A magyar konyha legfontosabb alapanyaga csökkenti a rák kockázatát

alapanyag-rak-1160737327
Olvasási idő kb. 5 perc

A hagymafélék – köztük a magyar ételekhez elengedhetetlen vöröshagyma – fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

Ránk, magyarokra jellemző, hogy hagymát eszünk hagymával, mégis kevésbé ismert, hogy mennyire jót teszünk vele az egészségünknek. Tudniillik ennek az alapanyagnak a fogyasztása, amely nélkül elképzelhetetlen például a pörkölt vagy a lecsó is, számos egészségügyi előnnyel jár.

A hagyma az egyik legegészségesebb alapanyag

A hagymafélék különösen gazdagok szerves kénvegyületekben, amelyek amellett, hogy erős illatukért és ízükért felelősek, többféle jótékony hatást is kínálnak. Nem véletlen, hogy

az emberek évszázadok óta használják a hagymát gyógyászati célokra.

A hagyma egyúttal értékes forrása bizonyos vitaminoknak és ásványi anyagoknak, így például kalciumot, folátot, vasat, mangánt, káliumot, B6- és C-vitamint is tartalmaz. Most lássuk lehetséges előnyeit részletesebben is.

Kutatások szerint a hagymafélék rendkívül egészségesek
Kutatások szerint a hagymafélék rendkívül egészségesekMarko Jan / Getty Images Hungary

1. Rákellenes hatású

Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy a hagymában lévő szerves kénvegyületek megakadályozhatják a rákos sejtek szaporodását és növekedését, ami sejtpusztuláshoz vezethet. Az eredmény mindenképp ígéretes, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy humán vizsgálatok egyelőre nem történtek.

Bizonyos ráktípusok vonatkozásában a vöröshagyma rákellenes hatásait más kutatások is igazolták. Egy 2019-es tanulmány például megállapította, hogy éves szinten 16 kilogramm hagymaféle fogyasztása

közel 80 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Más tanulmányok pedig arra utalnak, hogy a hagymát tartalmazó étrend a hólyag-, az agy-, a mell-, a tüdő-, a petefészek- és a gyomorrák kialakulási esélyét is csökkentheti.

2. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A hagyma több mint huszonötféle flavonoidot tartalmaz. Ezek a természetes növényi anyagok arról ismertek, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett a hagymának magas a C-vitamin-tartalma is, amely antioxidánsként működve támogatja az immunrendszert.

Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, amelyek gyulladást okozva hozzájárulhatnak az olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a rák.

Ilyen téren jól járhatsz a lilahagymával is, amely antocianinoknak nevezett flavonoidokat tartalmaz. Bármilyen hagymát is fogyasztasz azonban, törekedj rá, hogy pucolása során külső rétegeiből minél többet megtarts, mivel ezekben a legmagasabb a flavonoidkoncentráció.

A vöröshagyma fontos alapanyag, rengeteg magyar ételbe pirítva kerül
A vöröshagyma fontos alapanyag, rengeteg magyar ételbe pirítva kerülJelena990 / Getty Images Hungary

3. Védhet a szívbetegségek ellen

Az egyik hagymában található flavonoid, a kvercetin javítja a szív egészségét, és különösen hasznos lehet az elhízottak és metabolikus szindrómában szenvedők számára.

A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők kombinációja, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vércukorszint, ami növeli a szívbetegségek kockázatát.

A hagyma úgy jön a képbe, hogy vérhígító képességgel bír, ami segíthet megelőzni a szívrohamot és a szélütést okozó vérrögképződést. Mivel a kvercetin idővel felhalmozódik a véráramban, a hagyma rendszeres fogyasztásától várható a legerősebb antioxidáns hatás. Ez féken tarthatja a vérnyomást és a koleszterinszintet, hozzájárulhat a metabolikus szindróma megelőzéséhez, és csökkentheti a krónikus gyulladást.

4. Erősítheti a csontokat

A hagymában található antioxidánsok további előnye, hogy csökkenthetik a csontvesztést, és megelőzhetik a gyakran az öregedéssel összefüggésben jelentkező csontritkulást.

Az antioxidánsok minimalizálják a sejteket károsító oxidatív stresszt, ami egyébként felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Hasznos lehet a hagymalé fogyasztása is: egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik 8 héten át mindennap 1 deci ilyen levet ittak, csökkent a csontvesztés, és erősebbé váltak a csontok. Egy másik tanulmány pedig szerint a mindennapos hagymafogyasztás 5 százalékkal javítja a csontsűrűséget, és 20 százalékkal csökkenti a csípőtörés kockázatát.

Lehet, hogy megkönnyezed az előkészítését, de akár a ráktól is megvédhet
Lehet, hogy megkönnyezed az előkészítését, de akár a ráktól is megvédhetCapelle.r / Getty Images Hungary

5. Megelőzheti a fertőzéseket

Néhány bizonyíték azt mutatja, hogy a kvercetin antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és a hagyma legalább 3 hónapos tárolása növeli ennek a szintjét. Egy 2018-as szisztematikus tanulmány ezt azzal egészítette ki, hogy a hagyma fogyasztása lelassíthatja vagy leállíthatja egyes baktériumok szaporodást, amelyek az E. coli- és a Staphylococcus-fertőzésekért, valamint a gyomorfekélyért felelősek.

6. Elősegíti az emésztést

A hagyma gazdag prebiotikum- és rostforrás, ezáltal táplálékul szolgálhat a belekben élő hasznos baktériumoknak, és segítheti az emésztést. A rostok lebontása azonban erjedéssel jár, ami gázképződést és puffadást okozhat. Ezt hőkezeléssel lehet ellensúlyozni, ami javítja a hagyma emészthetőségét.

Van egy kevésbé ismert hagymaféle is, amely legalább olyan egészséges, mint a vörös-, a lila- vagy a fokhagyma. Erről itt olvashatsz bővebben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek