Válás: nem mindenki engedheti meg magának, olyan költségei vannak, pedig alapvető jog

Ha esküvőről van szó, a határ a csillagos ég. Vannak, akik hitelt vesznek fel, míg mások éveken át gyűjtenek, és az sem ritka, hogy a családtagok is beszállnak, hogy a nagy nap olyan legyen, amilyennek az ifjú pár megálmodta. És bár egy százfős lagzi költségei egy pillanat alatt elérik a 3-4 millió forintot, bőven vannak dolgok, amiken lehet spórolni.

Nem úgy, mint a válásoknál. Közismert, hogy Magyarországon a házasságok közel fele válással végződik. A bontóper pedig elkerülhetetlen, ugyanis a magyar törvények értelmében bíróság általi felbontással szűnik meg hivatalosan a házasság – még akkor is, ha a felek meg tudnak egyezni.

Ki lehet hozni harmincezerből, de nem ez a jellemző 

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a házassági bontóper illetéke 30 000 forint. A válási költségek nagy része nem ebből, hanem az ügyvédnek fizetett díjakból áll össze, ami felveti a kérdést, hogy lehet-e ügyvéd nélkül válni. Mivel már egy ügyvédi konzultáció ára is több tízezer forint, sokakban felmerül, hogy nem vesznek igénybe szakszerű segítséget. Ez technikailag természetesen lehetséges is, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a válás egy soktényezős, sokváltozós folyamat, ami sok esetben kötött pályán halad.

Rögtön kezdésnek itt van a keresetlevél kérdése, ami a válási folyamat elindításához szükséges. Ennek tartalmaznia kell a házasság megkötésére és a házasságból származó gyerekek születésére vonatkozó adatokat és okiratokat, valamint közös megegyezés esetén a megállapodást is. Optimális esetben ilyenkor már egy tárgyalás is elég ahhoz, hogy a bíróság kimondja a válást, közös gyermek esetén pedig általában a második tárgyaláson, a közös megegyezés jóváhagyásával mondják ki a házasság felbontását.

Nem tudsz kilépni? Nem vagy egyedül!
Nem tudsz kilépni? Nem vagy egyedül!South_agency / Getty Images Hungary

Ha a felek nem tudnak megegyezni, a bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, ha az teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. A felek közti kapcsolat helyrehozhatatlan megromlása általában abban az esetben állapítható meg, ha a házastársak életvitelszerűen külön élnek, elhidegültek egymástól és nem is áll szándékukban helyrehozni a kapcsolatot.

Tényállásos bontásnak hívjuk az olyan eseteket, amikor a felek nem tudnak megegyezni. Ilyenkor általában évekig elhúzódik a jogi procedúra, a bíróság az első tárgyaláson ugyanis megkísérli kibékíteni a feleket. Ha a békítés nem jár sikerrel, a bíróság újabb tárgyalásokat tűz ki, ahol megvitatják a részleteket. Közös gyerek esetén még több idővel és költséggel érdemes számolni, hiszen minden további tárgyalás az ügyvédi munkadíj költségeivel is jár. A per során rengeteg váratlan kiadás keletkezhet az eljárási díjakon, szakértői díjon, szemleköltségen túl akár a levelezés díjáig. Tovább növeli a költségeket a közös vagyon elosztása, ilyenkor ugyanis részletes vagyonleltár készül, tehát a legtöbbször számolni kell az ügyvédi munkadíjjal. A házasság felbontásának a végére a felek által kifizetett összeg sokszor eléri a több százezres, milliós nagyságrendet is.

Sokan vannak azonban, akiknek nincs lehetőségük kilépni a házasságukból, még akkor sem, ha a legideálisabb, 30 000 forintos esetet vesszük alapul. Csak Magyarországon több százezer ember gazdasági erőszak áldozata. Gazdasági erőszakról, vagy más néven pénzügyi bántalmazásról akkor beszélünk, ha egy párkapcsolatban az egyik fél anyagi függésben tartja a másikat. Ez megnyilvánulhat abban, hogy az egyik fél lebeszéli vagy eltiltja a párját a munkától, megkérdőjelezi vagy elszámoltatja a mindennapi kiadásait, a pénzzel zsarolja, vagy szélsőséges esetekben akár a teljes fizetését elveszi, hogy ő rendelkezhessen felette.

A gazdasági bántalmazást, mint a bántalmazás legtöbb formáját, a hatalmi viszony jellemzi. Hasonlóan az erőszak többi formájához, a pénzügyi bántalmazás is összekapcsolódik több hatalomgyakorlási, elnyomási technikával, és jellemzően a normálisnak tartott viselkedésből fokozatosan erősödve válik súlyossá. A bántalmazott lassan függő anyagi helyzetbe kényszerül. Az anyagi kiszolgáltatottság azt eredményezi, hogy a pszichés, szexuális és fizikai bántalmazásból az áldozat nem tud elmenekülni. Nincs hova mennie, nincsenek saját forrásai, spórolt pénze, munkája, amiből kilépés esetén magát és a gyerekeit el tudná tartani, ráadásul a bántalmazott nők számára a statisztikailag legveszélyesebb időszak a válás vagy szakítás után kezdődik.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra