Csábítóan illatos az akácfa virága, de súlyos bajt okozhat, ha megkóstolod

GettyImages-2154131247
Olvasási idő kb. 4 perc

Még virágzik az akácfa, amiből finom szörpöt és teát is készíthetünk, azonban nem mindegy, hogyan használjuk fel, mert akár mérgező is lehet.

A hazánkban sokfelé elterjedt, Észak-Amerikából származó növénynek ismert a gyógyhatása. A legtöbben már messziről felismerik bódító illatáról, ami a virágaiból készített szörpben is megjelenik. Teát is főzhetünk a kis virágokból, amit a köhögéscsillapító hatása miatt isznak, de kiváló hurut- és görcsoldó is egyben. Ismert még enyhe hashajtó és izzasztó hatása is, utóbbi a meghűléses betegségeknél jön jól.

Érdemes azonban arra is odafigyelni, hogy az akácfának vannak mérgező részei

Az idegrendszerre hat az akácfa virágában lévő anyag

Az ereket és a vörösvértesteket károsítják az akácfa egyes részeiben található erősen mérgező hatású fehérjék, a phasin és a robin.

Messziről illatoznak az akácfa virágai
Messziről illatoznak az akácfa virágaiFederica Grassi / Getty Images Hungary

A mérgező fehérjéket a fa kérge és a magja tartalmazza.

Jó hír, hogy a robin hőre érzékeny, így főzéskor részben elbomlik.

Az akácfa virága sem teljesen ártatlan, ebben az idegrendszerre enyhén izgató hatású anyag van, így, ha csábító illata miatt nyersen eszünk belőle nagyobb mennyiséget, kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk.

Hasfájás és nyugtalanság kíséri az akácfa mérgező anyagainak elfogyasztását

Ha bekerül az ételünkbe, italunkba az akácfa mérgező részeiből, akkor hasi fájdalmak, szélgörcsök jelentkezhetnek, emellett izgatottságot, nyugtalanságot, majd tompultságot érezhetünk. Ezek mellett a bőr, a nyálkahártya és a nyelv sárgás színűvé válhat.

A szárított virágából készített teát vagy forrázatot a meghűléses panaszoknál a láz enyhítésére izzasztóként használják, de vizelethajtó hatása is van. Azonban hosszabb ideig nem lehet fogyasztani, csak alkalmanként.

Az akácfa virágából készült tea ivása után gyomorpanaszok jelentkezhetnek
Az akácfa virágából készült tea ivása után gyomorpanaszok jelentkezhetnekvsviridova / Getty Images Hungary

A tea fogyasztásakor akár kellemetlen mellékhatások is jelentkezhetnek. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor inkább váltsunk egy másik gyógyteára:

  • gyomorpanaszok, gyomorégés, puffadás;
  • amennyiben gyógyszert szedünk, kérdezzük meg az orvosunkat, hogy ihatjuk-e ezt a teát, mivel az akácvirágtea kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel.

Fontos a felismerés

A természetben sokféle növény van, melyeknek a neve vagy a külső jegyei annyira hasonlítanak egymásra, hogy könnyű összetéveszteni őket. Így van ez az akácnál is.

A fogyasztható fehér akác (Robinia pseudoacacia) összetéveszthető a virágokban bővelkedő lila akáccal (Wisteria sinensis), ami erősen mérgező, de akár a sárga színű akáccal (Robinia pseudoacacia) is, ami szintén nem ehető. Így aki nem ismeri pontosan, hogy melyik akácnak ehető a virága, mindenképpen tájékozódjon, mielőtt ezekből készít valamilyen fogyasztásra szánt élelmiszert.

Bogyónak nevezünk, és akként is fogyasztjuk, pedig egy virágról van szó. Hogy melyik ez a növény, és milyen jótékony hatással van az egészségünkre, itt olvashatsz róla.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek