Aki túlsúlyos, az lusta, piszkos és buta: már a 6 évesek körében megjelennek az előítéletek

A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni. A túlsúlyos gyerek társai bánthatják vagy csúfolhatják őt a testalkata miatt, gyakran kiközösítik, nem barátkoznak vele.

A túlsúlyos emberekkel szembeni előítélet minden korosztályban előfordul. Egy tanulmány eredményei szerint már a 6 éves gyerekek is gyakran lustának, piszkosnak, butának és csúnyának tartják túlsúlyos társaikat. Egy másik kutatás szerint gyakorlatilag minden túlsúlyos lányt zaklatnak a középiskolai osztálytársai, a főiskolai hallgatók pedig még a tolvajokat is jobb partnernek ítélik meg, mint a túlsúlyos embereket.

Stigma és elutasítás

Ha a gyermekünk túlsúlyos vagy elhízott, még belegondolni is fájdalmas abba, hogy milyen elutasításokat tapasztal az életében. Sajnos a legtöbb túlsúlyos gyerek internalizálja a társaitól kapott negatívumokat, vagyis úgy kezd gondolni magára, amilyennek a többiek visszajelzései mutatják. Annak ellenére, hogy a gyerekek bántják egymást, könnyen előfordulhat, hogy ez nem jut el a szülőkhöz, hiszen az áldozat zavarban van, rosszul érzi magát, amiért kiközösítették. Különösen most, amikor virágzik a közösségi média, a túlsúlyos gyerekek megalázásának lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, hívja fel a figyelmünket a problémára Edward Abramson pszichológus.

A felnőttek viselkedése szintén hozzájárul a gyerekek testükhöz való viszonyulásához. Bár általában direkt megjegyzéseket nem tesznek, gyakran még a tanárok, orvosok vagy családtagok jó szándékú, humorosnak szánt megjegyzései is bántók lehetnek.

Vedd észre, ha bajban van
Vedd észre, ha bajban vanConstantinis / Getty Images Hungary

Hogyan segíthetsz?

Hogyan ismerhetjük fel a problémát, ha a gyerekünk nem számol be arról, hogy bántják a súlya miatt? Az egyik jel a társas tevékenységek elől történő elzárkózás, elszigeteltség. Ha a gyerek szívesebben tölti a szabadidejét egyedül, mintsem a társaival, magányos tevékenységeket folytat (tévézés, számítógépes játékok, olvasás stb.), kerüli a fizikai aktivitással járó tevékenységeket és hajlamos evéssel vigasztalni magát, elkezdhetünk gyanakodni, hogy bántják a társai.

Ha szóba kerül, hogy a gyereket csúfolják, hallgasd figyelmesen és ne vágj a szavába, amíg be nem fejezte, amit el szeretett volna mondani. Éreztesd vele, hogy megérted az érzéseit, majd beszélgessetek arról, hogy a kötekedő gyerek valószínűleg bizonytalan, próbál imponálni a népszerű társainak vagy ő maga szeretne így népszerűségre szert tenni. Bár sokszor nehéz, de ha nem reagál a gyerek az őt ért támadásokra, a többiek egy idő után általában megunják és feladják a piszkálódást. A túlsúlyos gyerekek megbélyegzése sajnos a legtöbb közösségben jelen van, azonban támogatásunkkal segíthetünk a negatív hatások csökkentésében.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra