Használj súlyzót: égess több zsírt!

Ha fogyásról van szó, elsőre mindenki a kardióhoz fordul, nem pedig a súlyzókhoz. Ez bizony elég nagy hiba!

Mindenki ugyanazt akarja: több izmot, kevesebb zsírt, formásabb testet, jobb közérzetet és jobb testkompozíciót. Hogyan csináld? Ádám Norberthez, a Steelfit szakértő személyi edzőjéhez fordultunk újra segítségért! 

Testünk átalakításának első számú eszköze mindig az étrend marad. Egy rossz étrendet nem lehet „túledzeni”. Egyszerűen lehetetlen. Rossz étrend mellett az ember elhízik. Edzéssel lehet lassítani a folyamatot – de az eredmény elkerülhetetlen. 

A második legfontosabb eszköz a kezünkben az edzés. Mi most a súlyzós edzésről és a rezisztenciaedzésről fogunk írni.

A súlyzós edzés nem csak arra jó, hogy fölösleges kalóriákat égessünk el. A kardióedzés előnyei között mindig megemlítik az „extra kalóriák elégetését” – és ez a mentalitás átgyűrűzött minden tevékenységbe, többek között a súlyzós edzésbe is. Ez pedig hiba. Hogy miért? Azért, mert nem lehet egy rossz étrendet túledzeni. Nem érdemes elsődlegesen úgy tekinteni a súlyzós edzésre mint „elégetett extra kalóriákra” – ugyanakkor tény, hogy ebben is tud segíteni, ha nem is ez az elsődleges cél. Akkor mi a lényege a súlyzós edzésnek?

Az erősítésnek is nevezett rezisztenciaedzés, vagyis a szabad súlyokkal végzett gyakorlatok sora számos hatással bír a testünkre, melyeknek köszönhetően a zsírégetés, a fogyás és a testösszetétel javításának legjobb eszköze lehet:

  • A fogyáshoz és a testkompozíció pozitív irányba történő változtatásához ideális hormonális környezetet tudunk létrehozni. Az edzés következtében emelkedik a növekedési hormon és a tesztoszteron szintje, ami lehetővé teszi a sovány testtömeg megtartását és növelését, emellett megnő a zsírégetést fokozó kortizol, adrenalin és glukagon szintje is.
  • Javítja a testünk inzulinérzékenységét és glükóztoleranciáját: az inzulinérzékenységünk a mindenünk. Ha jó az inzulinérzékenységünk, akkor könnyebben fogyunk, könnyebben növeljük az izomtömegünket, általánosan egészségesebbek vagyunk.
  • A zsírsejtekben a zsírsavak szintézisét gátolja, miközben a zsírbontás fokozódik (még az edzés utáni szénhidrátok elfogyasztását követően is).
  • A megnövekedett izomtömeg eredményeként több kalóriát és zsírt égetünk el, illetve nagyobb mennyiségű szénhidrátot képes a szervezetünk tolerálni.

Nem mellesleg 1 óra kemény rezisztenciaedzés jóval több kalóriát éget el, mint 1 óra kardióedzés.

Összefoglalva: a legfontosabb eszköz a fogyáshoz az étrend. Ezt követi az edzés. A súlyzós edzés az egyik legjobb kiegészítője egy megfelelő étrendnek, amennyiben a cél a testkompozíciónk javítása.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.