Válás: 7 reakció, ami extrémnek tűnik, de teljesen normális a gyerek részéről

Megbeszéltétek a válás részleteit, eldöntöttétek, hogy mikor és hogyan avatjátok be a döntésbe a gyereket. Természetes, ha tartotok attól, hogy hogyan fog reagálni a hírre, de nem érdemes emiatt halogatni a beszélgetést.

A gyerekek reakciója függ a személyiségüktől és a körülményektől is. A legtöbb reakció normális, és a legtöbb gyerek idővel megbarátkozik a válás gondolatával. A legfontosabb, hogy amikor bejelentitek a hírt, semmilyen körülmények között ne hibáztassátok a gyereket a döntésetek miatt. Ann Gold Buscho pszichológus szerint az alábbi reakciók fordulnak elő leggyakrabban:

Döbbenet: ez olyankor fordul elő, amikor a gyereket váratlanul éri a válás, nem volt rá felkészülve. Ennek egyik oka lehet, hogy a konfliktusokból kimaradt, nem előtte történtek a veszekedések.

Meglepetés és csalódás: lehet, hogy a gyerekek nincsenek megdöbbenve, de úgy érzik, hogy ennek nem kell így lennie. Természetes, ha árulásként élik meg a helyzetet, különösen akkor, ha korábban már rákérdezett, de ti megnyugtattátok, hogy nem fogtok elválni.

Megkönnyebbülés: ha a gyerek családi élete viharos volt, sok stresszel és hangos vitákkal, esetleg erőszakkal vagy függőséggel, megkönnyebbülést jelenthet számára, ha kiderül, hogy véget ér a kapcsolatotok.

Szomorúság és bánat: a gyerekek gyakran sírva fakadnak, amikor meghallják, hogy a szüleik válni készülnek. Ha úgy érzed, nyugodtan engedd meg magadnak, hogy velük együtt sírj. Senki sem úgy indul neki a házasságnak, hogy válás lesz a vége, ezért teljesen rendben van, ha te is szomorú vagy. Fontos, hogy ne vigasztalni próbáld a gyerekeket, hanem nyugtasd meg őket, hogy minden rendben lesz, még akkor is, ha most nagyon nehéz.

Hagyd, hogy megélje az érzéseit
Hagyd, hogy megélje az érzéseitFatCamera / Getty Images Hungary

Szorongás, félelem, aggodalom: készülj fel, a gyerekeknek sok kérdésük lesz. Lehet, hogy tudni akarják majd, hogy miért történik ez, kit hibáztathatnak vagy kit kell megvigasztaljanak. Különösen fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy az ő életükre hogyan hat majd a változás. Költözniük kell? Kivel maradnak? Milyen gyakran találkoznak majd a külön élő szülővel? Megnyugtathatjátok őket azzal, hogy megbeszélitek, hogy mi az, ami változik, és mi marad úgy, mint eddig. Beszélgessetek azokról a dolgokról is, amikben még nem hoztatok döntést.

Harag: természetes, ha a gyerek berohan a szobájába és magára zárja az ajtót. Ilyenkor hagyjatok neki egy kis időt, hogy feldolgozza a hírt, és biztosítsátok arról, hogy bármikor, ha készen áll a beszélgetésre, ti ott lesztek.

Befordulás: lehet, hogy a gyerek egyszerűen nem akar beszélni a dologról. Sőt, lehet, hogy hallani sem akar róla. Nem teszi fel a kérdéseit és elnyomja az érzéseit. Bármennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megnyíljon és beszélgetni kezdjen, biztosítsd arról, hogy ti nyitottak vagytok erre és bármikor fordulhat hozzátok.

A fenti reakciók közül mindegyik teljesen normális, amikor válásról van szó. Könnyen lehet, hogy a bejelentést követő napokban, sőt akár hónapokban is téma lesz még a dolog, hiszen minden gyerek a maga tempójában emészti meg a híreket.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Teljesen normális, ha a kisebb gyerekek fejlődése megreked, sőt olyan dolgokat csinálnak, amikkel korábban már nem volt probléma. Lehet, hogy több törődésre van szükségük, éjszakánként újra elkezdenek bepisilni vagy érzékenyebben reagálnak a környezetükre. Természetes, ha romlik a viselkedésük vagy rosszabb jegyeket hoznak haza a suliból, esetleg a korábban problémamentes gyerek verekedni kezd. Más gyerekek befordulnak, elzárkóznak a családjuktól, a barátaiktól, de az is előfordul, hogy már nem szívesen mennek edzésre.

A viselkedésben bekövetkező változások normálisak, kivéve, ha néhány hónapnál tovább tartanak. A gyerekek általában pár hét, hónap elteltével visszatérnek abba az állapotba, ami az adott gyerek esetén megszokott volt. Ha a gyerek hónapokkal később is eltérő módon viselkedik, az azt jelenti, hogy még küzd a családban bekövetkezett változásokkal, nem tud alkalmazkodni az új helyzethez. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, egy gyerekpszichológus ugyanis hatalmas segítséget jelenthet nemcsak a gyereknek, de nektek is.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra