegektől származó mintákkal vetették össze. Ezzel azt az elméletet akarták igazolni, hogy a szem hátsó részén található erek tükrözhetik az agyban végbemenő változásokat.

A kutatók úgy találták, hogy az Alzheimer-kóros csoport tagjai elveszítették a szóban forgó ereket, illetve retinájuk egyik belső rétege is elvékonyodott.

Mint kiderült, a hippokampusz, az agy azon területe, amelyet először érint a betegség, már ebben korai stádiumban is zsugorodni kezdett.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan agykárosodást okozhat
Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan agykárosodást okozhatVisoot Uthairam / Getty Images Hungary

Fontos időben felismerni a betegséget

Bár a neurológusok agyi szkennelést is alkalmazhatnak az Alzheimer-kór által okozott károk felmérésére, amikor ez megtörténik, a betegség általában már túl van a kezelhető szakaszon. A kutatók célja ezért az, hogy egy olcsó, de pontos teszt segítségével időben felismerhető legyen a betegség.

A szakemberek még mindig keresik az Alzheimer-kór kezelésének hatékony módjait, a jelenleg elérhető eljárások pedig a betegség korábbi stádiumában működnek a legjobban.

Az orvosi beavatkozás nem történhet elég korán, hiszen az Alzheimer-kór évtizedekkel a memóriavesztés első tüneteinek jelentkezése előtt fejlődik ki az agyban.

A kutatók azon dolgoznak, hogy egy általános szemvizsgálattal is kimutatható legyen a betegség
A kutatók azon dolgoznak, hogy egy általános szemvizsgálattal is kimutatható legyen a betegségBsip / Getty Images Hungary

 „A betegség jeleinek korai felismerése segíthet az embereknek megbirkózni az olyan kockázati tényezőkkel, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség” – mondják a kutatók.

Ehhez az optikai koherencia tomográfia-angiográfia néven ismert képalkotó vizsgálat lehet a kulcs, amely a szem hátsó részén található erek változásait monitorozva diagnosztizálhatja az Alzheimer-kórt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra