Hatásosan védi és serkenti az agyat az ősi gyógynövény, mégsem ismerjük eléggé

GettyImages-1428795063

A népi gyógyászatban már 3 ezer éve használják a brahmi nevű gyógynövényt, amelyet az agy táplálékának tartanak.

Az egyik leghatásosabb agyserkentő gyógynövény

A brahmi, avagy a kislevelű bakopa az indiai hagyományos ajurvédikus gyógyászat egyik alapvető alapanyaga, amelyről kutatások is kimutatták, hogy serkenti az agyműködést, oldja a stresszt és csökkenti a szorongást. A nálunk egyelőre kevésbé ismert gyógynövény – melynek több jótékony hatást is tulajdonítanak – szobanövényként is tartható, de elérhető tea és táplálékkiegészítő formájában is. Lássuk, hogy melyek azok a potenciális előnyök, amik miatt neked is érdemes kipróbálnod.

1. Felpörgeti a memóriát

A brahmi egyik legfigyelemreméltóbb előnye, hogy javítja a kognitív képességeket, ezáltal pozitívan hat a koncentrálóképességre és a memóriára. Ez annak köszönhető, hogy támogatja a dendrit néven ismert agyi idegsejtek működését, amelyek a tanulásért és a memóriáért felelősek.

Kutatások megerősítették, hogy a kognitív képességek valóban javulnak egy 6 hetes brahmikúra (ami napi 300 mg-ot tartalmaz 2 adagra elosztva) után.

A gyógynövény agyserkentő hatása olyan jelentős, hogy a tanulási zavarok, így például a diszlexia kezelésére is alkalmazható.

A teaként is fogyasztható gyógynövény elsősorban agyserkentő hatásáról ismert
A teaként is fogyasztható gyógynövény elsősorban agyserkentő hatásáról ismertSomnath Mahata / Getty Images Hungary

2. Oldja a stresszt és a szorongást

A brahmi egy adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy képes megváltoztatni bizonyos enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek a szervezet stresszválaszában. Megfelelő bevitele ilyen módon oldja a stresszt és a szorongást.

3. Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

A brahmi segíthet megelőzni a gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kialakulását, ami életed későbbi szakaszában súlyos memóriavarokat okozhat. Erre utal egy kísérlet eredménye is, amelynek keretében a brahmit fogyasztó résztvevők jobb pontszámokat értek el egy szófelidéző memóriajátékban, mint azok, akik placebót kaptak.

4. Erőteljes antioxidáns

A bakozidról, a brahmi fő hatóanyagáról kimutatták, hogy semlegesíti a szabad gyököket, ezért azok nem tudnak reakcióba lépni a zsírmolekulákkal, így elkerülhető az úgynevezett lipidperoxidáció, ami olyan állapotokkal hozható összefüggésbe, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és más neurodegeneratív rendellenességek.

A brahmi szobanövényként vagy évelő virágként a kertben is tartható
A brahmi szobanövényként vagy évelő virágként a kertben is tarthatóAkchamczuk / Getty Images Hungary

5. Gyulladáscsökkentő hatású

A brahmi gátol bizonyos enzimeket (mint amilyenek a lipoxigenázok és a kaszpázok), amelyek kulcsszerepet játszanak a gyulladások és a fájdalom kialakulásában. Egyes tanulmányok szerint hatása a diklofenák nevű nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőhöz hasonló.

Csökkenti a prosztaglandinok termelődését is, amelyek a gyulladás és a fájdalom előfutárainak tekinthetők.

6. Megállítja a hajhullást

A brahmiból készült paszta táplálja a hajhagymákat, és segít megállítani a hajhullást. Ha a probléma téged is érint, belsőleg is megéri alkalmaznod, mivel serkenti a keringést a fejbőrben, ami hozzájárulhat a hajnövekedéshez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra