Hatásosan védi és serkenti az agyat az ősi gyógynövény, mégsem ismerjük eléggé

GettyImages-1428795063
Olvasási idő kb. 3 perc

A népi gyógyászatban már 3 ezer éve használják a brahmi nevű gyógynövényt, amelyet az agy táplálékának tartanak.

Az egyik leghatásosabb agyserkentő gyógynövény

A brahmi, avagy a kislevelű bakopa az indiai hagyományos ajurvédikus gyógyászat egyik alapvető alapanyaga, amelyről kutatások is kimutatták, hogy serkenti az agyműködést, oldja a stresszt és csökkenti a szorongást. A nálunk egyelőre kevésbé ismert gyógynövény – melynek több jótékony hatást is tulajdonítanak – szobanövényként is tartható, de elérhető tea és táplálékkiegészítő formájában is. Lássuk, hogy melyek azok a potenciális előnyök, amik miatt neked is érdemes kipróbálnod.

1. Felpörgeti a memóriát

A brahmi egyik legfigyelemreméltóbb előnye, hogy javítja a kognitív képességeket, ezáltal pozitívan hat a koncentrálóképességre és a memóriára. Ez annak köszönhető, hogy támogatja a dendrit néven ismert agyi idegsejtek működését, amelyek a tanulásért és a memóriáért felelősek.

Kutatások megerősítették, hogy a kognitív képességek valóban javulnak egy 6 hetes brahmikúra (ami napi 300 mg-ot tartalmaz 2 adagra elosztva) után.

A gyógynövény agyserkentő hatása olyan jelentős, hogy a tanulási zavarok, így például a diszlexia kezelésére is alkalmazható.

A teaként is fogyasztható gyógynövény elsősorban agyserkentő hatásáról ismert
A teaként is fogyasztható gyógynövény elsősorban agyserkentő hatásáról ismertSomnath Mahata / Getty Images Hungary

2. Oldja a stresszt és a szorongást

A brahmi egy adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy képes megváltoztatni bizonyos enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek a szervezet stresszválaszában. Megfelelő bevitele ilyen módon oldja a stresszt és a szorongást.

3. Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

A brahmi segíthet megelőzni a gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kialakulását, ami életed későbbi szakaszában súlyos memóriavarokat okozhat. Erre utal egy kísérlet eredménye is, amelynek keretében a brahmit fogyasztó résztvevők jobb pontszámokat értek el egy szófelidéző memóriajátékban, mint azok, akik placebót kaptak.

4. Erőteljes antioxidáns

A bakozidról, a brahmi fő hatóanyagáról kimutatták, hogy semlegesíti a szabad gyököket, ezért azok nem tudnak reakcióba lépni a zsírmolekulákkal, így elkerülhető az úgynevezett lipidperoxidáció, ami olyan állapotokkal hozható összefüggésbe, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és más neurodegeneratív rendellenességek.

A brahmi szobanövényként vagy évelő virágként a kertben is tartható
A brahmi szobanövényként vagy évelő virágként a kertben is tarthatóAkchamczuk / Getty Images Hungary

5. Gyulladáscsökkentő hatású

A brahmi gátol bizonyos enzimeket (mint amilyenek a lipoxigenázok és a kaszpázok), amelyek kulcsszerepet játszanak a gyulladások és a fájdalom kialakulásában. Egyes tanulmányok szerint hatása a diklofenák nevű nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőhöz hasonló.

Csökkenti a prosztaglandinok termelődését is, amelyek a gyulladás és a fájdalom előfutárainak tekinthetők.

6. Megállítja a hajhullást

A brahmiból készült paszta táplálja a hajhagymákat, és segít megállítani a hajhullást. Ha a probléma téged is érint, belsőleg is megéri alkalmaznod, mivel serkenti a keringést a fejbőrben, ami hozzájárulhat a hajnövekedéshez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek