Egy veszélyes és ijesztő kór, amit természetes vizekben kaphatsz el

GettyImages-482691441

A rekkenő nyári melegben még azok is úszni vagy legalább pancsolni járnak, akik amúgy a fürdőkádon kívül nem merészednek vízbe. A strandok jellemzően tömve vannak, s persze sokkal hangulatosabb is egy elhagyatott folyópart, egy horgász- vagy bányató mélységeit felfedezni. Csak az agyevő amőbát sikerüljön elkerülni...

Csakhogy ennek ára van. Olykor nem is kicsi. Tudnunk kell, hogy bizonyos vizekben egyszerűen túl veszélyes fürdeni. Ennek egyik fő oka az ismeretlenség: ha nem fürödtünk még az adott tóban vagy folyóban, nem tudjuk, vize milyen, esetleg mérgező összetevőket tartalmaz, hol és miként mélyül a part, hol erős a sodrás, hol lapul egy alattomos, sérülést okozó akadály a felszín alatt. Minden évben bajba kerül legalább néhány gyerek és felnőtt, pláne azok, akik vagy kitáblázottan tiltott vagy csak ismeretlen vizekbe merészkednek. De ez még nem a vége. A természetes vizek más veszélyeket is tartogatnak.

Míg a hazai tavakban jellemzően a kék alga termel olyan toxinokat, amelyek mérgezőek az emberi testre, külföldön még komolyabb bajba kerülhetünk. A tengerben élő medúzák, cápák jelentette veszéllyel a legtöbben tisztában vannak, de mi a helyzet az édesvizekkel? Azokkal is pórul járhatunk, bár az az agyevő amőba, ami egy tinédzser halálát okozta a Mead-tó meleg vizében, meglehetősen ritka. Az amőbát először egy ausztrál patológus azonosította, de 1962 óta mindössze 154 amőbafertőzöttet és ehhez kapcsolódó halálesetet regisztráltak az Egyesült Államokban - az esetek csaknem fele Texasban és Floridában történt. A Naegleria fowleri nevű kórokozót nem véletlenül becézik agyevő amőbának: az orron át a szervezetbe jutva agyhártyagyulladást okoz. Sajnos a kialakult fertőzést nagyon rossz hatásfokkal tudjuk csak gyógyítani, azaz a betegek nagy része életét veszti. A tünetek közé tartozik a fejfájás, a láz, a hányinger vagy hányás, amit nyakmerevség, görcsrohamok követnek, melyek végül kómához vezetnek. A fertőzés után 1-12 nappal jelentkezhetnek, de a halál öt napon belül általában beáll. 

Az agyevő amőbaként ismert Naegleria fowleri
Az agyevő amőbaként ismert Naegleria fowleriKateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Agyevő amőba Magyarországon?

A kórokozó külföldön, a meleg, nem sós vizekben gyakori. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hazánkban egyáltalán nem fordul elő. Az utóbbi két évtizedben nem jelentettek ilyen fertőzést, de a globális felmelegedés miatt a déli részeken élő amőbák észak felé terjeszkednek. A jó hír, hogy lenyelve nem fertőz, és emberek sem adhatják át egymásnak, mint például a hányást és hasmenést okozó vírust a vízben összezsúfolódva. Az agyevő amőba 97%-ban halálos, de 99%-ban megelőzhető - mondta Dennis Kyle, a fertőző betegségek és sejtbiológia professzora. Csak az orron keresztül támad, onnan jut fel az agyba. A fertőzést elkerülhetjük a szakemberek szerint, ha nem ugrálunk és merülünk kellemesen meleg, ismeretlen vizekben, és ha meg is mártózunk, végig a víz felett tartjuk a fejünket. Mindig vigyázzunk a meleg vizekkel, hiszen minél magasabb a hőmérséklet, az amőba annál jobban érzi magát. Időnként előfordul, hogy az egysejtű a csapvízbe is bekerül, eddig egy dél-floridai eset került nyilvánosságra, amelyben életét vesztette valaki egy forralatlan vízzel történő orröblítés után. 

A hazai vizek veszélyei

Akárhol is fürödjünk kis hazánkon belül, ha betartjuk az óvintézkedéseket, nagy eséllyel boldogan és feltöltődve lépünk ki a folyóból vagy tóból, nem pedig betegen. Ehhez azonban arra van szükség, hogy csakis teljesen egészséges emberek látogassák a fürdőhelyeket. Az egymáshoz zsúfolódott testek tömegében bármilyen fertőzés könnyen terjed, semmi szükség hozzá a vízhez vagy szennyvizes fertőzéshez. Csakis kijelölt fürdőhelyen merüljünk alá, ezeknél általában ellenőrzik a vízminőséget, így nem fordulhat elő, hogy a helyiek titokban vegyszereket, szemetet vagy épp a csatornába való dolgokat engednek a vízbe, mi pedig semmit sem tudunk róla. Még így is ajánlott legalább vízzel lemosni magunkat strandolás után, és a kézmosásról se feledkezzünk meg! 

A gyerekek védelmében

A strandokon evés, ivás előtt ha máshogy nem, kézfertőtlenítővel vagy nedves törlőkendővel tegyük tisztává magunkat, különösen ügyelve a gyerekekre. Tanítsuk meg nekik, hogyan előzhetik meg a víz le- vagy félrenyelését, a vízbiztonságot. A hőmérsékletre is ügyeljünk: minél melegebb van, annál gyorsabban terjednek a kórokozók a felhevült vízben és azon kívül is. Jó tudni, hogy a hányást, hasmenést, kiütést nem kizárólag vírusfertőzés okozhatja, az elszaporodó algák hasonló tüneteket idéznek elő. Ám ha figyeljük az időjárásjelentéseket, a híreket, ellenőrzött strandokon fürdünk akár a tavakban, akár a folyókban, már sokat tettünk minden betegség megelőzéséért

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra