A tejsavófehérje nem csak izomépítésre jó. Nagyon nem!

Kutatási eredmények szerint erőnléti edzéssel kombinálva a legjobb mód az izmok megtartására. De messze nem ez a tejsavófehérje egyetlen pozitív hatása!

A (tej)savófehérjét, azaz a tehéntejből készült fehérjeport alaposan körbekutatta már a tudósvilág. Teljesen joggal: nagyon magas tápértékkel bír, és számos egyéb pozitív tulajdonsága van. A Healthline cikkéből kiderül, hogy más fehérjékkel (rizs, kender, stb.) összevetve ez a legmagasabb minőségű proteinfajta, ráadásul könnyen emészthető és gyorsabban felszívódik, mint más fehérjék. Azonban nem ez az egyetlen oka, hogy olyan népszerű a testedzők körében.

protein fehérjepor
Shutterstock

Kutatási eredmények szerint erőnléti edzéssel kombinálva a legjobb megelőzési mód az izmok megtartására, melyek mennyisége a kor előrehaladtával fokozatosan csökken. Hatása a leucin nevű aminosavval van összefüggésben: ahogy a Wikipédia írja, ez az egyetlen olyan élelemmel bevitt aminosav, mely „képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét." Emellett a fogyókúrában is hasznos, fogyasztóját ugyanis telíti, jobban, mint más fehérjék, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Cukros vagy? Magas a koleszterined? 

És azt tudtad, hogy a savófehérje akár a vérnyomást is képes csökkenteni? Ezért a tejben fellelhető ACE-gátlók, a laktokinin néven futó bioaktív peptidek felelősek. De nemcsak a vérnyomásra, hanem a vércukorszintre is hatással van a szer: különösen magas szénhidráttartalmú ételek előtt vagy azokkal együtt fogyasztva tapasztalták a kutatók a vércukorszint-csökkentő befolyását, így akár a 2-es típusú diabétesszel küzdők is alkalmazhatják betegségük kezelésében.

Lassan úgy tűnik, a savófehérje igazi csodaszer: feltehetően gyulladáscsökkentő hatása is van. Erre bizonyíték az a kutatás, melyben a nagy dózisú savófehérje adagolásával mérséklődött a vizsgált alanyoknál a szervezet gyulladásos folyamatát jelző CRP (C-reaktív protein) plazmaszintje.

shutterstock 384906955
Shutterstock

A gyulladásra gyakorolt hatásával lehet összefüggésben az a pozitív eredmény, melyből egyelőre úgy tűnik, a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésében is mérsékelte a fellángolás szintjét, ám a terület még további vizsgálatokat igényel. Hasonlóan alaposabb kutatásra van még szükség, hogy kiderüljön, valóban képes csökkenteni az összkoleszterin, illetve az LDL-koleszterin (ún. rossz koleszterin) szintjét – egyes vizsgálatok ugyanis hosszú távú, nagy dózisú adagolás esetén ezt támasztották alá.

Rágcsálóknál és embereknél végzett kutatások szerint erősíti a szervezet antioxidáns védekezését is azáltal, hogy elősegíti a testünk által előállított glutation képződését – ez egyébként az egyik legfőbb antioxidánsunk.

Hogyan szedd?

A Healthline cikke azt javasolja, amennyiben nem szenvedsz laktóz-intoleranciától, bátran kezdd napi 1-2 adagolókanál (25-50 gramm) fehérjeporral, de legalábbis annyival, amennyit az adott termék tájékoztatója ajánl. Ezt joghurthoz, tejhez, vízhez keverheted, az elegybe akár gyümölcsöt is tehetsz.

shutterstock 737129428
Shutterstock

Túl sokat nem érdemes bevinned a proteinből, mert a szervezet egyszerre csak adott mennyiséget képes hasznosítani, ráadásul akár hasmenéssel, hányingerrel, gyomorfájdalommal is járhat a túladagolás. Amennyiben laktóz-intoleranciával élsz, érdemes hidrolizált vagy izolált savófehérjét alkalmaznod a koncentrátum helyett, veseproblémák esetén pedig mindenképp kérd ki orvosod véleményét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra