18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A nő kielégülése egy sokadrangú szempont

A pornóvideók sok mindent tanítanak a szexről, és általában nem sok közük van a valósághoz. Olykor azonban nem a várt irányba térnek el attól, ilyen például a női orgazmus esete. Összeszedtük a legfontosabb tanulságokat.

A pornó világa a tökéletes testű, szexéhes nők világa. Szilikonmellek, karcsú test és rengeteg látványos orgazmus. Megjátszott orgazmusok persze, de látványosak. És hangosak. A férfiak meg bámulják ezt a sok szétplasztikázott testet, színésznők hamis gyönyörére gerjednek, és persze lelkesen maszturbálnak tekintet nélkül arra, hogy amit látnak, az valójában nincs. Mert ami valójában van, az az, hogy a nők nagy részének természetes alakja van, nem plasztikáztatta sem a melleit, sem a hasát, sem az arcát. Ami van, hogy csaknem minden férfi elmondhatja, hogy minden együttlét során átél orgazmust, a nőknek még a kétharmada sem. És azokra sem feltétlenül ébred fel a szomszéd.

A pornó világa

A népszerű tévhittel ellentétben ezek azonban a pornóban sincsenek így. Különösen azóta, hogy az online videómegosztók soha nem látott méretűre hizlalták a kínálatot. A pornó ma a tömegtermelés, a mindenkiből lehet pornósztár korát éli. A szereplők, főként a női szereplők rég nem kell már, hogy a klasszikus sztenderdeket kövessék. Az átlagos pornószínésznő kinézete és testalkata ma korántsem annyira életidegen, mint korábban. Általában nem is érdemes komoly pénzeket fektetni különféle testalakításokra, nem is igazán térülne meg, hiszen a mai színésznők sokkal kevesebb időt töltenek a szakmában, mint elődeik. Ami pedig az orgazmust illeti, úgy tűnik, hogy a pornóvideókban sokkal kevesebb a női orgazmus, mint a való életben. Egy kanadai kutatásban a PornHub online fájlmegosztó 50 legnépszerűbb videóját elemezték, az ezekben szereplő 60 női színész közül pedig mindössze 11 élvezett el a jelenetben. De legalábbis ennyien játszották meg az orgazmust. Az ilyen videók tanulságát tekintve azonban nem is az a legfontosabb, hogy az orgazmus gyakorisága mennyire tér el a valóságtól, sokkal inkább az, hogy mindez hogyan zajlik, milyen jelenetbe ágyazódik, milyen szexuális tevékenységek vezetnek odáig.

shutterstock 287508563

A szex a magömléstől szex

Mivel a férfiak a pornójelenetekben is csaknem mindig eljutnak a csúcsra, mi több, a magömlés kifejezetten hangsúlyos eleme a mai pornográf dramaturgiának, az egyik fő tanulság az, hogy a férfi orgazmusa nélkül nem is szex a szex. Nyilván már ez sem igaz, sőt, esetenként igen sok szorongáshoz, belső bizonytalansághoz vezethet, a konfliktusokról nem is beszélve. Gondoljunk csak arra, ha a férfi csak nehezen vagy egyáltalán nem képes eljutni a csúcsra, a férfiakban ilyenkor kialakuló teljesítménynyomásra és a női partnerek azon félelmére, hogy ennek oka talán az ő megjelenésükben, szexuális viselkedésükben rejlik.

Frigid vagy

A másik fontos üzenet, hogy a szex alapvetően arról szól, hogy a férfi örömét lelje benne, a nő élvezete pedig alapvetően azon múlik, hogy a férfi ki tudja-e őt elégíteni. A nő orgazmusa tehát valami, amit a férfitől kap, amennyiben az képes és hajlandó ezt megadni neki. Nem véletlenül merül fel a modern szexuálpszichológia számára is a kérdés, hogy a nő orgazmusa az tulajdonképpen kié. Hiszen a nő éli meg, eredetileg az ő élvezetéről szól, mégis az van, hogy sokszor a férfiak csinálnak belőle teljesítménymutatót. Saját maguknak. Abban, hogy képesek a nőnek orgazmust adni, sokan önnön férfiasságuk bizonyítékát látják. És persze fordítva. Aki nem képes erre, az alacsonyabb rendű. És hogy hol van ebben az egészben maga a nő? Általában a másik oldalon, ahol pedig orgazmust kell produkálni. Nem is magának, de a másiknak, hogy a pasi jól érezze magát a bőrében, hogy ő legyen a nagy kan, a legnagyszerűbb szerető. Az ebből fakadó nyomás pedig mindkét oldalon bőven szed áldozatokat.

Használati útmutató

Áldozat például az a nő, akinek nem könnyű elélveznie, mégis érzi magán a nyomást, hogy képesnek kellene rá lennie. Valószínűleg menne is, ha nem lenne ott a feszkó, meg az történne, ami neki jó. Nézzük, mit tanít erről a pornó! A fenti kutatásban megnézték ugyanis azt is, mi történt a filmeken közvetlenül azelőtt, hogy a nő elélvezett. 45 százalékban hüvelyi, 35 százalékban anális közösülés, 5 százalékban orális szex, 15 százalékban pedig a fentiek valamilyen kombinációja. A csikló ingerlése az orgazmussal tetőző esetek mindössze negyedében jelent meg. A valósággal összevetve persze nem valószínű, hogy az esetek több, mint harmadában elég lenne csupán az anális közösülés a nő orgazmusához, ahogy a csikló ingerlése is egy lényegesen alábecsült mozzanat a filmeken. A kapcsolati probléma persze sokkal inkább abból lesz, ha valaki jobban hisz a pornónak, mint saját partnerének, a valószerűtlen ábrázolások jelentősége ettől függetlenül is figyelmet érdemel.

shutterstock 514793386

Elmentél már?

Hasonló kérdés, hogy honnan tudja a férfi, hogy a partnere tényleg elélvezett. A férfi orgazmus viszonylag nyilvánvaló jele a magömlés, nők esetében azonban ez nem minden esetben ilyen egyszerű. A serdülő fiút persze nagyon érdekli, hogy néz ki egy nő, mikor elélvez, izgató is a látvány, hát utánanéz. Nyilván a pornóban. Ha belegondolunk, az történik, hogy a női szexuális működést tekintve nagyrészt tapasztalatlan serdülő célzottan vagy indirekt módon, de olyan filmekből tanul a valódi női orgazmusról, ahol csak eljátsszák azt. Később jó eséllyel a túljátszott élvezet, a színlelt orgazmus lesz az egyetlen pont, amihez partnere ténylegesen tapasztalt reakcióit viszonyítani tudja. Ha pedig nem ugyanazt tapasztalja, annak két kézenfekvő magyarázata lehet: az egyik, hogy a partner érzéketlen, a másik pedig hogy ő maga nem képes olyan gyönyört okozni, amilyet illene. És ugyanott vagyunk, ahol két bekezdéssel ezelőtt…

A pornófilmek üzenete nem merül ki tehát abban, hogy milyen nők mennyi orgazmust élnek át, sőt, a kutatások cáfolják is az erre vonatkozó sztereotípiáinkat. A kép, úgy tűnik sokkal árnyaltabb, máshol vannak a hangsúlyok. Bár a pornó világa továbbra sincs komolyabb átfedésben a valósággal, a fontos kérdés sokkal inkább az, mennyire hiszünk neki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek