Együtt maradni a gyerek miatt: pszichológus mondja el, hogy miért rossz ötlet

Sok esetben, amikor megromlik egy házasság, a felek úgy döntenek, hogy még pár évig együtt maradnak. A gyerekek kedvéért, csak amíg felnőnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a gyerekek jobban járnak így, mint válás esetén, hiszen az egymástól elidegenedett szülőknek továbbra is tolerálniuk kell azokat a dolgokat, amik problémát jelentenek a kapcsolatban.

A gyerekeket ürügyként használni arra, hogy együtt maradjanak a szülők, legtöbbször olyan dinamikát eredményez, ami senkinek sem jó. Lemondani a kapcsolatról anélkül, hogy véget vetnénk neki, csak tovább mélyíti a szakadékot a felek között, növeli a feszültséget és az ellentéteket, ami az egész családra hatással van.

A jó szándék nem elég

Annak ellenére, hogy legtöbb esetben a szándék jó, azok a gyerekek, akiknek jó példát szeretnénk mutatni az élet minden területén, természetesnek fogják venni a boldogtalanság jelenlétét a családban. És bár senki sem beszél róla, a feszültség tapintható, ami a jó szándék ellenére is mérgező környezetet teremthet.

Ez nagyon sok problémához vezethet, de talán a legnagyobb mind közül, hogy a gyerekek ebben az állandó, robbanásra kész feszültségben nőnek fel. Milyen példát mutat ez nekik? Mit tanítunk azzal a gyerekeknek, ha ahelyett, hogy dolgoznánk a problémákon, figyelmen kívül hagyjuk őket és beletörődünk a rosszba?

A boldogtalanság és a feszültség tolerálását a gyerekek internalizálják és magukkal viszik a felnőtt kapcsolataikba. Számukra természetes lesz, hogy a kapcsolatokból gyakran hiányzik az öröm, és a konfliktusokat figyelmen kívül hagyjuk.

Nem biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb
Nem biztos, hogy mindenkinek ez a legjobbfizkes / Getty Images Hungary

Törd meg a mintát

A berögzült minta megszakításához fontos, hogy felismerjük, hogy a mi felelősségünk az életünket működőképessé tenni, biztonságos és támogató környezetet biztosítani a gyerekeink számára. Az, hogy nyelünk egy nagyot és együtt maradunk a gyerekek kedvéért, nem segít senkinek a helyzetén, főleg nem a gyerekekén.

David Schwartz pszichológus szerint fontosabb, hogy a gyerek boldog és nyugodt környezetben éljen, mint az, hogy a szülők bár boldogtalanul, de együtt maradjanak. A gyerekek szivacsként szívják magukba a környezetükben tapasztalt érzelmeket – akkor is, ha ezeket nem mondjuk ki. Ezzel szemben viszont amikor a szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldják a problémáikat ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnék őket, a gyerekek megtanulják a konfliktuskezelés módját és fontosságát.

Sokkal egészségesebb a gyerekek számára, ha látják azt is, hogy az érzelmeinket nem fojtjuk el, hanem igyekszünk azokat megélni. Bármi is legyen a kapcsolat vége, szülőként kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy szeretetteljes és nyugodt környezetben éljenek a gyerekek. Ennek az a módja, hogy megpróbáljuk együtt megoldani a problémákat, ha pedig erre nem látunk esélyt, tegyünk meg mindent a békés különválásért.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra