18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Párkapcsolat szex nélkül: hogy lehet megküzdeni a hiánnyal?

Felmérések szerint az USA-ban 7-ből 1 felnőtt ember szexmentes kapcsolatban él, vagyis párkapcsolatában nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs is jelen a szex. Annak ellenére, hogy ez a fajta cölibátus nagyon gyakori jelenség, viszonylag kevés tanulmány vizsgálja részletesen a kérdéskört.

2016-ban mi is szexuális életük rendszerességéről kérdeztük olvasóinkat, s azt találtuk, hogy a válaszadók mintegy harmada mindössze havi néhány alkalommal él szexuális életet, további csaknem 10 százalékuk pedig egyáltalán nem. Becslések szerint itthon a tartós kapcsolatok 40 százalékában nincs, vagy alig van csak szex.

Vajon miért csökken, sőt szűnik meg sok párnál az egymás iránti vágy, és ha megszűnik, melyek azok a tényezők, amelyek mégis együtt tartják ezeket a párkapcsolatokat? Miért maradunk benne a szexmentes együttélésben akkor is, ha a szexhiány bizonyítottan káros hatással van ránk? 

Dr. Justin Lehmiller szexuálterapeuta saját oldalán egy, a Journal of Marriage and Familyben publikált tanulmány konklúzióit összegzi. 

A kutatásról

A kutatás során 77 házas, vagy hosszú távú, házasságszerű kapcsolatban élő embert faggattak, akiknek kapcsolatában annak ellenére nem/alig/csak nagyon rendszertelenül volt szex, hogy igényelték a rendszeres együttléteket, vagyis a résztvevők nem önkéntes cölibátusban éltek. A válaszadók között egyenlő arányban voltak nők és férfiak, az életkor pedig 18 és 60 éves kor között szórt – igaz,  a legtöbben a harmincas-negyvenes korosztályból kerültek ki. Minden résztvevő kitöltött egy tesztsort, amiben a szexmentesség egyéb tényezőire is rákérdeztek, azt vizsgálva, hogyan és miért hűlt ki a kapcsolat, és milyen hatással volt ez a benne élőkre.

Hova tűnt a szex?

A megkérdezettek leggyakrabban abban látták a szex eltűnésének okát, hogy partnerük szexuális motivációja csökkent, értve ez alatt egyrészt a szexhez való kedvet - úgy általában, másrészt azt, hogy a partner nem arra vágyott, ami őket beindította volna. Szintén a szexuális együttlétek sírját ásták a párkapcsolati problémák, a szexuális nehézségek (például a merevedés zavarai), az önértékelési problémák, a függőségek, a különböző betegségek és a bizonytalanság is: az esetek nagy többségében a fenti tényezők egyike, esetleg egyszerre több is meghúzódott a szexhiány mint tünet mögött. Voltak, akik azt állították, hogy a szex, tulajdonképpen egyik napról a másikra múlt ki a házasságukban, de olyanok is, akik egy hosszú folyamat végeként látták a mentességet, s olyanok is, akik szerint tulajdonképpen soha nem volt rendben a szexuális életük. Úgy tűnik, sokféle és többféleképpen rögös út vezet a szexmentes házasságig.

A feszültség sem tesz jót.
A feszültség sem tesz jót.Shutterstock

Milyen érzés?

A résztvevők arról is beszámoltak, hogyan élik meg a szex nélküli együttélést. A legtöbben negatív érzéseket kapcsoltak a jelenséghez, frusztrációról, sőt depresszióról számoltak be. A szexhiány legtöbbjüknek igen komoly problémát okozott. Sokan tapasztaltak koncentrációs zavarokat (nagyon sokat gondoltak a szexre, s ez elvitte a fókuszukat), és az önértékelésük is jelentősen csökkent. A legtöbben úgy érezték, hogy a szexhiány kardinális probléma lett. Az egyik férfi például így nyilatkozott:

Romboló hatással van az életemre. Állandóan a szexről fantáziálok és depresszióssá tesz a szexhiány. A karrieremre is hatással van, elvonja a figyelmemet a munkától.  

Miért maradunk?

Bár sokan döntenek úgy, inkább kilépnek egy szexmentes kapcsolatból, még többen vannak azok, akik különböző okok miatt mégis maradnak. Például azért, mert úgy érzik, a szextől eltekintve tökéletes párt találtak (47%), vagy mert a válással járó érzelmi és anyagi terheléstől tartanak. Sokan érzik úgy, rengeteget veszítenének, ha kilépnének a kapcsolatból, s az együtt élés során felhalmozott anyagi, érzelmi és erkölcsi javaikat nem szeretnék eldobni. Vannak, akiket a társadalmi nyomás vagy például vallási korlátok tartanak vissza, attól tartanak, megbélyegeznék őket, ha „ csak ezért” kilépnének a kapcsolatból. Egy kisebb részük amiatt marad, mert úgy érzi, nincs lehetősége változtatni, s attól is tart, cseberből vederbe kerülne. Ahogyan az egyik női résztvevő fogalmaz:

Félek feladni azt, amim van. Tudják, lehet ez még így se...

És veled mi újság? Van szex a kapcsolatodban?

Hogy lehet kibírni?

Sokféle megküzdési stratégia van. A válaszadók több mint fele megpróbálja máshová csoportosítani az energiáit: többet találkozik a barátokkal, munkába, sportba vagy valamilyen hobbiba temetkezik. Sokan vannak, akik máshol, máshogy keresnek kielégülést. A megkérdezettek 79 százaléka maszturbál rendszeresen (önmagában ez még nem feltétlenül a szexmentesség következménye), 13-14 százalék telefon- vagy kiberszexben utazik, 26 százalék pedig elismerte, viszonyt folytat annak érdekében, hogy szexhez jusson. A válaszadók egy kisebb része szakemberrel keresi a probléma megoldását, de olyanok is voltak, akik azt mondták: feladták és berendezkedtek a hosszú távú szexmentességre. 

A szexmentes, vagy nem szexközpontú kapcsolat teljesen oké lehet, ha mindkét félnek az, és nem okoz testi vagy lelki problémákat. Ha viszont legalább az egyik félnek nem jó, ahogy van, érdemes valamilyen megoldás után nézni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek