18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Minden, amit valaha is tudni akartál a női orgazmusról

A társadalmi elvárások és a média nagyon erős befolyással vannak arra, ahogyan a női orgazmusról gondolkodunk. Bár az élmény és az odáig vezető út minden nőnek más, vannak tendenciák, melyeket érdemes megfigyelnünk, ha meg szeretnénk érteni a női kielégülést.

A női szexualitást felszabadító irányzatok, önsegítő könyvek, filmek korában azt gondolhatnánk, a kielégüléshez vezető út ma simább, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és a fiatalabb generáció számára alap, hogy elvegye, ami jár neki. Az igazság ehhez képest igen kiábrándító. Az átlagos nő (főleg, ha fiatalabb) szexuális együttlétei során ma kisebb eséllyel jut el az orgazmushoz, mint 20 évvel korábban. A nők egy része ma húszas, sőt akár harmincas éveiig nem él át orgazmust a szexuális együttlét során, így azok száma, akik mindig gyönyörhöz jutnak, folyamatosan csökken. A női orgazmussal kapcsolatos társadalmi elvárások nyomasztóak lehetnek azok számára, akik nem, vagy csak néha érik el azt. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a pornó egészen más képet fest a szexről, mint amilyen az a valóságban. A Medical News Today néhány, a témával kapcsolatos kutatási eredményt  mutat be. 

Női orgazmus a mainstream pornóban

Egy nemrégiben napvilágra került kutatás szerint az amerikai férfiak 53, a nők 25 százaléka nézett pornót az előző évben. Ez a szám akkor is jelentős, ha valószínűleg alulreprezentálja a műfaj iránti valódi érdeklődést. Léa J. Séguin és munkatársai a közelmúltban azt vizsgálták, hogyan jelenítik meg, egyáltalán reprezentálják-e a pornófilmek a női orgazmust. Vizsgálatuk során 50 igen népszerű videót néztek át. A filmekben mindössze 18,3 százalékban jelent meg női orgazmus, ráadásul a fenti „esetek” mindössze negyedében történt csiklóingerlés vagy szeméremtest-stimuláció.

Mi ezzel a baj?

A pornográfia képe a női orgazmusról nagyon sokban befolyásolja a valós életben megélt szexualitásunkat is, mert sok irreális elvárást generál, ezzel kételyeket ébreszt férfiakban és nőkben egyaránt. A fenti vizsgálat egyik tanulsága, hogy a pornó szerint a női orgazmus messze nem olyan fontos, mint a férfiak öröme (hiszen a magömlés központi, kihagyhatatlan eleme a pornós narratívának), annak kiváltásához nem feltétlenül szükséges a csikló vagy a szeméremtest ingerlése. Ha meg szeretnénk tudni, hogy a valóságban mi az, amit a nők keresnek a szexben, és milyen szerepet játszik a női gyönyörben a csikló, nem a pornót, hanem a szexuálisan aktív nőket kell megkérdeznünk. A pornó céljai között ugyanis továbbra sem szerepel a valóságábrázolás.

Hol a gyönyör ma?

Prof. Osmo Kontula, a finn Népességkutató Intézet munkatársa vizsgálatában több mint 8000 finn nőt kérdezett meg szexuális szokásaikról.

A kutatásban részt vevő 35 év alatti nők nagy része első orgazmusát maszturbáció során élte át, negyedrészük még 13 éves kora előtt, egytizedük pedig még 10. születésnapját megelőzően. Az első szexuális együttlét időpontja átlagosan 17 éves korukra esett, de ez alkalommal a nők nagyobb része nem élt át orgazmust, sőt szexuálisan aktív első évében is csak a fiatal nők negyede jutott el a csúcsra. A többieknek még ennél is hosszabb idő kellett, és még olyan is volt, akinek a szexuális aktus egyáltalán nem adta meg a kielégülést. Vagyis: azt az élményt, amit saját magukat ingerelve már kiskamaszként megéltek, szexuális együttlét során sokan még fiatal felnőttként is csak keresték.

Kontula vizsgálatában a nők mindössze 6 százaléka vallott úgy, hogy mindig van orgazmusa közösüléskor, kevesebb mint a felük pedig úgy nyilatkozott, hogy majdnem mindig. A 35 év alatti nők 14 százalékának pedig egyáltalán nem volt orgazmusa szexuális együttlét alatt. Kontula eredményeit korábbi vizsgálatokkal összevetve az is nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt húsz év alatt azoknak a nőknek a száma, akik a szexuális együttlét során mindig elértek a csúcsra, 56 százalékról 46 százalékra csökkent.

Vagyis úgy tűnik, hogy ma kevesebbet tudunk a női orgazmusról, mint egy generációval ezelőtt. Kontula ezért azt is szerette volna kideríteni, mik a női kielégülés legfontosabb összetevői.

Mi a kulcs?

A vizsgálat tapasztalatait röviden összefoglalva: a női gyönyör elérésének útja az agyon és a minőségi párkapcsolaton keresztül vezet.

Kontula azt találta, hogy abban, milyen gyakorisággal ér el egy-egy nő orgazmust, rendkívül sokféle tényező játszik szerepet, ezek között kisebb jelentősége volt a „technikai jellegű” elemeknek.

Az, hogy egyes résztvevők milyen rendszerességgel jutottak el a csúcsra, függött attól, hogy saját maguk milyen jelentőséget tulajdonítottak az orgazmusnak, mekkora szexuális étvágy jellemezte őket, milyen volt szexuális önbecsülésük (mennyire tartották magukat jó szeretőnek), és mekkora nyitottság jellemezte a partnerükkel való kommunikációt. Fontos faktor volt továbbá az együttlétre való koncentrálás képessége, a közös időben felgerjedő vágy, és igen, az is számított, hogy milyen technikákat alkalmazott a partner a szexuális ingerléshez. Mindemellett úgy tűnik, nem mindegy a párkapcsolati státusz sem. Míg a kapcsolatban élők ötven, a szingliknek csak negyven százaléka nyilatkozott úgy, hogy általában átél orgazmust a szexuális együttlétei során.

Az orgazmust gátló okok közül a stressz, a kimerültség, a fókuszhiány és a szex racionalizálása emelkednek ki, főleg a társadalmi és a média által közvetített minták miatt.

Ez utóbbi az egyik legnagyobb ellensége az orgazmusnak. Míg elménk segíthet felkelteni a vágyat, az orgazmus akkor jön, amikor el tudjuk engedni a gondolatokat

– mondja Kontula.

Az elme hatalma

Az, hogy gondolataink hogyan hatnak a szexuális életünkre, nemrégiben, egy 926 főt bevonó vizsgálatban került górcső alá. A tanulmány rávilágított, hogy az izgató gondolatok hiánya, vagy a kudarctól való félelem például gyakori gátjai az orgazmusnak, míg a pozitív és túlfűtött fantáziák segítenek, ha szeretnénk elélvezni. 

Egy másik érdekes, Nan J. Wise vezette vizsgálat azt kutatta, agyunk mely területei működnek, amikor szexuálisan izgató jelenetekre gondolunk. Az MRI-vizsgálat azt mutatta, hogy más agyi területek aktiválódtak, amikor a résztvevők csiklójuk vagy mellbimbójuk ingerlésére gondoltak, megint mások, amikor valóban meg is élték azt. Érdekesség, hogy amikor dildós ingerlésről fantáziáltak, akkor az élőben átélt szexhez kapcsolódó területek voltak aktívak.

Az önkielégítés sokat segít
Az önkielégítés sokat segítShutterstock

A gondolatok tehát megkerülhetetlenek, ha a női orgazmus mibenlétét kutatjuk. De nem az egyedüli fontos tényezők. 

Csiklóingerlés és orgazmus

A csikló női orgazmusban betöltött szerepe még ma is sok kérdést felvet. Az, hogy a klitorisz ingerlését mellőzve, pusztán hüvelyi úton el lehet-e jutni az orgazmusig, máig vita tárgya. De akárhogy is álljon a dolog, és legyen akár mindenkinél más a helyzet, a nők pontosan tudják, hogy saját szexualitásukban milyen szerepe van csiklójuknak. 

Egy 2017-es vizsgálatban azt találták, hogy a nők 36,6 százalékának mindig szüksége volt a csikló ingerlésére ahhoz, hogy a csúcsra jusson, további 36 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ez nem is feltétlenül szükséges, de nagyon fokozza az örömérzést. 18,4 százalék elmondása szerint a hüvelyi ingerlés is elegendő számukra az elélvezéshez. (A csiklóstimuláció megkerülhetetlensége mellett érvelők szerint a hüvelyi közösülésnél is van – ha csak közvetetten is – csiklóingerlés, más szakértők pedig úgy vélik, eleve nem érdemes szétválasztani az orgazmushoz jutás e két formáját.)

Megkerülhetetlen.
Megkerülhetetlen.Shutterstock

Prof. Herbenick ennél is továbbment, és tanulmányában arról is megkérdezte a nőket, hogy pontosan milyen típusú csiklóingerlésre vágynak, függetlenül attól, hogy azt szükségesnek ítélték-e az orgazmusukhoz vagy nem. A nők kétharmada a közvetlen csiklóingerlést preferálta, ezen belül is a fentről lefelé történő, a körkörös és az ide-oda mozgó stimulusok voltak a népszerűek. 10-ből 1 nő szerette, ha erőteljes nyomást fejtettek ki a csiklójára, a többség pedig az enyhe és közepes pressziót élvezte. Nem volt két egyforma válasz. Annak, hogy milyen tevékenységek és körülmények indítják be a nőket, egy másik vizsgálat járt utána. 

Mit akarnak a nők?

Herbenick kutatásainak részeként 1046 női és 975 férfi résztvevőnek mutattak egy hosszú listát különböző szexuális viselkedésekről, szexuálisan ingerlő tevékenységekről, körülményekről. Azt kérték, jelöljék meg, mennyire tartják izgatónak, kevéssé izgatónak, vagy egyáltalán nem izgatónak a lista egyes elemeit.

Íme, az a 10 dolog, amit a nők a legizgatóbbnak jelöltek meg válaszadásukkor:

  • Hüvelyi szex - 69,9 százalék
  • Gyakoribb ölelkezés - 62,8 százalék
  • Csókolózás szex közben - 49,3 százalék
  • Romantikus kifejezések használata szex közben - 46,6 százalék
  • Masszázst adni vagy kapni a szex részeként - 45,9 százalék
  • Gyengéd szex - 45,4 százalék
  • Orális szexben részesülni - 43,3 százalék
  • Romantikus filmet nézni - 41,9 százalék
  • Romantikusabbá tenni a szobát - 41,3 százalék
  • Szexi alsóneműt viselni - 41,2 százalék

Ezenfelül a nők 40,4 százaléka azt is elmondta, hogy a több szex önmagában is felvillanyozó hatású a számukra.

Érdemes lehet a fenti listát összevetni a pornófilmek szokásos forgatókönyvével.

A tanulmány legfontosabb tanulsága az volt, hogy a női szexualitás nagyon sokféle. A kérdőívben felsorolt tevékenységek közül egy olyan sem volt, amit legalább egy nő ne talált volna izgatónak. A pornónézéstől például a nők nagyobb része nem kapott kedvet a szexhez, 11,4 százalékuk azonban nagyon is. 

Nők és férfiak

Bár sok kategória esetében nem volt számottevő eltérés abban, mennyire tartották az adott tevékenységet izgatónak a nők és a férfiak, akadt egy-két olyan terület is, ahol szignifikáns különbségek mutatkoztak. Az anális szex különböző formáit (behatolás, segédeszköz használata, ujjazás) a férfiak találták izgatóbbnak, csakúgy, mint az orális szexet (akár adó, akár fogadó oldalon), a meztelen partner nézegetését, valamint azt, ha a partner önkielégítését nézhették. A kérdés már csak az, mi tudja áthidalni a pornó, a társadalmi elvárások és az egyéni ízléskülönbség ásta árkot, hogy közelebb vigyen a női orgazmushoz.

Kommunikáció

Magától értetődőnek tűnik, hogy muszáj beszélni arról, mit szeretnénk. A szexualitást vizsgálva azonban mindig kiderül, hogy a kommunikáció igenis komoly probléma, akármennyire is tisztában vagyunk fontosságával. Akár a szexuális vágyakról, preferenciákról, akár problémákról van szó, azok, akik feltárják ezeket partnerük előtt, több orgazmusról számolnak be, és hosszabb ideig maradnak szexuálisan aktívak is

A szex és a boldogság közt nagyon szoros kapcsolat van. Komfortosnak lenni saját szexualitásunkkal, megismerni saját testünk működését, és a szexről párunkkal is rendszeresen beszélni – hosszú távon ebben rejlik a (női) kielégülés kulcsa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra